Об’єднана опозиція обіцяє відновити конструктивний діалог влади і релігійних організацій

КИЇВ – “Ми відновимо конституційні принципи свободи совісті та рівності релігійних організацій перед законом, викорінимо практику корумпування і залякування владою церковної ієрархії та політичний тиск на громади віруючих”, – заявила Об’єднана опозиція.

14 червня 2012 року партія «Батьківщина» провела Круглий стіл з метою вдосконалення передвиборчої Програми, з якою Об’єднана опозиція піде на парламентські вибори у жовтні цього року.  В заході взяли участь політичні та громадські діячі, представники церков, експерти та науковці, повідомляє Інститут релігійної свободи.

“Сьогодні між владою та релігійними організаціями повністю відсутній діалог, від чого страждає суспільство”, – зауважила депутат фракції «БЮТ-Батьківщина» Ольга Боднар. На думку парламентаря, “урядові законодавчі ініціативи в сфері релігії пов’язані тільки з власними міркуваннями”.

Ольга Боднар вважає необхідним додати у Програму “пункти щодо підняття престижу інституту сім’ї та організації діалогу органів влади та релігійних організацій”.

Експерти також зауважили на брак конструктивного діалогу між профільним парламентським Комітетом з питань культури і духовності та представниками конфесій, зокрема Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. При цьому діалог влади та конфесій повинен будуватись на партнерських засадах.

Учасники Круглого столу наголосили на тій небезпеці для міжконфесійного миру та суспільної злагоди, яку несе в собі ухвалений у першому читанні законопроект № 10221.

У розділі «Духовно багате, культурно розвинене суспільство» Програми також зазначено: “Заборонимо приватизацію культових будівель, а також споруд і майна, відчужених свого часу у Церкви, виконаємо зобов’язання, що їх взяла на себе Україна у сфері державно-церковних відносин при вступі до Ради Європи”.

Об’єднана опозиція ставить собі завданням “не дозволити використовувати релігійні організації для реалізації політичних цілей інших держав”.

Коментуючи цю тезу під час Круглого столу, Ольга Боднар заявила, що теперішня влада відокремлює окремі релігійні організації і робить їх політизованими.

Задля розв’язання порушених питань передвиборча Програма партії «Батьківщина» серед іншого передбачає ухвалення «Концепції державно-конфесійних відносин в Україні».

Більше ФОТО: www.irs.in.ua