За гасла — до цюпи… (онов)

На активіста Зиновія Андрухіва, який виголошував через гучномовець антивладні гасла, хочуть «повісити» кримінал

Справжнє полювання влаштували львівські правоохоронці на Зиновія Андрухіва, який чи не щовечора у центрі Львова виголошував політичні промови із гучномовців, прикріплених до даху його джипа “Шевроле”. “На мирну революцію за права народу!”, “За чесні вибори!” – схоже, ці гасла комусь не припали до душі. 5-го травня активіста затримали працівники міліції і на цілу ніч запроторили до “мавп’ятника” Галицького райвідділу міліції.

“Закликав до повалення існуючого режиму…”, – так охарактеризував у своєму рапорті дії Зиновія Андрухіва міліціонер Галицького райвідділу міліції – один з тих, хто затримував чоловіка. Очевидці ж, які чули заклики пана Андрухіва, кажуть, у них не було жодної агресії та натиску, а лише констатація існуючих політичних реалій.

5-го травня близько 19-ї години у центрі міста правоохоронці затримали і доставили до Галицького райвідділу міліції Зиновія Андрухіва. “Біля пам`ятника Шевченку я роздавав листівки із закликом до встановлення конституційного ладу, – пригадує пан Зиновій. –Раптом до мене підбігли міліціонери і почали тягнути… Відвезли у Галицький райвідділ міліції”.

У “мавп’ятнику” пан Зиновій провів незабутню ніч. Каже: умови там нестерпні. “У клітці, куди мене помістили, – нарікає чоловік, – є лише вузенька лавка, на якій неможливо лежати. Світло не вимикають. Цілу ніч мені довелося стояти. Добре, хоч воду давали. У сусідній клітці жінка вимагала, щоб викликали “швидку”, бо їй стало зле. Ніхто до неї навіть не підійшов”.

Наступного ранку під Галицьким райвідділом зібралася група підтримки – до десятка людей. Найактивнішою була київська журналістка Наталя Розинська. Дісталися і до начальника Галицького райвідділу Івана Іваночка. Після розмови із полковником відвідувачам вдалося побачити Зиновія Андрухіва. “Коли його випустили з клітки, – ділиться один із “визволителів” Стефан Сим, – я перелякався. На Зиновію не було обличчя. Ми викликали “швидку”. Він – діабетик, а ліки востаннє приймав за день до цього. У лікарні Зиновія привели до тями, звідки його працівники міліції повезли до… суду. Щоправда, слухання справи перенесли на наступний день”.

За словами захисника пана Зиновія Ігоря Кравчука, протокол затримання був складений із грубими порушеннями. Панові Андрухіву інкримінували два правопорушення: організацію несанк­ціонованого мітингу та невиконання вимог працівників міліції. “У відділок Зиновія доставили близько 20-ї, – каже юрист, – та протокол склали аж опівночі. Аби встановити особу, правоохоронці мають право тримати людину у міліції три години. При тому, що Зиновій Андрухів мав при собі усі документи, що посвідчували його особу, з райвідділу його випустили майже опівдні наступного дня. Крім того, у протоколі йдеться, що він “порушив порядок проведення мітингів і демонстрацій”. У нашому законодавстві взагалі немає такого порядку. Одна людина не може проводити мітинг чи демонстрацію. Із Галицького райвідділу міліції справу Зиновія направили в СБУ щодо розгляду порушення кримінальної справи за фактом закликів до “насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади у Львові”…

Зиновій Андрухів – громадянин Канади. За океаном прожив вісім років. У 2009-му повернувся в Україну. Юрист за фахом, взявся обстоювати права обдурених людей, в яких незаконно відібрали житло перевертні у погонах. У результаті сам і постраждав. “Місцева судово-прокурорська мафія здійснила рейдерську атаку на моє помешкання. Коли обстоював свої і ще семи потерпілих права, зіткнувся із тотальною корупцією. Тоді зрозумів: лише радикальні зміни можуть врятувати країну. Я повернувся з-за океану, аби жити на рідній землі. Мій прямий обов’язок – захищати народ”.

Як пояснив “ВЗ” начальник Львівського міського управління міліції Сергій Зюбаненко, затримання пана Андрухіва – реакція на скарги обурених львів’ян. Щоправда, головний міліціонер міста відмовився назвати прізвища скаржників, сказав лише, що до міліції поступило п’ять заяв. “У міліцію надійшли скарги від мешканців про те, що цей чоловік порушує громадський спокій. Через це його неодноразово запрошували до міліції дати пояснення. Пан Андрухів відмовлявся. Ми вжили заходів щодо його затримання. Під час затримання він чинив непокору працівникам міліції. Довелося залучити навіть “Беркут”. Наразі затриманий – у Галицькому суді, де вирішується його питання за статею 185 – непокора працівникам міліції. Проводиться перевірка по інших порушеннях. Він не має жодних дозвільних документів на використання гучномовних пристроїв. Буде проведена фоноскопічна експертиза гасел, яка встановить, чи був у них політичний підтекст”.

На фото: Після жахливої ночі у «мавп’ятнику» до Зиновія Андрухіва (ліворуч) довелося викликати “швидку”.

Інна ГОНЧАРУК, Фото автора

http://www.wz.lviv.ua/articles/106020

Після того, як вийшов цей матеріал, завершилися суди. По інформації адвоката

Андрухiва засудили до 220 грн. штрафу за ст.185 КУпАПП, виправдали за ст.185-1 КУпАПП по епiзодам вiд 3.05.2012 р. По епiзодам 5.05.2012 р. засудили за ст.185 КУпАПП до 5 дiб адмiнарешту. 8.05.2012 р. взяли пiд варту в примiщеннi суду. Його сестра про необхiднi речi в камерi повiдомлена (мильно брильнi та харч). Вiдбуває покарання у IТТ м. Львiв, вул. С. Бандери 1. Закiнчення термiну 13 травня коло 12 дня.

В тюрмі Андрухів голодує.

3 Comments

  1. Хуже ПР есть только ПР и озлоблённые уголовные ухмылки. Валить надо нах….Всю стаю

  2. Закликав до повалення існуючого режиму…”, – так охарактеризував у своєму рапорті дії Зиновія Андрухіва міліціонер Галицького райвідділу міліції

    “Вірю” міліціонерові, бо хоч один з них таки правду написав у рапорті “Закликав до повалення існуючого режиму…” ТАК У ЧОМУ КРИМІНАЛ Зиновія Андрухіва? РЕЖИМ ТРЕБА ПОВАЛЮВАТИ БУДЬ ЯКОЮ ЦІНОЮ.А НИНІШНІЙ ЩЕ ЗАВЗЯТІШЕ!

  3. Конституційний суд заборонив затримувати людей за непокору міліції
    Працівники міліції не мають права затримувати і тримати у спеціально відведених приміщеннях людей, які виявили непокору законній вимозі працівника міліції, до розгляду справи судом.

    Відповідне рішення оприлюднив 11 жовтня 2011 року N 10-рп/2011 справа N 1-28/2011

    Конституційний суд за поданням 50 народних депутатів про відповідність Конституції окремих положень Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону «Про міліцію».
    Де в рішенні КС, з аналізу чинного законодавства України випливає, що на законодавчому рівні діяння, які проявляються у формі непокори і злісної непокори, не ототожнюються, оскільки непокору законній вимозі працівника міліції Кодекс про адміністративні правопорушення не кваліфікує як адміністративне порушення.
    Конституційний Суд вважає, що оскаржувані положення суперечать статті 8 Конституції України.

    Рішення КС є обов’язковим до виконання на території України, остаточним і оскарженню не підлягає.

    Що це такий був за суддя, що в супереч рішення конституційного суду засудив людину і не покарав винних у погонах.

    Тому такі дії із затриманням правозахисника кваліфікується як кримінальний злочин вчинений посадовими особами в частині готування затримання по ч. 3 ст.. 364 Кримінального кодексу ( позбавленням волі від 5 до 10 років) і затримання по ч.2 ст.365 Кримінального кодексу (від 3 до 8 років позбавлення волі) а також завідомо незаконне затримання, привід та арешт ст.371 Кримінального кодексу України для заступника начальника УВС Львова Патяка, заступника начальника Галицького райвідділку Маруняка, начальника слідчого відділу міста Довгополова, старшого дільничного Галицького райвідділку Чауса.

    Андрухів приїхав з Канади та зміг більш тверезо оцінити ситуацію в Україні, і його дії відповідають адекватності таких безладів і порушення прав що чиняться в нас на основі тотального невігластва.

Kommentarerne er lukkede.