За справу “Тризубу” взявся апеляційний суд

2 квітня в Апеляційному суді Запорізької області відбулося слухання у справі «тризубівців», котрі спиляли голову скульптурі Сталіна біля обкому КПУ в 2010 році.

Нагадаємо, дев’ятьом активістам 12 грудня 2011 року винесено обвинувальний вирок із зобов’язанням відшкодувати збитки – майже 110 тисяч грн. Засуджені оскаржують цей вирок, бо винними себе не визнають.

Як з’ясувалося під час слухання, це було вже не перше засідання в апеляційному розгляді. Попереднє відбулося 21 березня, але ніхто із адвокатів чи засуджених не був про це повідомлений, як і про засідання 2 квітня, через що троє «тризубівців» не змогли приїхати на суд.

Присутніх здивувало клопотання прокурора Андрія Кметя, який представляє державне обвинувачення, про витребування в УСБУ в Запорізькій області документів щодо порушення кримінальної справи за фактом вибуху, що зруйнував пам’ятник Сталіну в ніч на 1 січня 2011 року.

Справа в тім, що під час розгляду у суді першої інстанції такі документи просили долучити до справи адвокати підсудних. Адже їх підзахисним інкримінували знищення об’єкта, який, за логікою обвинувачення, був двічі знищений (після спилу і вибухом). Прокуратура заперечували проти цих клопотань, і вони не були задоволені судом.

«Прокуратура має достатньо повноважень, аби витребувати документи в СБУ. І суд для цього не потрібен. Вони самі вже давно могли це зробити і надати документи суду», – наголосив адвокат Володимир Прудовський. Він завважив, що тепер очікування на ці документи зможе затягувати розгляд справи.

12 квітня о 10:00 відбудеться наступне засідання.