Волинський свободівець співпрацював з СБУ, а його очорнив суддя Кірєєв?

Редактор «Волинської газети»Володимир Данилюк стверджує, що інформація про давання хабара депутатом Луцької районної ради від ВО «Свобода» – не наклеп, адже взята з офіційного вироку суду.

Нагадаємо, нещодавно «Волинська газета» опублікувала матеріал «Свободу морепродуктам!». У ній йшлося про те, як волинський підприємець, а заодно депутат Луцької райради від ВО “Свобода” Олег Доленко за дозвіл на ввезення в Україну морепродуктів намагався дати 42 тисячі доларів хабаря заступнику начальника Державного комітету ветеринарної медицини Олександрові Жуку. Посередником був начальник Держкомветмедициниу Волинській області Богдан Лозинський.

Жука, піймавши з грошима, на вісім років посадили до тюрми. Лозинського, хоч і звинуватили у пособництві у злочині, та зрештою за розкаяння і сприяння розслідуванню суд звільнив від відповідальності.

Про долю підприємця і депутата Доленка у вироку суду взагалі нічого не сказано, хоч за давання хабара і передбачена кримінальна відповідальність, – йдеться у матеріалі «Волинської газети».

До слова, головуючим на цьому судовому процесі був відомий за гучним процесом проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко суддя Печерського суду Києва Родіон Кірєєв.

Не злочинець а «агент під прикриттям»?

Наступного дня прес-служба Волинської обласної організації ВО «Свобода» поширила заяву своєї політичної сили з вимогою «спростувати недостовірну інформацію про депутата Луцької райради Олега Доленка».

У цій заяві публікація «Волинської газети» названа «брехливою» і такою, що носить «провокативний і замовний характер». «Вона побудована на недостовірних відомостях і не має нічого спільного з реальним станом справ», – заявили у «Свободі».

«Опублікована стаття кидає тінь на чесне ім’я обранця громади з опозиційної політичної сили і є спробою його дискредитації», – сказали у «Свободі».

Посилаючись на «матеріали справи», у «Свободі» пояснили, що Олег Доленко, зіштовхнувшись з фактом вимагання хабаря від Лозинського, «будучи чесним і законослухняним громадянином», звернувся з заявою в СБУ. Саме завдяки цьому спецслужби викрили і затримали хабарників. А давання хабаря Доленком – це просто частина спецоперації, – запевнили у «Свободі».

Усі претензії – до суду

«Стаття підготовлена на основі вироку Печерського районного суду міста Києва. У публікації немає жодного слова вигадки. Тим більше, що ще 10 квітня 2012 року про цей резонасний випадок першою розповіла «Українська правда» в статті «Таблиця ділення, або як робиться корупція», яку написав Сергій Щербина», – заявив головний редактор «Волинської газети» Володимир Данилюк.

У варіанті вироку, що опублікований у Реєстрі судових рішень, прізвища і адреси фігурантів справи не вказані. Доленко там названий ОСОБА_9, Лозинський – ОСОБА_10. Проте хто є хто, стає зрозуміло, варто тільки ознайомитися з усім текстом вироку, – кажуть журналісти «Волинської газети».

«Заступник головного редактора Олена Лівіцька, яка написала статтю «Свободу морепродуктам!, або як суддя Кірєєв визволив волинського Лозинського», саме це й зробила – опрацювала судовий вирок. Причому, нас у цій справі взагалі не цікавила політична приналежність Олега Доленка. Як, зрештою, і його депутатство в Луцькій райраді», – запевняє Володимир Данилюк.

«А щодо ніби-то співпраці цього громадянина з органами СБУ, то це – справжня новина, з якою ми, мабуть, ознайомимо читачів. Щоправда, на адресу «Волинської газети» ніяких офіційних документів зі «Свободи» ще не надходило», – каже головний редактор «Волинської газети».

З вироком суду можна ознайомитися у Реєстрі судових рішень за цим посиланням.

У вироку суду, зокрема, йдеться (виділення у тексті – ВолиньPost):

«9 березня 2011 року директор малого підприємства «Донік» ОСОБА_9 звернувся до свого знайомого – начальника Головного управління ветеринарної медицини у Волинській області ОСОБА_10 із проханням надати дозвіл уповноваженого органу ветеринарної медицини України щодо ввезення на митну територію України морепродуктів…».

«…ОСОБА_10, розяснив ОСОБА_9, що для одержання дозволу він повинен дати хабар у сумі 35 доларів США за кожну тонну продукції, ввезеної на митну територію України, тобто всього ОСОБА_9 повинен дати хабар службовим особам Державного комітету ветеринарної медицини України у сумі 42000 доларів США за ввезення на митну територію України морепродуктів у кількості 1200 тонн. Усвідомлюючи, що без дачі хабара службовим особам Державного комітету ветеринарної медицини України, він не зможе одержати дозвіл та реалізувати своє право на зайняття підприємницькою діяльністю, ОСОБА_9 прийняв рішення дати хабар службовим особам Державного комітенту ветеринарної медицини України та попросив ОСОБА_10 посприяти йому в дачі хабара, на що ОСОБА_10 дав свою згоду, тобто погодився сприяти ОСОБА_9 у дачі хабара службовим особам Державного комітету ветеринарної медицини України…».

Джерело: ВолиньPost