Мовний вівторок у фотографіях і відео

5 червня Верховна рада прийняла у першому читанні законопроект “Про засади державної мовної поілтики” авторів В. Колесніченка та С. Ківалова. 24 травня опозиція обіцяла недопустити голосування за цей документ, проте у день розгляду проекту закону вони, як запевняють самі опозиціонери, не змогли зорієнтуватися і не думали, що Верховна рада буде голосувати другим питанням за законопроект №9073. Якщо 24, 25 травня емоції вирували під куполом, то 5 червня – на вулиці.

Прихильники законопроекту стягувались до Верховної ради ще з півночі.

Особливий пік припав на ранній ранок, коли автобуси із символікою Партії регіонів почали з’їжджатись з північних, східних і південних областей України, а також АР Крим.

Міліція гарантувала протестантам від Партії регіонів виключне право на протест впритул до Верховної ради.

Противники мовної ініціативи провладної більшості гадали, що мітинг триватиме довго, тому повільно стягувались на 9.00.

Активісти громадських організацій намагались з вулиці Шовковичної потрапити під Комітети Верховної ради, що на Грушевського 18/2. Цю адресу вони вказали у повідомленні до КМДА про мирне зібрання. Проте міліція та спецпризначенці не пропустили їх. При цьому вони вдарили активіста Віталія Вербу і відверто провокували активістів на сутичку.

Цей інцидент з громадськими організаціями стане частиною статистики міжнародної неурядової організації Freedom House, яка проводить дослідження для підтримки демократії, політичних свобод і прав людини. Вона вже наступного дня після подій під Верховної радою опублікувала доповідь, у якій йдеться, що рейтинг демократії в Україні впритул наблизився до рівня, який спостерігався до початку Помаранчевої революції 2004 року. У доповіді використовується термін “путінізація” стосовно процесів, які викликають у своїй країні президент України Віктор Янукович.

На акції були присутні багато молодих людей і навіть неповнолітні.

Прихильники законопроекту №9073 протестували під прапорами Партії регіонів і Русского единства.

ВО “Свобода” протестувала на Маріїнській площі…

…проте їх було не видно з боку вулиці Грушевського через автобуси Беркуту.

Тут же ж і відбулись виїзні сесії Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської обласних рад, депутати яких вимагали від Верховної Ради зняти з розгляду суперечливий законопроект «Про засади державної мовної політики».

Захисники української мови не очіквали, що міліція дозволить білоблакитним активістам зайняти цілу вулицію від Кабміну до Маріїнського парку, тому їм довелось тіснитись на розі Садової під Кабміном із символікою Українського конгресу націоналістів, “За Батьківщину”, Удару та Свободи.

Новина про прийняття законопроекту у першому читанні спричинив емоційний сплеск серед протестувальників: активісти Партії регіонів раділи, а противники законорпроекту сильно обурлись.

Громадські організації стверджують, що представники мистецького об’єднання «Остання барикада» одноосібно вирішували, хто буде виступати і кому надавати слово, тому громадська акція стала фактично масовкою для опозиційних партій. Гасла, що виголошувались зі сцени, були маргінальними, агресивними стосовно сходу країни та людей, що стояли по той бік паркану, і міліції та суперечили головному меседжу, які громадські організації хотіли донести, – “Займіться ділом, а не язиком!”.

Перший заступник голови “Батьківщини” Олександр Турчинов повідомив у мікрофон, що міліція не пропускає депутатів і спонукав натовп “навалитись” на бійців Беркуту, хоча як стверджують самі журналісти, спецпризначенці пропускали навіть журналістів.  Громадські активісти також кажують, що БЮТ і особисто Турчинов виступили в ролі провокаторів, які намагались використати громадськість втягнувши учасників мітингу у конфлікти з міліцією, які самі ж ініціювали.

Микола МИРНИЙ