Попри заборону губернатора, на Івано-Франківщині будують малі ГЕС

Пройшовши півтори години від центру м.Верховина, активісти громадської кампанії проти знищення Карпат малими ГЕС, виявили самовільне будівництво гідроелектростанції.

Саме звідси, з Верховини, розпочалась хвиля громадських протестів проти будівництва ГЕС на гірських річках. Нещодавно, за ініціативи голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича у Верховинському районі відбулося виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування, рекреації та розвитку туризму, присвячене проблемі будівництва малих ГЕС. http://pryroda.in.ua/miniges/komisiya-frankivskoyi-oblrady-dala-svoyi-vysnovky-schodo-masovoho-sporudzhennya-mini-hes/#more-583 Також, 16 березня 2012 року Голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк підписав розпорядження №152, яким призупинив будівництво малих ГЕС у області. http://pryroda.in.ua/miniges/rozporyadzhennya-pro-zaboronu-budivnytstva-hes-v-ivano-frankivskiy-oblasti/

На запит екологічних організацій, Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області та Мінприроди України надали копії висновків Державних екологічних експертиз, виданих на проекти будівництва ГЕСів в області. Загалом їх сім. Всі вони стосуються сільських рад сіл Голошине, Дземброня, Грамотне та Пробійнівка.

Проте пройшовши трохи більше години від центру Верховини в бік гори Білої Кобили, активісти громадської кампанії проти знищення Карпат малими ГЕС, виявили самовільне будівництво гідроелектростанції. Будівництво ведеться на останньому відгалуженні потоку Віпче. (Карта – http://g.co/maps/9gbbn)

Жодних висновків екологічної експертизи на дане будівництво не існує. Більше того, будівництво ведеться попри заборону губернатора області.

Природоохоронці звернулись з приводу будівницва ГЕС до Держекоінспекції, Інспекції Держархбудконтролю та Генеральної прокуратури України з проханням зупинити самовільне будівництво та притягнути винних до кримінальної відповідальності.