Екологи організували екстремальний сплав по сходах Міністерства екології

17 травня, о 11.00 біля Міністерства екології та природних ресурсів (вул.Урицького, 35) відбулась акція проти побудови 550 малих ГЕС у Карпатах. Під час акції активісти побудували імпровізовану гідроелектростанцію прямо під стінами Мінприроди. Під гуцульські мелодії група водних туристів продемонструвала на сходах міністерства як воно сплавлятись там де замість річки труба.

Попри заборону Івано-Франківської обладміністрації і відкликання екологічних експертиз та попри одноголосні рішення «Проти!» в громадах гірських сіл, в Карпатах продовжується будівництво малих ГЕС. Розголос проблеми докотився до найвищого державного рівня – круглий стіл щодо заборони будівництва малих ГЕС має відбутись 21 травня в самій Верховній раді. Проте будівельні роботи в горах тривають, а жодні контролюючі органи не збираються їх зупиняти

Так, незважаючи на відкликану екологічну експертизу, яка була надана з порушенням законодавства, мала ГЕС в с.Турья Поляна на р.Шипіт вже отримала від НКРЕ потрібні папери на продаж енергії за «зеленим тарифом» і найближчим часом станція буде введена в експлуатацію. Мальовнича річка вже частково загнана в трубу, тепер про форель, якою Шипіт славився на все Закарпаття можна забути.

Чим це все загрожує? Руйнуванням екосистеми карпатських річок і зникненням численних видів Червоної книги, які їх населяють, що є порушенням Законів України «Про Червону книгу України» та «Про охорону навколишнього природного середовища України», порушенням Карпатської, Бернської та інших міжнародних конвенцій. Побудова міні-ГЕС на карпатських річках загрожує руйнуванню туристичної привабливості Карпат, та зникненню популярних видів спорту, таких як рафтинг, що приносять значні кошти у місцеві бюджети..

Місцеве населення гірських районів рішуче виступає проти будівництва ГЕС на гірських річках. Екс-міністр екології та природних ресурсів Злочевський підтримав учасників громадської кампанії проти малих ГЕС у Карпатах. Тому нове керівництво Мінприроди, на думку учасників акції, разом з горянами, екологами і туристами повинне завершити розпочате попереднім міністром і врятувати Карпати від навали ГЕСів.

Міністерство екології пішло на зустріч протестувальникам, і на зустрічі з організаторами акції представники міністерства пообіцяли надалі співпрацювати з громадськістю, і реагувати на незаконні будівництва. Учасники акції передали звернення із зазначенням забудов, що тривають, в міністерство.
«Якщо ж міністерство екології та природних ресурсів не має достатніх важелів впливу аби зупинити будівництво малих електростанцій в Карпатах, то ми будемо проводити наступні акції вже під іншими міністерствами та відомствами – аж до Адміністрації Президента» – каже один з організаторів акції Тєстов Петро

Згоден з ним і Антон Федоренко з каякерського клубу « 4 сторони» – «Ми будемо виходити на пікети та мітинги рівно стільки, скільки буде потрібно аби будівництво всіх малих ГЕС в Карпатах було зупинено раз і назавжди»

Фото з акції: http://pryroda.in.ua/miniges/17-travnya-budivnytstvo-hes-na-shodah-ministerstva-ekolohiyi/

Більше інформації про малі ГЕС в Карпатах – http://pryroda.in.ua/miniges/
Контакти:
Петро Тєстов
095 255 33 22 , interfan.ua@gmail.com
Андрій Плига
093 349 52 81, lesnik13@bigmir.net