Право на місто: альтернативний День Києва на Гостинному дворі

26 травня у День Києва активісти ініціативи “Право на місто” та небайдужі кияни провели акцію на захист Гостинного двору, що на Контрактовій площі.

Близько ста п’ятдесяти людей прийшли висловити своє невдоволення планами міської влади перетворити Гостинний двір на черговий торгівельно-розважальний центр. Захід проходив під гаслом “Вийди на вулицю – поверни собі місто”. Метою організаторів було продемонструвати, що Гостинний двір – це не просто будівля, а місце зустрічей та відпочинку.

Приводом для акції стало прийняття рішення про “реконструкцію” будівлі під черговий торгівельно-розважальний центр, що буде належати припрезидентській офшорній компанії Afidreko Holdings. Київські депутати прийняли це рішення рівно місяць тому, 26 квітня. Водночас, підґрунтя для цього готувалось раніше. Зокрема, 15 серпня 2011 року Прем’єр-міністр Азаров своїм власним підписом виключив   Гостинний двір з переліку пам’яток архітектури, у якому будівля перебувала з 1979 року.

Таким чином, замість громадської бібліотеки, театру, пам’яткоохоронного товариства, культових кафе Гостинний двір ризикує перетворитись на звичний вже для міста комерційний простір, неодмінний атрибутом якого також є різке зростання машин та повна руйнація громадського та культурного простору.

Активісти ініціативи “Право на місто” вимагають скасування будь-яких планів розміщення торгівельно-розважальних центрів на місці Гостинного двору. Натомість, пропонують розпочати відкриту громадську дискусію щодо того, якою повинна бути Контрактова площа, для того, щоб відповідати потребам містян.

Також, активісти повідомили, що вони звернулись з запитами до усіх державних установ та відомств, для того, щоб отримати повну інформацію щодо юридичного статусу пам’ятки. “Право на місто” повідомлятиме громадськість щодо будь-яких виявлених порушень стосовно будівлі.

*Фотографії з акції – у доданих файлах та на сторінці акції у Facebook: http://www.facebook.com/events/178387082291083/?ref=ts*

*Контактні особи:*
* Надія Парфан: 050-709-2620*
*Аня Хвиль: 093-553-6109*
*Інна Совсун: 067-502-5727*