У Кентшині відзначено 65-ті роковини акції ,,Вісла”

У неділю 29 квітня українська греко-католицька громада Кентшина та околиць відзначила 65- ті роковини операції ,,Вісла”. Захід почався панахидою присвяченою пам’яті постраждалих в ході та внаслідок виселення. Біля пам’ятного каменя її відправив парох о. Микола Козіцький ЧСВВ.

У своїй проповіді парох згадав трагічну долю українців насильно виселених у 1947 р. з рідних земель, на яких проживали споконвіку. Підкреслив, що на новому місці поселенння доля жорстоко обійшлася з ними. Комуністичний режим винищував віру, залякував людей, принижував їх та робив усе, щоб люди відмовлялися від своєї традиції, конфесії, мови та національної приналежності. Отець Микола ствердив також, що в якійсь мірі, операція ,,Вісла” триває і нині, чого доказом є швидка асиміляція зокрема молодого покоління. Закликав, щоб задуматися над тими, що страждали і щоб їхня жертва не пропала марно. Літургія закінчилася спільною молитвою за український народ.

Опісля відбулася артистична програма у виконанні аматорського ансамблю з Круклянок. Концерт попередив реферат на тему горезвісної операції ,,Вісла” виголошений керівником колективу Анною Цалкою. Потім присутні мали змогу почути патріотичні та партизанські пісні та зворушливу поезію, пройнятою душевними стражданнями та тугою за рідними землями. В імені місцевої української громади голова кентшинського гуртка ОУП Збишко Гомза подякував артистам за чудовий концерт.

Андрій Сидор