Джон Бонайн прочитає лекції в Києві і Львові

22-25 травня 2012 р. в рамках програми Muskie професор Орегонського університету (США) Джон Бонайн прочитає лекції для студентів та викладачів провідних українських вузів, юристів та активістів-екологів з актуальних питань захисту довкілля через призму захисту прав людини.

У лекції йтиметься про судову практику в Європі, Азії, Африці, Північній та Південній Америці у сфері прав людини та довкілля на основі наукової роботи, проведеної за останні 10 років професором Джоном Бонайном та професором Львівського національного університету Світланої Кравченко.

Джон Бонайн говоритиме про екологічні справи, по яких Європейський суд з прав людини прийняв рішення. У цих рішеннях суду творчо інтерпретувалися Статті 2, 8 і 10 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод як засоби судового захисту людей, які зазнали шкоди від забруднення. Деякі національні суди в Європі чинять опір застосуванню судової практики Європейського суду, а інші повністю прийняли його рішення як частину національної судової практики. Лектор переконуватиме в тому, що національні суди повинні бути відкритішими до правового трактування Європейського суду і що і ці трактування, і текст Європейської конвенції повинні стати важливим джерелом для рішень національних судів.

Графік лекцій
22 травня 2012 р. о 14:00 – юридичний факультет Києво-Могилянської академії,
аудиторія 4-314

23 травня 2012 р. – Інститут законодавчих передбачень і правової експертизи об 11:00, вул. Паторжинського, 4 поверх, оф 7.

25 травня 2012 р. об 11:00 – юридичний факультет Львівського національного університету ім. І. Франка, аудиторія 214.

Біографічна довідка
Проф. Джон Бонайн є одним з піонерів екологічного права у Сполучених Штатах, який у 1972 році працював у Сенаті США, а потім в Агенції охорони довкілля США, де піднявся до посади заступника генерального радника перед тим, як почав працювати в Орегонському університеті у 1978 році. В Орегоні він став засновником і співзасновником низки інституцій: першої у світі клініки з екологічного права, конференцій з екологічного права громадського інтересу, Всесвітнього альянсу екологічного права, Національної мережі юристів-екологів громадського інтересу у Сполучених Штатах, мережі професорів екологічного права та Партнерства між Львівським національним університетом імені Івана Франка та Орегонським університетом. Джон Бонайн нагороджений відзнакою декана для видатних викладачів та має почесне звання професора ім. Б. Клікса. Проф. Бонайн є членом комісії з екологічного права Міжнародного союзу охорони природи. Він є автором підручника «Право охорони довкілля», та низки статей, зокрема з питань участі громадськості та доступу до правосуддя у процесі прийняття рішень з екологічних питань, а також співавтором книги «Права людини та довкілля».