Політики знову піаряться на студентських акціях протесту

Співорганізатори вчорашньої всеукраїнської студентської правозахисної акції “Міліція – досить клеїти молодь!” заявляють, що політична партія ВО “Свобода” не має жодного стосунку до даної акції.

Про це заявив заступник голови Всеукраїнської молодіжної організації “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ) Михайло Лебедь, зауваживши, що “типовою передвиборчою брехнею” є розміщення повідомлення на офіційному сайті партії про, буцім-то, організаційну участь ВО “Свободи” у акції “Міліція – досить клеїти молодь!” у місті Рівне.

“Політики вже не вперше намагаються пропіаритися на акціях, які організовують студентські та молодіжні організації. Надто люблять користатися чужою працею та надто прагнуть потрапити у парламент-2012,” – сказав Михайло Лебедь. – “Зокрема, у 2010 році після вбивства студента Ігоря Індила у київському райвідділку міліції близько 20 членів ВО “Свобода” вже намагалися видати мітинг з 200 протестуючих студентів та суспільних активістів за свій. А у 2011 році члени ВО “Свобода” взагалі були серед ініціаторів бійки зі студентами під час акції проти реформ міністра освіти Дмитра Табачника”.

Нагадуємо, що серія правозахисних акцій “Міліція – досить клеїти молодь!” відбулися вчора на знак підтримки херсонських студентів, яких правоохоронні органи переслідують через розклеювання листівок із “неправдивими чутками” про Президента України Віктора Януковича. В цей день акції синхронно відбудуться в таких містах: Вінниця, Дніпропетровськ, Донецьк, Житомир, Київ, Луганськ, Львів, Миколаїв, Котовськ, Полтава, Рівне, Суми, Тернопіль, Харків, Чернівці, Мукачево, Ужгород, Севастополь, Хмельницький, Херсон.

Акцію проводила МАМА – система колективної безпеки молоді від політичних переслідувань, створена за ініціативою молодіжних громадських організацій та рухів. На даний момент готовність до роботи у системі “МАМА” задекларували: ВМГО “Українська асоціація студентського самоврядування” (УАСС); ВМГО “Дебатна Академія”; МПО ХОГО “Молодіжна правозахисна група – Харків” (МПГ-Харків); Громадянський рух “Відсіч”; ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ); ВМГО “Молодіжний Націоналістичний Конгрес” (МНК); ГО “Центр Громадянських Свобод” (ЦГС).

Про справу херсонських студентів:

02 березня у ЗМІ з’явилась інформація про затримання двох студентів четвертого і п’ятого курсів Херсонського національного технічного університету. Їх затримали за розклеювання “антипрезидентських листівок” на вулицях міста. Саме ці листівки на думку правоохоронців “в грубій і образливій формі висміюють главу держави”.

Дніпровський райвідділ міліції Херсона порушив проти студентів кримінальну справу за частиною 2 статті 296 КК України (групове хуліганство). Також з них було взято як запобіжний захід підписки про невиїзд. Крім того, пізніше в гуртожиток, де проживають студенти, прибули співробітники Служби безпеки України. Сусіди затриманих повідомили, що шукали копіювальну техніку.

За наявною інформацією, студенти просто скачали на одному із сайтів зразки листівок, надрукували два десятки екземплярів на своєму принтері, і вирішили їх розклеїти.

За словами ректора їх ВНЗ Юрія Бардачева, студентам загрожує відрахування в разі прийняття судом рішення про протиправність їх дій. Студенти також повідомляють, що їх попросили не розповсюджуватися про інцидент.

Під тиском громадськості кримінальну справу проти студентів було закрито у зв’язку з відсутністю у їх діянні ознак складу злочину.

Проте наразі вирішується питання про притягнення цих студентів до адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 1731 “Поширювання неправдивих чуток”. За даною статтею передбачено наступне покарання: накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку.

За додатковою інформацією звертайтесь до Сидорця Олексія, Координатора системи МАМА в Рівненський області – 098-88-125-44

Фундація регіональних ініціатив