Як Верховна рада ухвалювала законопроект “Про засади державної мовної політики”

5 червня Верховна рада розглядала законопроект №9073 “Про засади державної мовної політики”. Проект закону намагались прийняти 24, 25 травня, проте він зустрів спротив з боку опозиційних депутатів у Верховній раді і громадськості під парламентом. Як склалася його доля сьогодні? Про це читачі Майдану дізнавались на цій сторінці в режимі реального часу. 

20.34 Сутичок під час голосування за “мовний” законопроект між народними депутатами не було, бо існували домовленості між коаліцією та опозицією. Про це заявив позафракційний депутат Тарас Чорновіл, якого цитує Gazeta.ua. “Тупо здали це голосування, воно всім вигідне. І опозиціонерам політично воно вигідне, і владі. Вони нічого не прогавили, в них так все і було задумане. Вони збиралися тихенько все це допустити, щоб все так і відбулося. Там подвійне дно”, – заявив він. “Зараз будуть показувати, як “регіонали” пруть, як Україну зраджують. Який тиск, Україну русифікують, голосуйте за нас. До цього відчуття загрози було менше, а зараз дивіться – це реальна загроза, хто ж, крім нас, може протистояти цьому. Хоча вони й не дуже протистоять. Про Яценюка “регіонали” кажуть, що “він договороспособний”, – сказав депутат. За його словами, зараз важко сказати, чи проголосують за законопроект у другому читанні. “Не знаю, про що там домовлявся Яценюк із керівництвом держави. Як на мене, там за загальною нормальною логікою їм ліпше тепер цей законопроект тягнути до осені, потім знову затягувати. Перед виборами знову показувати, що вони найбільше хочуть його відстояти, але це їм не вдається і на цьому будувати виборчу кампанію. Але логіка там сьогодні не діє”, – додав він.

17.35 Безтрокова акція протесту з наметами, яке обіцяли лідери опозиції, не розпочалася. Біля парламенту перебувають близько 30 осіб із символікою партії “Батьківщина”. Близько 30 міліціонерів охороняють громадський прорядок, а в Маріїнському парку знаходяться декілька автобусів зі спецпризначенцями.

17. 09 Арсеній Яценюк каже, опозиційні депутати мали сьогодні битися, аби не допустити прийняття законопроекту №9073 у Верховній Раді. На питання, чому цього не сталося, він відповів, що «опозиція проявила себе не в кращому плані».

15.31 Міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко переконаний, що питання мови стоїть у третьому десятку по важливості питань, які сьогодні турбують громадян. Про це він сказав під час “круглого столу” в Інституті Горшеніна, повідомляє Укрінформ. “Питання мови стоїть у третьому десятку по важливості питань, які сьогодні турбують громадян і виборців. Питанням номер один є страх: втратити роботу (незалежно від східної чи західної частини нашої держави”, зростання цін, економічного падіння і пов’язаного з цим падіння рівня життя”, – зазначив Порошенко.

14.42 Запоріжжі, як повідомляє Радіо Свобода, міліція заарештувала організаторів акції протесту на захист української мови і склала на них адміністративні протоколи. Мітинг розпочався близько 12 години біля будівлі Запорізької обласної ради. З державними прапорами та плакатами на акцію прийшло близько тридцяти громадян. Члени запорізької обласної «Просвіти» намагалися організувати роздачу листівок та встановити намет. Їм завадили це зробити міліціонери, які повідомили, що мітинг є незаконним. Правоохоронці посилаються на слова чиновника з міської ради про те, що ніхто органи місцевого самоврядування про проведення акцій не повідомляв. Організатори акції показали міліції та журналістам документи, які підтверджують санкціонованість акції. Дозвіл підписав начальник управління внутрішньої політики Запорізької міської ради Євген Сокульський. Його заступник, який разом з міліціонерами прийшов на мітинг, повідомив, що Євген Сокульський у відпустці, а він особисто нікому дозволів не давав. Пікетувальники кажуть, що начальник управління внутрішньої політики підписав документи особисто сьогодні зранку. Міліціонери не стали шукати винних, а попросили завершити акцію. Керівника Запорізького обласного відділення товариства «Просвіта» Олега Ткаченка забрали до райвідділу міліції, а на лідера громадської організації «Небо» Ігоря Артюшенка на місці склали адміністративний протокол про порушення правил проведення масових акцій.

14.20  Саме провокація спричинила зіткнення мітингувальників з Беркутом. Про це написали на своїй сторінці у Facebook письменники брати Капранови, які, як самі стверджують, були були в епіцентрі сутички з Беркутом. «Спочатку все було спокійно. Потім звідкись вилетів дядько у помітній рожевій сорочці і почав валяти паркан, за яким стояли омонівці. Як це не дивно, але йому це вдалося. Тоді омонівці пішли в наступ. Далі все розвивалося по висхідній, і епіцентром подій був цей самий дядько, потім йому вдалося схопити мегафон і в нього він почав закликати всіх у бій», – повідомили Капранови. Вони також підвередили інформацію від ЗМІ, що представники Беркуту застосували сльозоточивий газ.

Настя Станко: “Мене отруїли сльзогінним газом. Він був всюди – в роті, в очах, на обличчі. Все пекло. Мене п”ять разів брали в кільце, один раз ледь не зламали ногу. За те, що нога лишилася зі мною ціла – дякую команді ТРК “Украъна” і Андрію Ковальову з 5-го каналу, котрі мене витягли з тої каші. Про відтоптані ноги і зіпсовані кеди я вже не буду говорити. Хочу сказати лише одне – у всіх цих бідах звинувачую не Беркут, а лише Турчинова і іже з німі, яким пофік на людей, які б’ються, прикриваючись своїми амбалами охоронцями, піднімають собі рейтинг, а страждають звичайні люди, і що, наприклад, робити міліції, в яку кидають металевим парканом?”

14.01 Прес-служба Партії регіонів цитує першого заступника голови фракції Партії регіонів Михайла Чечетова, який вважає вважає, що кілька тисяч українців, які з самого ранку у вівторок зібралися під стінами Верховної Ради на підтримку законопроекту про основи державної мовної політики, змогли відстояти своє конституційне право на використання рідної мови. “З самого ранку українці з’їхалися під стіни парламенту, щоб захистити свої громадянські і конституційні права. Кілька десятків тисяч осіб з різних областей за покликом серця приїхали до столиці і просили лише одного – дати їм можливість реалізувати свої права”.

13.56 Міліціонери намагались зупинити вантажівку “Останньоі барикади”. Про це написала в своєму Facebook дупетатка від НУНС Ірина Геращенко. “Тільки – но машину-вантажівку “Останньоі барикади” зупинили ні за що міліціонери. Навіть не приховували, що було завдання зупинити саме її, адже мітинг опозиції йшов саме з її даху”, – пише депутат. “Побачивши машину, що повертала на Інститутську з Садової, охраннікі правопорядка заволали: ” Вот она! Вот она! Останавливай!”. Не розрахували лише, що в машині сидів Олесь Доній, в джинсах і картатій сорочці більше схожий на студента, а не на середньостатистичного депутата. Олесь машину відбив”. Коли депутат запитав, чому міліція вночі не зупиняла, а навпаки, проводила з мигалками і сиренами до Ради регіональні колони, міліціонери відповіді не дали.

13.52 Бійці”Беркуту” оточили тим протестувальникам, яким вдалося прорватися на територію фан-зони, і  витіснили їх за межі фан-зони Євро 2012. Рух транспорту вулицею Інститутською на перетині з Хрещатиком паралізовано. Автомобілі, що прямують Хрещатиком до Інститутської, розвертаються у зворотній бік.

13.39 Vladyslav Bezuhlyi ‏@Bezuhlyi: “Шкода, що в Україні є громадяни, які вносять такі законопроекти, і які коштують 130грн. #укрмова #ukrmova”

13.27 Окружний апеляційний суд Харківської області за позовом Харківської міськради заборонив акцію протесту 5 червня у Харкові акцію на захист української мови. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на одного з організаторів проведення акції, яка була запланована на площі Свободи біля приміщення облдержадміністрації. Згідно з рішенням суду, ця акція громадян «не узгоджується з інтересами жителів територіальної громади Харкова, які не беруть участі в цьому заході». Суд звернув увагу на те, що «існує загроза безпеці та життю як учасників заходу, так і громадян міста», і прийняв постанову, згідно з якою «проведення мітингу не є можливим».

13.23 Журналісту Української правди вдалось зафіксувати, як міліція застосовували сльозогінний газ проти прихильників української мови. Натомість київська міліція цей факт спростовує. “Відділ зв’язків з громадськістю ГУ МВС України в м. Києві спростовує таку інформацію та повідомляє, що під час забезпечення охорони громадського порядку біля ВР України жоден правоохоронець не застосовував проти мітингувальників спеціальних засобів”, – сказано в повідомленні ВЗГ ГУМВС України в м. Києві.

13.19 Як заявив на брифінгу бютівець Олександр Турчинов, міліція застосувала сльозогінний газ проти людей, які зібрались на захист української мови, і заважає встановити палатки для безстрокової акції протесту. “Зараз, коли наші колеги намагаються ставити палатки під парламентом,  Беркут їх відразу ламає”.

13.17 Mike Ippolitov ‏@mike9volt: “і взагалі – регіонали відволікають увагу суспільства від значніших пробем”

13.16 Спікер парламенту Володимир Литвин каже, що діяв в межах регламенту під час розгляду законопроекту №9073. Про це він сказав, відповідаючи на прохання журналістів пояснити свої дії, коли він раптово переніс в часі розгляд документу Колесніченка, Ківалова, що зіграло на руку Партії регіонів. Адже згідно порядку денного, затвердженого погоджувальною радою на вівторок, “мовний” проект мав розглядатися третім, а не першим. “Я не збираюся нікому нічого пояснювати.  У минулий четвер Верховна Рада не завершила розгляд цього питання, тому сьогодні Верховна Рада мала прийняти рішення, оскільки відповідно до закону про регламент ми не мали права переходити до іншого питання, поки не завершено попереднє… “Це очевидно, що жодних підступних кроків і дій не було”, – сказав він. На запитання, коли, на його думку, відповідний закон буде прийнятий у другому читанні, Литвин нагадав, що від сьогодні у депутатів є ще 14 днів на внесення поправок до документу, а крім того закон має розглянути профільний комітет.

13.08 Народний депутат від фракції Партії регіонів Ярослав Сухий упевнений, що мовний законопроект буде прийнятий у другому читанні найближчим часом. Про це він сказав в інтерв’ю журналістам у парламенті, повідомив кореспондент gazeta.ua. За словами депутата, парламент може проголосувати вже завтра, якщо комітет опрацює всі поправки до документа. “Регіонал” наголосив, що вийти на вулицю людей закликала не Партія регіонів, а опозиціонери. Тому, вважає Сухий, сьогодні під стіни Ради приїхали громадяни зі східних областей, які вважають, що їхні права порушуються.

12.47 Турчинов закликав деманстрантів піти на Хрещатик до фан-зони Євро 2012 і прикрасити її українськими прапорами.  Він також закликав зібратись усіх небайдужих під парламентом для безстрокової акції протесту на захист української мови на 17.00 під Верховну раду. За міліцейським кордоном під радою досі стоять люди з симовлікою Партії регіонів.

12.45 Біля Адміністрації президента зараз відбувається мітинг з приблизно 400 прихильниками партій ВО “Свобода” і “Конгрес українських націоналістів”. Присутні тримають прапори із символікою партій, перед ними виступають депутати Львівської обласної ради, а також депутати Тернопільської і Львівської міських рад. Делегати мітингу мають намір передати в Адміністрацію заяву із закликом до президента Віктора Януковича ветувати закон про мовну політику у разі його прийняття. Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович виступив раніше за надання статусу російській мові.

12.40 Відповідаючи на питання про те, чому голосування не було зірвано і чому лідер фракції БЮТ Андрій Кожемякін не дав відповідну команду, Турчинов а спільному з Арсенієм Яценюком брифінгу сказав, що депутати фізично не встигли зорієнтуватися, оскільки Литвин раптово переніс розгляд питання. “На погоджувальній раді визначили, що питання, яке цікавило Партію регіонів, повинно було розглядатися третім, і оголошення цього питання було сигналом до атаки. Литвин, за домовленістю зі своїми господарями, переставив це питання на друге і депутати просто не зрозуміли, що почався розгляд цього питання”, – сказав він і додав, що “сам розгляд зводився до одного голосування, навіть без обговорення і пояснень”.

12.33 ВО “Свобода” провела мітинг проти ухвалення законопроекту №9073 у Харкові після того, як 4 червня увечері політсила подала заявку на проведення мітингу. Протест відбувася під гаслом  «Одна нація. Одна мова». Деякі учасники були у вишиванках. В акції взяло участь близько 100 людей.

12.21 Письменницю Ірену Карпу і співак Артем Полежака  не були затримані міліцією як про це раніше повідомили організатири опозиційної акції протесту.

12.оо Фракція НУ-НС виключила зі своїх лав двох депутатів, які проголосували за мовний законопроект “регіоналів”. Про це повідомляють джерела “Української правди”. Таким чином, Сергій Василенко та Сергій Харовський виключені з фракції НУНС.

11.59 Еля ‏@F0REL: “Мені плювати на закони. Свою мову я обираю сама. #укрмова”.

11.58 Один із авторів мовного законопроект Вадим Колесніченко запропонував сісти опозиції з ним за один стіл. “Ми проти того, щоб це питання розглядалося на так званих політичних ток-шоу”, – зазначив він, додавши, що “будь-які конструктивні пропозиції та зауваження до законопроекту будуть схвалені”. Він також додав, документ може бути проголосований в парламенті через 30 днів.

11.57 Близько 20 невідомих чоловік у масках розпочали сутичку між спецпідрозділами “Беркут” та “Барс”. В ході сутички постраждала літня жінка. Організатори мітингу переконують, що ініціатори сутички – провокатори, що “сюди прийшли нормальні люди, захищати українську мову.” Станом на 11:45 усіх учасників опозиційного мітингу оточили силовики.

11.49 Джерела повідомляють, що беркут збирається масово затримувати людей. За даними МВС, під парламентом протестують близько 9 ооо осіб, а також там знаходяться до 2000 представників правоохоронних органів.

11.40 Лідер об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк оголосив з трибуни перед будівлею Верховної Ради безстрокову акцію протесту з наметами у Маріїнському парку. “Від сьогодні ми оголошуємо безстрокову акцію протесту. Ми не дамо законопроекту дійти до другого читання”, – сказав він. Він також додав, що акція має на меті показати Європі під час Євро-2012 що українці проти російської мови в Україні.

11.34 Під парламентом знову розпочалися сутички з міліцією. Люди кричать “Ганьба”, а спікери з трибуни закликають міліцію не бити громадян і просять жінок відійди від металевого кардону. Пряма трансляція.

10.31 Міліція почала витісняти учасників мітингу під Верховною Радою проти законопроекту “Про засади державної мовної політики”. Активісти скандують: «Провокація!». Представників громадських організацій і низка народних депутатів просять їх не піддаватися на провокації.

10.25 Вадим Колесніченко, який пообіцяв в ефірі Радіо Ера 25 травня, що в Україні російська буде державною мовою, привітав у Фейсбуці прихільників свого документа з перемогою.  «Проект закону” Про основи державної мовної політики “прийнятий у першому читанні. Вітаю всіх з важливим кроком на шляху боротьби за право людини на використання рідної російської мови “, – написав він.

Учасники акції, які стояли безпосередньо біля кордонів міліції, стверджують, представники спецпідрозділу «Беркут» без будь-якого попередження почали витісняти їх від паркану, який відгороджував прихильників Партії регіонів.

10.08 Верховна Рада прийняла законопроект ініційований Вадимом КОЛЕСНІЧЕНКОМ  та Серігієм КІВАЛОВИМ “Про основи державної мовної політики”. Чотири інших мовних законопроекти зняли з розгляду шляхом голосування. “За” ухвалення законопроекту проголосували 234 із 248 депутатів, зареєстрованих у сесійній залі, повідомляє УНІАН. Зокрема, мовний законопроект підтримали 187 депутатів від Партії регіонів, двоє членів фракції НУ-НС, 25 членів фракції КПУ, двоє – від Народної парті, шестеро членів групи “Реформи заради майбутнього” і 12 позафракційних депутатів.

10.оо Лектор Колумбійського університету з Нью-Йорка Юрій ШЕВЧУК стверджує, що законопроект №9073 “Про засади державної мовної політики” – це результат нерозуміння влади, як функуціонує держава і демократія і що даний документ варто розглядати в контексті виборів в Україні. “З одного боку цілковита брехня і ігнорування світого досвіду, нерозуміння, що таке демократія, як працює держава, особливо в період державотворення. А з другого боку є таке відчайдушне агонізуюче намагання зібрати рештки людей, які ще досі перебувають в омані.” Детальніше з його поглядом Ви можете ознайомитись на сторінках Майдану.

09.52 Партія регіонів закликала депутатів продовжити розгляд мовного законопроекту і прийняти його в першому читанні. Про це йде мова в заяві прес-служби фракції. “Ми добре розуміємо, наскільки непередбаченими і потворними можуть бути дії опозиційних депутатів, які заради того, щоб потрапити у виборчий список, готові переступити елементарні норми етики і людської моралі”, – зазначають регіонали і додають “Ніяким політичним екстремістам і агресивним націоналістам не вдасться перешкодити нам в прийнятті цього законопроекту, реалізації наших передвиборчих зобов’язань”.

Євгенія Дроздова: “Щойно подивилася Новини на 24 каналі. Чудовий сюжет про сьогоднішні події в Києві. Опитали студентів, які стоять з прапорами ПР за гроші. Ніхто з опитаних навіть не знає, який законопроект в цей момент розглядається в Раді. Я ще можу пробачити бабусям їх продажність – їм пару років жити залишилося! Але молодь, якій в цій країні жити, народжувати і виховувати своїх дітей, продає рідну країну і рідну мову! З такою “групою підтримки” регіонали скоро внесуть на розгляд законопроект про повернення рабства. І ці вузьколобі студенти за 130 грн. будуть також стояти з прапорами і радіти халявним копійкам… Ганьба! Яценюк заявив, що опозиція не допустить ухвалення цього закону в другому читанні. Сподіваюся, він дотримає свого слова.”

09.42 Виїзні сесії Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської обласних рад вимагають від Верховної Ради України зняти з розгляду суперечливий законопроект «Про засади державної мовної політики». Депутати ухвалили таке рішення в Маріїнському парку Києва під прапорами ВО “Свободи”.

09.15 Активісти ГР “Відсіч” намагались з вулиці Шовковичної потрапити під Комітети Верховної ради, що на Грушевського 18/2. Цю адресу вони вказали у повідомленні до КМДА про мирне зібрання. Проте міліція та спецпризначенці не пропустили їх. При цьому вони вдарили активіста Віталія Вербу і погрожували іншим учасникам акції розправою.

09.оо Бютівець Олександр Бригинець скаржиться на фізичний опір міліції активістам опозиції і вказує на той факт, що правоохоронники пропускають представників Партії Регіонів. «Діє подвійна мораль: влада звозить з України людей і не дає виявити себе опозиції. Представники провладних маніфестантів нахабно заявляли про те, що в них є все необхідне, щоб «скрутити нам голови». Тож провокації не уникнути. Нагадую киянам, що єдиний спосіб врятувати державний суверенітет України і українську мову – це полишати справи і приходити до Кабміну», – закликав О. Бригинець.

08.52 На вулиці Грушевського мітингують близько 3 тисяч протестантів від Партії регіонів. Біло-блакитний мітинг посилено охороняється міліцією і беркутом. Останній перекрив вул. Шовковична і не пропускає активістів, які прийшли протестувати проти мовного законопроекту. Вулиця Грушевського перекрита в районі кабінету міністрів та Верховної ради від перехрестя з вулицею Садовою. Активістів від Партії регіонів розділяє міліцейській кордон з опозиційними активістами. Кореспондент став свідком, як прихильники російської мови хамлять прихильникам української й ініційовували невелички суперечки і сутички.

07. 49 Білоруський філолог і громадський діяч Лявон БАРЩЕВСЬКИЙ на сторінках журналу “Країна” висловив свою думку, що якщо Україна підвищить статус російської, то за 15–20 років це призведе до російської одномовності. “В умовах пострадянського, постімперського простору будь-яка офіційна двомовність перетворюється на одномовність на користь мови метрополії. Бо вона просто сильніша. Білоруські цифри це чудово підтверджують. Якщо 1994 року 65 відсотків учнів навчалися білоруською, то тепер – 19 відсотків. А заступник міністра освіти Казимир ФАРИНО визнав, що школярі не володіють білоруською мовою – і сам він нею не володіє. І це відбулося за 18 років! Фактично, білоруська винищена – її вигнали з університетів, державних установ тощо. У містах вона ще тримається серед молоді та інтелектуалів, але в селах – знищена. Села пережили мовну революцію – стара білоруськомовна людність вимерла, а молодь уже російськомовна”, – переконаний Лявон БАРЩЕВСЬКИЙ.

07. 39 Члени громадської організації «Запорізького війська низового» повідомили, як повідомляє Фокус.ua, з Дніпропетровська до Києва в понеділок о 21,30 вирушило вісім автобусів з представниками Партії регіонів для участі в мітингу на підтримку мовного законопроекту КОЛЕСНІЧЕНКО, КІВАЛОВА. «Членів нашої організації запросили для участі в цьому мітингу. Тільки говорили, що їдемо на підтримку української мови. Коли прийшли на місце збору, виявилося, що в автобусах сидять представники Партії регіонів. Наші люди зрозуміло їхати відмовилися», – розповів представник організації. За його словами кожному району міста Дніпропетровська було виділено автобус, в якому близько 50 місць. У кожному автобусі знаходиться або один із заступників голови районної ради, або начальник управління у справах сім’ї та молоді. «Тим, хто виїхав, обіцяли, ніби, по 50 грн за годину участі в мітингу», – зауважив представник Запорізького війська низового.

05.20 Депутат від НУНС Володимир Ар’єв: “Щойно їхав біля ВР. Десь із півсотні чоловікоподібних, у спортивному з голеними мармизами, перекрили Грушевського на розі з Шовковичною. На проїжджій частині перед площею Конституції встановлюють сцену. ПР “займає позиції” перед завтрашнім голосуванням. Міліція охороняє весь цей безлад і свавілля.”

04.47 Після півночі декілька сотень молодиків почали стягуватися під стіни Верховної ради з боку Маріїнського парку. Станом на 4 годину ранку вони перекрили вул. Грушевського і стоять поряд зі сценою, яку ще монтують. Багато молодиків вдягнені у спортивний одяг. Міліція не реагує на перекриття дороги. До площі поряд з Музеєм Великої вітчизняної війни стягуються автобуси з протестувальниками від Партії регонів.