Анонімність кандидатів гарантована законом?

Громадянська мережа ОПОРА повідомляє, що половина бюлетенів для виборів народних депутатів містять інформацію анонімного характеру. Так, під час голосування за партійний список в бюлетені вказується перша п’ятірка кандидатів. Втім, чинний закон передбачає оприлюднення інформації лише про ім’я  та по батькові кандидата, без прізвища.

Дана помила є технічною, але чинна стаття закону чітко  встановлює зміст виборчої документації – бюлетенів, протоколів тощо.  Чи голосуватиме виборець за «Івана Петровича» і «Василя Васильовича» залежить від ЦВК.

Довідково: ЗУ «Про вибори народних депутатів України» визначає: «У виборчому бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі назви партій розміщуються у порядку їх номерів, визначених жеребкуванням, яке проводить Центральна виборча комісія за участю представників партій у Центральній виборчій комісії після закінчення реєстрації кандидатів у депутати від партій перед затвердженням форми і тексту виборчого бюлетеня. У виборчому бюлетені зазначаються визначений жеребкуванням номер кожної партії, повна назва відповідної партії, власні імена (усі власні імена) та по батькові (за наявності) перших п’яти кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії. Між номером кожної партії та назвою цієї партії розміщується порожній квадрат» (ХІ розділ, стаття 80).

А у виборчому бюлетені в одномандатному окрузі уже зазначаються прізвища, власні імена та по батькові (за наявності) зареєстрованих у цьому окрузі кандидатів-мажоритарників.

Детальніше:
Прес-секретар
063 616 04 81
http://www.opora.org.ua/news/1371-anonimnist-kandydativ-garantovana-zakonom