У Рівному з’явиться Хрест Симона Петлюри

         Благодійна ініціатива «Героїка» заявила про свій намір встановити пам’ятник на могилі полковника ветеринарної служби Армії УНР Костя Вротновського-Сивошапки.

Видатний херсонець брав активну участь у Перших визвольних змаганнях ще від 1917 року. Обіймав високі адміністративні та військові посади в установах УНР та Української Держави. З 1920 року мешкав на Волині. Працював ветлікарем у Рівному. Здобув собі високу пошану серед ветеранів Армії УНР, адже надавав скаліченим козакам та старшинам всесторонню матеріальну допомогу, дбав про облаштування їхнього життя. Брав активну участь у громадському житті Рівного, зокрема став ініціатором створення «Мистецького товариства», що дало можливість організувати виставки праць українських митців. Був головою батьківського комітету Рівненської української приватної гімназії.

Мешкаючи далеко від рідного Миколаєва, полковник старався бути максимально корисним для рівненської громади. Його стараннями збудовано пам’ятник на могилі командувача Дієвої армії Української Народної Республіки Василя Тютюнника. Саме біля цієї могили, на Дубенському кладовищі Рівного, поховали Вротновського-Сивошапку згідно його заповіту.

В період радянської окупації могила Костя Германовича занепала. Українці боялися навіть наближатися до поховань воїнів Армії УНР. Сьогодні над похованням полковника стоїть старенький хрест, зварений з водопровідної труби. Активісти «Героїки» вирішили його замінити на традиційний для воїнів Армії УНР пам’ятник – Хрест Симона Петлюри. Для реалізації цього задуму необхідно близько 3000 грн. Кошти вже збирають на малій батьківщин Вротновського-Сивошапки – в місті Миколаєві.

До благородної справи може долучитися кожен, переказавши гроші на картковий рахунок ПриватБанку:

4149 6050 5112 4386

Слабоспицький Олег Олександрович

Докладніше довідатись про встановлення пам’ятника можна за тел. 066 342 13 88 (Олег).