Як головний благодійник Луцька адмінресурс опанував.

Волинь: Луцьких освітян «запрошують» працювати в виборчий штаб нардепа

З наближення офіційного старту виборів зростає арсенал прийомів, які використовують у своїй виборчій кампанії потенційні кандидати. Якщо попередні кілька місяців політики та бізнесмени, які прагнуть потрапити до Верховної Ради України, активно займалися «виборчою благодійністю», то ближче до дня виборів виборчі штаби почали роботу по створенню мережі агітаторів і членів виборчих комісій.

Підсумувавши інформацію про кількість заходів проведених в травні та червні благодійним фондом «Новий Луцьк» можна з впевненістю стверджувати, що по виборчому окрузі № 22, що охоплює межі міста Луцька Волинської області, до Верховної Ради України буде балотуватися діючий народний депутат України Ігор Палиця. Він хоч і є досі формально членом фракції «Наша Україна – Народна Самооборона», але насправді вже давно відійшов від співпраці з колегами з опозиції. На даний момент він користується підтримкою Луцького міського голови Миколи Романюка та голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука. Обоє постійно вихваляють нардепа за благодійну діяльність та «вибивання» коштів з держбюджету для міста. Фактично всі значні соціальні та культурні заходи в місті Луцьку відбуваються під патронатом І.Палиці.

Однак, останнім часом штаб Ігоря Палиці почав проводити й організаційну підготовку до виборів, використовуючи при цьому адміністративний ресурс в навчальних закладах міста Луцька. Зокрема, йдеться про «інституційний адмінресурс», тобто використання підконтрольних органам влади і місцевого самоврядування кадрових ресурсів та матеріально-технічних засобів в інтересах окремих кандидатів чи партій, за відсутності рівного доступу до них усіх інших виборчих конкурентів.

Так, за інформацією, яка надходить із шкіл, вчителів «запрошують» до роботи у виборчій кампанії нардепа. Керівники шкіл (директори або ж завучі) наполегливо пропонують вчителям йти працювати в штаб І.Палиці. Ініціатори схеми мабуть розраховують, що вчителі своїм авторитетом зможуть вплинути на вибір батьків учнів. Освітяни повинні агітувати в тих районах міста, де проживають їх учні. За кілька місяців такої роботи від штабу їм нібито пропонують грошову винагороду в розмірі 4000 грн. А в разі перемоги кандидати агітаторам обіцяють й грошові бонуси. Схожа інформація надходить з різних шкіл.

Таким чином в освітніх закладах Луцька застосовується адміністративний ресурс. Адже керівництво шкіл не має права використовуючи своє службове становище «допомагати» потенційному кандидату в пошуку агітаторів. По друге, такі розмови «керівник з підлеглим» вже передбачають застосування психологічного тиску, адже рідко підлеглі можуть відмовити в «проханні» керівника. Та й участь вчителів в агітації за певного кандидата теж можна вважати формою тиску, адже більшість батьків хочуть, щоб їх діти вчилися добре.

Допоки невідомо чи задіяні в цій схемі посадовці міської ради, зокрема управління освіти. Однак те, що розпочата кілька місяців тому програма оснащення шкільних спортивних майданчиків та спортзалів тренажерами та іншим необхідним обладнанням, яку фінансує фонд Ігоря Палиці, була підтримана міським головою та профільним управлінням свідчить про те, що принаймні «звести» штабістів з керівниками шкіл посадовці допомагали.

Спостерігачі будуть і надалі відслідковувати за цими процесами з тим, щоб попередити застосування тиску на луцьких освітян чи батьків учнів.

ОПОРА звертає увагу на те, що використання адміністративного ресурсу на користь будь-якого кандидата є порушенням законодавства та застерігає потенційних суб’єктів виборчого процесу і місцеві органи влади від зловживання своїм службовим  становищем.

Детальніше:
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
у Волинській області
067 416 50 86
http://opora.org.ua/news/1506-volyn-luckyh-osvitjan-lzaproshujutr-pracjuvaty-v-vyborchyj-shtab-nardepa