До суду принесли рештки скандального Сталіна

Шматки бюсту Й.Сталіна, що залишилися після вибуху 31 грудня 2010 року, сьогодні роздивлялися у Запорізькому апеляційному суді.

Судді налаштовані призначити експертизу у справі про спиляння голови комуністичному ідолу. Для цього знадобилися речові докази, які спеціально доправили з УСБУ в Запорізькій області.

Адвокати тризубівців озвучили низку питань, які пропонують включити у матеріалознавчу та архітектурно-будівельну експертизи та бухгалтерську ревізію. Такі дослідження зможуть дати відповідь щодо реальної вартості бюста, можливості його відновлення, технології виготовлення та законності встановлення.

Після заявлених клопотань не були опитані думки самих тризубівців, хоча цього вимагають процесуальні норми. Під час засідання деякі адвокати навіть просили пояснити, що відбувається, бо у норми КПК, на їх думку, це не вписувалося. При цьому судді не забували в доволі категоричній формі нагадувати адвокатам і прокурорам про дисципліну.

На засіданні були присутні фахівці УкрНДІспецсталь, яких суд запросив за власною ініціативою. На запитання адвокатів вони повідомили, що їхня установа не має ліцензії для проведення судових експертиз. Тому захисники пропонують довірити експертизу науково-дослідній лабораторії металознавства при Запорізькій державній інженерній академії, яка має належну кваліфікацію.

Питання проведення експертизи продовжать розглядати 25 квітня.

Нагадаємо, голову бюсту Сталіна в Запоріжжі спиляли восьмеро тризубівців 28 грудня 2010 року. Через три дні пам’ятник підірвали і від нього лишилися тільки уламки. Останній епізод розслідує СБУ як теракт. Тризубівці до вибуху не мають відношення. Справи пов’язані тільки тим, що події розгорталися довкола того самого Сталіна. Оскільки бюст був зруйнований вибухом, встановити низку обставин, які би знадобилися для захисту патріотів з «Тризубу», значно складніше.

dniprograd.org