Добкіну Мова не потрібна, Добкіну (фан)Зону подавай!

Площа Свободи в Харкові не для людей, що протестують з мовного питання – Добкін

Заборону провести мітинг на захист української мови на центральному майдані Харкова – площі Свободи – голова Харківської обласної адміністрації Михайло Добкін пояснив сьогодні тим, що ця площа не для тих, хто «не любить Україну».

«Заборонили на площі Свободи, бо цей майдан сьогодні, на жаль для тих, хто не любить Україну, зайнятий підготовкою для однієї з найкращих фан-зон за весь час проведення футбольних європейських чемпіонатів. Ви мені вибачте, але зупинити будівельні роботи заради того, щоб там попіарилося десять-п’ятнадцять людей на мовному питанні… Для мене це не пріоритет. Я думаю, так само подумав і суд. Так само вважатиме дев’ять із десяти мешканців міста Харкова. А їм мовне питання, на відміну від тих, хто хоче створити собі імідж перед виборами, не є нагальним, яке займає весь мозок без залишків», – наголосив Добкін у коментарі Радіо Свобода.

Як зазначив один із організаторів акції, громадський активіст Дмитро Пилипець, причиною для судової заборони провести мітинг на площі Свободи стали передбачення посадовців міської ради, що гасла акції можуть образити громадян з неповнолітніми дітьми чи заважатимуть людям відпочивати. Тому громадська акція, а також захід, влаштований Всеукраїнським об’єднанням «Свобода», провели через дорогу від площі Свободи під вікнами обласної адміністрації.

Акція на підтримку української мови зібрала до ста осіб.

У Харкові та області російська мова оголошена регіональною, хоча суди звертали увагу, що місцеві ради в Україні не мають повноважень у сфері мовної політики.

Сьогодні, 5 червня, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про засади державної мовної політики, ініціаторами якого є народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов. У пояснювальній записці до законопроекту мовиться, що в разі його ухвалення російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України.

http://www.radiosvoboda.org/content/article/24604666.html

* * *

Коментує Віктор Гарбар, свідок подій 5-го червня 2012 року:

До чести харківської міліції, вона не перешкоджала мирному зібранню громадян, членів харківської територіальної громади.

Реакція голови ХОДА є, як на мене, аж ніяк не дивною. Пан Добкін вже давно зажив слави “форрєйтора русскоґо міра”, а також,– вправного само-ПіАрника на “русском вопросє”.

Як засвідчили події 5-го червня, учасники протесту проти ухвалення Верховною Радою України законопроекту Ківалова-Коліснеченка аж ніяк не порушували громадський спокій, не пререкривали вулицю Сумську, не заважали руху транспорта і, навіть, не наразились на “справедливе невдоволення громадян з малими дітьми”.

Фраза пана Добкіна: цей майдан сьогодні, на жаль для тих, хто не любить Україну є знаковою. Тільки “на жаль”,– зайве! Місто Харків, як і Харківська область, на думку пана Добкіна– не для тих, хто любить Україну, а для тих, хто любить “зону”. Чи “фан-зону”, чи просто “зону”.

Пан Добкін, проти прямої норми Конституції України, стверджує своє право обмежувати громадянські свободи заради власного задоволення, або власної ж політичної вигоди. Нехай і у спосіб “кривосудія”. Пан Добкін ретельно дбає про те, аби справити на свого патрона (Януковича) найкраще враження.

І хто ж тут себе ПіАр’ить? 150 харків’ян, які висловили протест проти фактичного упослідження Української Мови, чи пан голова ХОДА?

Оце зараз "прикрашає" ту саму площу. Фото Василя Пономарьова