Полтава. Благодійні фонди: агітація по-полтавськи

Ще задовго до старту виборчої кампанії у Полтавській області активізували свою діяльність благодійні фонди та соціальні ініціативи потенційних кандидатів у депутати Верховної Ради України по мажоритарним округам. Виборцям уже дарують автомобілі, продуктові набори та встановлюють ігрові майданчики для дітей. На що ж тоді зможуть розраховувати полтавці у розпал виборчої боротьби?

Травень у Полтавській області видався плідним на ідеї щодо методів та форм агітації від потенційних кандидатів на майбутніх виборах в український парламент. Фантазія та масштаби роботи деяких просто таки вражає.

У рамках громадського спостереження за виборчою кампанією спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували деякі цікаві випадки, які і подаються у даному інформаційному матеріалі.

Громадське об’єднання «Наш дім – Полтава», засновником якого є міський голова обласного центру Олександр Мамай, не перший рік працює у Полтаві. Об’єднання зробило великий внесок в обрання Олександра Федоровича міським головою. Нові лідери ГО «Наш дім – Полтава» Олександр Залужний та Володимир Макар, розподіливши між собою два мажоритарні виборчі округи з центрами у місті Полтава, продовжують традиції благодійності. Лише за травень під егідою вищезгаданого громадського об’єднання було встановлено дитячі ігрові майданчики на вулиці Київська міста Полтави, селищі Рибці та селищі Дублянщина, що входять до складу полтавських виборчих округів; проведено спортивний турнір в рамках традиційної Спартакіади на призи Громадського об’єднання «Наш Дім – Полтава»; зустрічі майбутніх кандидатів з ветеранами війни напередодні Дня Перемоги та вручення їм подарунків, а також передача комп’ютера та м’яких іграшок у ясла-садочок «Зірочка» села Ковалівка Полтавського району, що також входить до одного з мажоритарних виборчих округів з центром у місті Полтава. У Палаці дозвілля «Листопад» на традиційному святі вручення золотих та срібних медалей випускникам 2012 року обидва претенденти в кандидати виступили з привітальним словом та подарували кожному випускникові-медалісту папку-портфель.

Ще у квітні на заходах присвячених річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції, лідери ГО «Наш Дім – Полтава» вручали велику кількість сертифікатів на цінні подарунки. Тож уже у травні майбутні кандидати розпочали видавати самі подарунки за цими сертифікатами, зокрема Володимиру Непомящому, учаснику ліквідації наслідків на ЧАЕС, було вручено ключі від нового автомобілю ЗАЗ «Сенс».

Ще один приклад соціальної ініціативи запропонував майбутній кандидат по мажоритарному округу у місті Кременчук і чинний депутат Верховної Ради України Олег Надоша. Визначивши потреби частини громади, Олег Володимирович організував роботу центру з надання безкоштовних консультацій для підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання малозабезпечених випускників загальноосвітніх навчальних закладів міста Кременчук.

Але варто звернути увагу майбутніх кандидатів, що така «благодійна» діяльність підпадає під дію статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», у частині тринадцятій якої забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.

І хоча діяльність благодійних фондів прямо не порушує вимог українського законодавства, оскільки офіційна виборча кампанія іще не розпочалась, це суперечить принципу рівних можливостей. Агітація, що супроводжується розповсюдженням товарів, послуг, грошей, відповідно до чинного законодавства, є виявом прямого чи прихованого підкупу виборців і має каратися згідно адміністративного та кримінального законодавства.


Юлія Суперека
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Полтавській області 
063 568 79 01
http://opora.org.ua/news/1427-poltava-blagodijni-fondy-agitacija-po-poltavsky