Німецький журналіст про українську митницю: «Корупція – це хвороба»

З наближенням «Євро-2012» Україна привертає до себе дедалі більшу увагу журналістів з усієї Європи. Подорожі до країни-господаря футбольної першості не завжди пов’язані з приємними враженнями.

Олаф Зундермаєр та двоє його колег з німецької телерадіокомпанії RBB кілька тижнів провели у подорожі Польщею та Україною. «Ми вирушили з Берліна автомобілем. Ми хотіли поглянути на міста «Євро-2012» очима футбольних вболівальників, які відвідають ці країни влітку», – сказав у розмові з Deutsche Welle Зундермаєр. Результатом подорожі стане низка телевізійних і радіосюжетів. Крім того, про свої враження від побаченого журналісти розповідають у спеціальному блозі. «Як краще доїхати до місця проведення матчів, які дороги, як функціонує залізниця, як зорієнтуватися на вокзалі – ми ділимося практичною інформацією», – каже журналіст.

Кульмінацією подорожі німецьких репортерів стала ніч, проведена на українсько-польському кордоні, на пункті пропуску «Дорогуськ-Ягодин». «Всі формальності з польськими прикордонниками були з’ясовані за 15-20 хвилин. Це при тому, що як знімальна група ми мали із собою мікроавтобус, повний обладнання. На все це потрібно чимало документів, але наша телерадіокомпанія подбала про всі папери, і спершу проблем на кордоні не було. Вони почалися лише на українському боці кордону», – розповідає Олаф Зундермаєр.

За словами журналіста, українські митники змусили знімальну групу чекати сім годин.

«Нам нічого не казали щодо якихось проблем із паперами. Нас просто змусили чекати, хоча жодних інших автомобілів на пропускному пункті на той момент не було», – каже Зундермаєр. Протягом ночі, поки німці чекали на пропуск, вони спілкувалися з водіями польських і українських вантажівок, з якими грілися гарячим чаєм. «Водії прямо казали нам, що ми зможемо проїхати швидко лише, якщо ми заплатимо прикордонникам. Зазвичай, залежно від того, що ти везеш, прийнято платити від 20 до 50 євро», – каже здивований репортер з Берліна.

Зрештою, під ранок журналістів таки пропустили, не пояснюючи, у чому полягала складність контролю документів у їхньому випадку. Найбільшим же шоком, зізнається Олаф Зундермаєр, стала розв’язка «нічної епопеї на кордоні»: з журналістів почали вимагати сплатити гроші за понаднормове перебування їхнього авто на стоянці прикордонників! Адже замість «безкоштовних» чотирьох годин, машина RBB простояла сім… «Ми нічого платити не стали. За що нам платити? Ми журналісти і виконуємо свою роботу. Нам немає, за що платити. Ми принципово ніде нічого в Україні не платили», – наголосив Зундермаєр, назвавши Україну «найбільш корумпованою країною Європи». «Корупція – це хвороба. Вона робить людей хворими», – написав журналіст у своєму блозі.

Ягодинські митники відмовилилися прокоментувати Deutsche Welle причини затримки колег з RBB. Не змогли пояснити причини затримки і в центральному офісі Державної митної служби у Києві. Митники повідомили, що цей інцидент стане предметом внутрішнього службового розслідування. «Розслідування буде проведене на прохання Міністерства закордонних справ України, за його результатами ми й зможемо сказати про причини затримки німецьких журналістів на митному пості «Ягодин» і про те, чи було при цьому порушено закон», – повідомила Deutsche Welle керівник прес-служби української митниці Олена Мочалова-Колесник.

Німецька Хвиля