В УНІАН відбулася прес-конференція на тему: „Васильківських „терористів” позбавляють права на захист

Участь у прес-конференції взяли адвокат Дмитро Лошаков, дружини підсудних Христина Бевз та Анна Мосійчук.

Вони повідомили, що суддя Києво-Святошинського суду Ю. Бурбела усунув від участі у справі двох адвокатів Дмитра Лошакова та Оксану Мельник. Він також видалив із залу суду до кінця судового процесу одного з підсудних Ігоря Мосійчука.

Адвокати та рідні підсудних вважають рішення судді безпідставним та незаконним, та таким, що порушує право на захист.

Своє рішення суддя Бурбела аргументував зокрема тим, що підсудні, адвокати та присутні в залі на початку судового засідання виконували Державний гімн України, чим порушували порядок в судовому засіданні.

Адвокат Д. Лошаков: „Усуваючи мене від участі у справі, Бурбела в якості підстави вказав той факт, що я подаю численні клопотання, заяви про відвід та зауваження на дії судді, які Бурбела вважає необґрунтованими. Тобто, Бурбела фактично усунув адвоката за те, що він виконує свої обов’язки”.

Захисники розповіли також, що видалення з залу підсудного Ігоря Мосійчука суддя обґрунтував тим, що підсудний порушував порядок в залі, зокрема вимагаючи можливість дати покази.  Згідно з законом, підсудний має право зробити це у будь-який момент судового засідання.

Учасники прес-конференції  повідомили, що подали апеляції на рішення судді, і готують звернення до Європейського суду.

 Христина Бевз, дружина підсудного С. Бевза: Своєю постановою пан Бурбела фактично позбавляє нас права на захист, можливості захищати себе встановленим законодавством шляхом.

Нам залишається сподіватись на громадськість та засоби масової інформації. На те, що вони своєю пильною увагою до нашої справи, об’єктивним висвітленням цього, на даний момент, закритого судового процесу, не дадуть винести вирок нашим чоловікам по „безпрєдєлу”.

  Довідка про справу:

 22 серпня у м. Василькові працівники СБ України вилучили начебто вибуховий пристрій. Це відбувалося з серйозними порушеннями заходів безпеки: люди з приміщення евакуйовані не були, а спеціаліст-вибухотехнік виносив пристрій без захисного костюму, лише у латексних рукавичках.

Працівники СБУ затримали 5 осіб. Наступного дня рано-вранці усіх відпустили.

 23 серпня 2011 року Управлінням СБ України в Київській області по факту була порушена кримінальна справа. Ввечері того ж дня працівники СБУ знову затримали відпущених напередодні депутата Васильківської міськради С. Бевза та помічника депутата В. Шпару. 24 серпня затримали ще одного депутата міської ради м. Василькова І. Мосійчука.

 Проти усіх трьох було порушено кримінальну справу щодо підготовки терористичного акту, а саме підриву пам’ятника Леніну в м. Бориспіль. Сам пам’ятник на той момент вже був демонтований за рішенням Бориспільської міської ради.

 26 серпня І. Мосійчука, С. Бевза та В. Шпару Солом’янський райсуд заарештував на 2 місяці. 18 жовтня термін тримання під вартою на час слідства продовжили до 4 місяців.

 Під час слідства двоє свідків Чернега Олексій та Юрій Бойко заявили про тиск і тортури з боку працівників СБУ з метою отримання необхідних показань проти заарештованих. Свідки відмовились від своїх неправдивих свідчень, які були отримані забороненими КПК методами.

 6 січня 2012 р. телеканал ТВІ продемонстрував відеосюжет, в якому фігурує відзнята прихованою камерою розмова оперуповноваженого СБУ Дмитра Єрмаковича та свідка Ю. Бойка. Працівник спецслужби тиснув на свідка щоб той змінив покази і знову свідчив проти заарештованих Мосійчука, С. Бевза та В. Шпари.

 З 16 грудня 2011 року справа розглядається у Києво-Святошинському районному суді Київської області.

З часу затримання підсудні більше 9 місяців перебувають під арештом у Лук’янівському СІЗО.