У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про відкликання законопроекту “Про вищу освіту”

Народний депутат України Юрій Мірошниченко відкликає свій законопроект “Про вищу освіту” № 9655-2. У Верховній Раді вже зареєстровано проект відповідної постанови.

Це пов’язано з підтримкою представником Президента України у Верховній Раді законопроекту, розробленого за дорученням Прем’єр-міністра України Миколи Азарова Робочою групою під керівництвом ректора НТУУ “КПІ” Михайла Згуровського. В цій робочій групі розробники законопроекту Ю. Мірошниченка взяли активну участь, і багато положень законопроекту № 9655-2 були враховані під час розробки групою Згуровського нового законопроекту.

27 вересня на Круглому столі “Законодавче забезпечення реформування вишої освіти в Україні”, куди були, окрім експертної і академічної громадськості та студентів, запрошені автори усіх існуючих нині законопроектів “Про вищу освіту” для обговорення шляхів законодавчого її реформування, законопроект Робочої групи під керівництвом М. Згуровського було визнано найкращим.

Позитиви документу, напрацьованого Робочою групою М. Згуровського відзначають також і ті, хто не вважає його найкращим. Зокрема це – розробники законопроекту Оробець-Яценюка. Так, Леся Оробець, вважаючи, що “справжня реформа у сфері освіти відбудеться лише після парламентських виборів 2012 року”, початком якої має стати законопроект Оробець-Яценюка, все ж назвала законопроект Згуровського “кращим варіантом законопроекту, під яким коли-небудь стояла віза Кабміну”. Інший розробник законопроекту Оробець-Яценюка Лілія Гриневич, вважаючи, що “нам треба працювати далі і йти на глибші перетворення”, ніж це є у законопроекті Робочої групи під керівництвом М. Згуровського, також визнала його таким, що забезпечує прогресивні зміни.

Майже всі учасники Круглого столу висловили занепокоєння, що законопроект Робочої групи під керівництвом М. Згуровського може бути спотворений під час проходження через Кабмін та Верховну Раду.