Українці пікетували дипустанови закордоном на захист рідної мови

Як повідомляв Медіа-портал VIDIA, українці, які проживають закордоном або тимчасово там перебувають, як і вся українська діаспора, виступають проти підвищення статусу російської мови в Україні на законодавчому рівні.

Пікет у Римі

На знак протесту щодо прийняття “мовного” законопроекту та у солідарність з громадянами в Україні, українці провели низку протестних акцій закордоном, біля дипломатичних установ України в Європі. Пікети відбулися в рамках загальноєвропейської акції «Живе мова – житиме Україна!».

Як повідомив Олесь Городецький, голова Християнського товариства українців в Італії, яке було організатором пікету посольства України у Римі, пікетувальники розмістилися на вулиці Гвідо д’Ареццо, за 20 метрів від посольства.

“Люди висловлювали свій протест, співали українські пісні. Плакати італійською мовою були розміщені до проїжджої частини, щоб італійці розуміли суть протесту. До учасників пікету вийшли два представники посольства, які поспілкувалися з громадянами України, та яким було передано заяву СКУ щодо мовного питання,”- зазначив Городецький.

На закінчення акції у Римі, священики УГКЦ разом з присутніми помолилися за Україну і українську мову.

У місті Бреш (Італія) в неділю, також, був проведений захід на захист української мови, під час якого зібрали підписи громади проти “мовного” законопроекту та надіслали в українське консульство у Мілані.

Тим часом, українці Португалії провели свою акцію у Лісабоні.

Авто-протест проти законопроекту «Про засади державної мовної політики» організувала Спілка українців Португалії. Автівки з українською символікою, протестними плакатами та сигналами колоною проїхали біля посольств різних держав, а також біля посольства України.

Паралельно з проведеною акцією, було направлено відповідну заяву проти “мовного” законопроекту до політичних партій Португалії, євродепутатів та ЗМІ. Про це повідомили організатори.

Пікет у Мюнхені

У Мюнхені протестну акцію організував Союз українських студентів Німеччини. Також українці протестували у Франкфурті, Афінах, Мадриді, Берліні та інших містах.

За словами ініціаторів, загальноєвропейську акцію організовано виключно громадськістю, і  жодна політична партія не має до цього стосунку.

Нагадаємо, “мовний” законопроект було прийняно провладною більшістю у Верховній раді у понеділок. 234 депутати провели голосування за 5 хвилин, після чого засідання було закрито. На вулицях столиці та інших міст України відбулися акції протесту та протистояння з міліцією.

Медіа-портал VIDIA