Щоб не псувати імідж країни, донецькі міліціонери на Євро б’ють та гвалтують лише співгромадян

Перед самим початком Євро-2012 всі трохи хвилювалися за донецьку міліцію через іноземців. А варто було хвилюватися через своїх співгромадян. На початку червня всі думали, чи зможе міліція показати достойний рівень безпеки та зробити так, щоб закордонні гості почувалися комфортно і не скаржилися на кишенькових злодіїв або різноманітних шахраїв чи бешкетних фанатів, що захотіли побитися.

Тепер потрібні камери в опорних пунктах

За рахунок того, що в Донецьку значно побільшало особового складу міліції, знизився рівень вуличної злочинності . Та й 500 відеокамер у центрі міста допомагають контролювати ситуацію. Однак виявилося, що камери потрібно ставити не лише на вокзалі чи біля стадіону, а й в опорних пунктах та райвідділках.

Адже після збільшення кількості мілціонерів на 1 квадратний метр у Донецьку пішли повідомлення про тортури з боку правоохоронців. Заїжджі чи свої міліціонери, але факти залишаються фактами. Міліція не чіпає іноземців з пивом чи просто п’яних, а тому відривається на своїх? У місцях скупчення іноземців легко можна побачачити іноземних фанатів, які розпивають алкоголь на вулицях літрами, і жодного слова їм ніхто не каже.

Різні, але однакові історії

А от з українцями сталося відразу дві брудні історії. Одночасно спливли на поверхню прямо у Міжнародний день підтримки жертв катувань.

Спочатку 39-річний мешканець Донецька Михайло Бєліков заявив, що над ним познущалися в опорному пункті у Петровському районі міста. Затримавши чоловіка за розпиття пива у громадському місці, кілька правоохоронців у чорній формі почали його бити. Потім вже в опорному пункті згвалтували дубинкою. Підполковник на прізвище Заєць допоміг Михайлу вибратися звідти, а за це вимагав 1500 грн. Він також змушував чоловіка мовчати, мовляв, розкажеш комусь про інцидент, самому буде соромно.

Тепер Михайло Бєліков у лікарні в досить важкому стані. А де ж його кривдники? Затримано та звільнено з органів лише одного, дільничого інспектора, і це при тому, що навіть прес-секретар прокуратури Донецької області Яна Соболевська зазначила: «Так, на затриманні цього потерпілого було кілька міліціонерів. Зараз стосовно причетності до цієї справи інших осіб ведеться слідство».
httpv://www.youtube.com/watch?v=Tn5W_l79etA&feature=player_embedded
Дільничному ще й заплатять, щоб узяв на себе всю провину

Але правозахисник Олександр Кудрін у коментарі NGO.DONETSK.UA зазначив, що не вірить у покарання винних. «Це для нас звична справа цілком. Я не вірю, що всі сядуть, хто причетний. Навіть цей дільничий не сяде. Бо з ним вже домовилися, що йому дадуть умовно, наприклад. Йому ще й заплатили, скоріше за все, щоб усе на нього одного повісити. До мене майже кожного дня звертаються через такі речі. От і нещодавня історія ще одна – трьох жінок змушували писати зізнання в крадіжці, якої не вони не скоювали. Погрожували згвалтуванням, били», — зазначив він.

Кудрін пояснив, що в Україні існує система вибивання зізнань. У правоохоронців кругова порука, вся проблема у відсутності нормальних кадрів, адже навіть коли нормальна людина потрапляє до органів, вона не може вибиватися з системи. «От йде людина вчитися на правоохоронця, платить за це великі гроші, а потім же треба якось відбивати їх. Звідки, думаєте, у тих, у кого зарплатня максимум 6 тисяч гривень, такі машини? Скільки у нас міліціонерів? І кожен приходить на роботу і хоче заробити, принести щось додому. От і вибивають. До того ж, потрібні нормальні показники розкриття злочинів».

Мабуть, тому у нас більше 90 відсотків людей визнаються винними або частково винними у скоєнні злочину.

Проститутки чи ні, навіщо ж бити?

Але що там за історія із побитими жінками? Газета по-українськи детально описала цей випадок. Дівчата познайомилися з іноземцем, втрьох поїхали з ним одним до клубу. Але оскільки той повів себе непристойно, вони пішли. У хлопця ж не було чим заплатити, тому він викликав міліцію і написав заяву про пограбування. Наступного дня міліціонери вломилися в квартиру до однієї з жінок, врешті решт коли до неї завітали дві інші, сестри-близнючки, міліціонери забрали їх до відділка і там били та погрожували. Вимагали підписати заяву.

Адвокат та зняті побої це підтверджують, однак прес-служба ГУМВС України вже заявила, що звернення жінок до управління внутрішніх розслідувань МВС безпідставне. Адже в минулому вони притягувалися до відповідальності за заняття проституцією, і справу на них не завели, бо іноземець забрав заяву. Адже він знайшов власну кредитку, яку, думав, також вкрали, а виявилося, ні, то чому перейматися через готівку (?).

У цій сфері в Україні панує справжня стабільність

У першому випадку, так вже вийшло, міліція не дуже захищається. Провину визнають, але погану вівцю, мовляв, з органів уже звільнили й взяли під варту. Йому загрожує від 7 до 10 років. А от те, що всі інші, скоріше за все, уникнуть покарання, нікуди не годиться.

Тим часом у прес-службі міського управління ГУМВС України лаштують з себе принижених та ображених і кажуть, що ситуацію надто перебільшили. Дослівно: «Ми просто не хочемо навіть виправдовуватися, тому що те, що було, було, але не в тому обсязі, як усе це подається», — заявила керівник міліцейської прес-служби Ольга Почкалова. А це, цікаво, що значить? Як сказав один знайомий, вибачте за грубість, але це правда: «Що, тільки наполовину дубинку запхали чи на чверть?».

Примара Оскани Макар як приклад

І повертаючись до жінок, відразу згадується історія Оксани Макар. Навіть, якщо всі три займалися проституцією, а це достеменно невідомо, ніхто не заслуговує того, щоб будь-хто, а тим більше вартові порядку, знущалися з них та били. Якщо факт побиття таки буде доведено, то… в Україні все одно все залишиться на своїх місцях.

Бо, як вважають правозахисники, це система. І зламати її можливо, як сказав той самий знайомий, лише звільнивши усіх, взявши менше, але професійніше підготовлених працівників, яким платитимуть набагато більше. Словом, повторити досвід Грузії. Проте якщо Ющенко не побачив досвіду Саакашвілі, то чому б чекати цього від Януковича? Міліція майже гідно провела Євро для іноземців, а от для своїх той надлишок агресії та неможливість заробити на іноземцях вилився у чергову хвилю насилля у відділках.

У першому випадку, так вже вийшло, міліція не дуже захищається. Провину визнають, але погану вівцю, мовляв, з органів уже звільнили й взяли під варту. Йому загрожує від 7 до 10 років. А от те, що всі інші, скоріше за все, уникнуть покарання, це нікуди не годиться.
http://ngo.donetsk.ua/articles/shchob-ne-psuvati-imidzh-krayini-donecki-milicioneri-na-ievro-byut-ta-gvaltuyut-lishe

About Віталій Овчаренко 449 Articles
Журналіст, громадський діяч, Донеччанин, ветеран російсько-української війни.