Третій звіт за результатами загальнонаціонального спостереження, парламентські вибори – 2012 року

ОПОРА продовжує практику оприлюднення щомісячних підсумків моніторингу передвиборчої ситуації в регіонах України. Організація проаналізувала зміст агітаційної кампанії партій та кандидатів, дослідила повідомлення щодо зловживання адміністративним ресурсом та підкупу виборців. Приклади, описані у звіті, дають можливість визначити передвиборчі тенденції, але не є вичерпним переліком фактів, зафіксованих організацією.

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.

На даному етапі кампанії громадського моніторингу, за перебігом виборчого процесу слідкує 24 обласних координторів, 2-є в АР Крим та місті Києві. З 30 липня, коли офіційно розпочнеться вибори народних депутатів, їх чисельність збільшиться до 251.

РЕЗЮМЕ

Майбутні парламентські вибори визначатимуть порядок денний євроінтеграційних перспектив держави Україна на найближчі 10 років. За оцінками місій спостереження, висновки яких грунтуватимуться не тільки на основі національного виборчого законодавства, а й загальновизнаних міжнародних стандартів, буде сформовано міжнародну громадську думку. Важливим фактором, який повинен забезпечити максимальну об’єктивність щодо рівня демократичності, прозорості та конкурентності, рівних можливостей кандидатів під час виборів є довготерміновий моніторинг, який охоплює весь період фактичної кампанії.

Особливістю цього етапу виборів є те, що потенційні кандидати та партії здійснюють агітаційну діяльність, організовують вартісні заходи та витрачають кошти, джерела надходжень яких залишаються в тіні. Крім того, трендом кампанії є масова політична благодійність, яка має всі ознаки передвиборчого підкупу. Втім, до формальної дати початку замагань (30 липня 2012 року) будь-які порушення визначених законодавством стандартів поведінки кандидатів у виборчому процесі не несуть за собою правових наслідків. Така ситуація за не досить високого рівня культури серед політичних еліт провокує потенційних кандидатів на те, щоб повністю реалізувати всі інструменти та засоби недобросовісної конкуренції у передвиборчий період.

В умовах економічної кризи держава Україна, Президент, Уряд просувають підвищення соціальних доплат чи тимчасових преференцій (пільги) для значної категорії населення, зокрема, малозабезпечених, пенсіонерів. Показовими є останні рішення щодо виплат компенсацій із державного бюджету громадянам, які втратили заощадження у зв’язку з розпадом Радянського Союзу, чи створення тимчасових робочих місць для соціальних працівників, які працюватимуть із населенням у рамках соціальних ініціатив Президента до завершення виборів. Крім того, певний передвиборчий популізм торкнувся і гуманітарної сфери, зокрема, ухвалення законодавства, яке, фактично, запроваджує другу державну російську мову. На виконання цього рішення коштів у державному бюджеті немає, але це питання мобілізує електорат як провладних, так і опозиційних політичних сил.

Ще одним трендом кампанії є участь посадових осіб у активній політичній діяльності. Закон «Про політичні партії в Україні» та наказ Головного управління державної служби №214 від 04.08.2010 р. «Про затвердження Загальних правил поведінки державного службовця», п.1.7. визначає, що державні службовці повинні утримуватися від демонстрації власних політичних поглядів та свого ставлення до політичних  сил,  партій,  блоків,  не  допускати їх впливу на виконання службових обов’язків. Крім того, в умовах, коли посадовці не розмежовують політичну та виконавчу роботу, виникає значна загроза зловживання адміністративним ресурсом у різних його проявах.

Характерними ознаками виборчої кампанії червня є розгортання мережі штабів політичних партій, збільшення чисельності активних кандидатів та часткова децентралізація організації агітаційної кампанії. Прозору систему узгодження в середині партії та висування кандидатів, не було поки застосовано на належному рівні. Практичного впливу на політичне питання визначення найбільш достойного кандидата в межах політичної сили чи групи партій низові організації, рядові члени чи виборці не мають.

 Презентація передвиборчої агітації, скачати 2.82 Mb

ТЕНДЕНЦІЇ КАМПАНІЇ ТА ВИСНОВКИ – ЧЕРВЕНЬ 2012

  • Наближення виборчої кампанії активізувало роботу політичних партій та їх регіональних осередків. Призначення керівників виборчих штабів у окремих випадках стало інформаційним приводом, наприклад, для Об’єднаної опозиції. Втім, публічне представлення не забезпечує прозорості фінансування кампанії, зокрема штабів як тимчасових організаційних одиниць. Чинне законодавство не визначає порядок їх фінансування чи реєстрацію.
  • Традиційні  для країн із розвинутими демократіями методи попереднього   відбору кандидатів  не застосовуються політичними партіями на належному рівні та використовуються в більшій мірі, як засіб PR. Хоча лідери окремих партій, наприклад,  «Україна – вперед!» та «УДАР» взяли участь у презентації кандидатів, які балотуватимуться від них у мажоритарних округах, попереднього публічного їх узгодження з однопартійцями не проведено на належному рівні.
  • Суспільно резонансним зверненням Міністерства соціальної політики до органів місцевого самоврядування став лист від 26.04.2012 №228/0/15-12/56 (http://www.licasoft.com.ua/index.php/component/lica/?href=0&view=text&base=1&id=1199753&menu=1) «Про покращення надання соціальних послуг найуразливішим верствам населення». Профільне міністерство на виконання нових соціальних ініціатив Президента України просить модернізувати соціальни служби для повного охоплення увагою держави найуразливіших громадян. В результаті, пропонується створити 12 000 тимчасових місць, фінансування на які заплановано передбачити у місцевих бюджетах лише до дня голосування. Спостерігачі ОПОРИ вже зафіксували, як  працівники здійснюють агітаційні заходи.
  • Втручання державних службовців у виборчий процес залишається ключовим викликом парламентської кампанії 2012 року. Посадові особи центральних та місцевих органів влади схильні використовувати адміністративні переваги та бюджетні ресурси в інтересах окремих політичних сил та кандидатів. Партії, які домінують у органах влади регіону, активно  користуються службовими приводами для проведення передвиборчої агітації. Такі дії прямо суперечать нормам законодавства: cтаття 4. Закону України «Про політичні партії в Україні» вказує, що органам державної влади, органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам заборонено виокремлювати у своєму ставленні певні політичні партії чи надавати  їм привілеї, а також, сприяти політичним партіям, якщо інше не передбачено законом, у провадженні їх діяльності. Крім того, наказ Головного управління державної служби №214 від 04.08.2010 р. «Про затвердження Загальних правил поведінки державного службовця», п.1.7. визначає, що державні службовці повинні утримуватися від демонстрації власних політичних поглядів та свого ставлення до політичних  сил,  партій,  блоків,  не  допускати їх впливу на виконання службових обов’язків.
  • Трендом виборчої кампанії у мажоритарних округах є масова доброчинна діяльність потенційних кандидатів, зміст якої має ознаки підкупу виборців. Політики започатковують роботу благодійних фондів, які переважно працюють на території одного округу. Діяльність організацій масштабно висвітлюють місцеві медіа. ОПОРА нагадує, що підкуп виборців є однією з потенційних загроз проведенню чесних виборів в Україні. Відповідно до роз’яснень ЦВК (Постанова No.76 від 23.04.2012) та чинного законодавства, «передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям, а також виборчим комісіям та їх членам коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати «за», або не голосувати за певну політичну партію чи кандидата у народні депутати України, або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.
  • Кандидати в мажоритарних округах акцентували увагу на ресурсно затратних формах агітації: розважальні, соціально-культурні та спортивні заходи, благодійна допомога та подарунки виборцям. Натомість, випадків проведення системної кампанії «від дверей до дверей» зафіксовано не було.
  • Наближення офіційного старту виборчої кампанії провокує міжпартійні переходи та зміни складу політичного корпусу місцевих рад. Серйозне занепокоєння викликають випадки залучення ЗМІ до передвиборчих конфліктів та спроби тиску на журналістів.
  • Новою тенденцією в агітації є розміщення зовнішньої реклами відносно малих партій, виключно у базових регіонах. Наприклад, біл-борди з матеріалами КПУ поширені в окремих центральних та південних областях; Партії ветеранів Афганістану та «Правда» рекламують власну діяльність в одиничних округах, де матимуть потенційно рейтингових кандидатів;
  • Однією з провідних політичних тем, навколо якої організовано імпровізовані передвиборчі дебати в національних та регіональних ЗМІ, стало результативне голосування депутатів ВРУ в першому читанні за законопроект Ківалова-Колісніченка (№9073) «Про засади мовної політики». Політичні сили та кандидати активно висловлювалися «за» чи «проти» мовного законопроекту та використовували подію в якості додаткового інформаційного приводу;
  • Футбольний чемпіонат «Євро – 2012» активно використовувався політиками та потенційними кандидатами, як додатковий інформаційний привід в рамках їхньої передвиборчої кампанії. Організатором cпортивних заходів виступає УЄФА (Союз європейських футбольних асоціацій), який у своєму Статуті чітко вказує, що він є нейтральним політично і релігійно. У Кодексі етики і чесної гри Федерації футболу України вказано, що ФФУ прагне не отримувати будь-якою ціною моральні, політичні та фінансові переваги у суспільстві за рахунок футболу. Політична символіка і політичні гасла дискредитують футбол як вид спорту, незалежний від політики.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Рекомендації партіям та потенційним кандидатам:

  • Висування кандидатів в одномандатних мажоритарних виборчих округах та за списком політичної партії повинно здійснюватися прозоро та на основі зрозумілих інструментів реалізації внутрішньопартійної демократії;
  • Потенційні кандидати та партії – учасники виборчого процесу – повинні організовувати кампанії в рамках чинного законодавства та визначних міжнародних стандартіив проведення чесних та демократичних виборів;
  • Фінансування виборчих кампаній повинно бути прозорим, а джерела надходження оприлюднення у повній мірі.

Рекомендації для медіа:

  • Засоби масової інформації повинні уникати розміщення проплачених матеріалів на політичну тематику, які не маркуються позначкою «реклама». Журналісти як прогресивна частина суспільства несуть професійну відповідальність за введення в оману виборців;
  • Дотримуватися редакційної політики та журналістських стандартів щодо інформування громадськості про актуальні суспільно-політичні події регіону та держави, зокрема, діяльності політичних партій, їх представників;
  • У матеріалах щодо діяльності місцевих органів влади та їх посадовців зберігати баланс думок, за рахунок використання коментарів від незалежних експертів чи представників опозиційних політичних сил.

Центральній виборчій комісії України:

  • Ухвалити Постанову із офіційними роз’ясненнями щодо недопущення втручання державних службовців  у виборчий процес;
  • Ухвалити Постанову із офіційним роз’ясненням щодо ведення прихованої виборчої агітації за державний кошт під приводом участі кандидатів у офіційних заходах органів влади державного та місцевого самоврядування.

Національному агентству з питань державної служби України:

  • Розробити та ухвалити нормативний акт, який би спрямовувався на забезпечення політичної неупередженості державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування в умовах виборчого процесу;
  • Започаткувати прозорий контроль  за виконанням державними службовцями вимог чинного законодавства в питаннях, що стосуються виборчого процесу.

Міністерству соціальної політики України, регіональним управлінням праці та соціального захисту населення:

З метою забезпечення прозорості роботи тимчасових соціальних працівників, зважаючи на суспільний інтерес та закиди щодо передвиборчих мотивів рішень про створення цієї категорії робочих місць:

  • Оприлюднити штатний розклад та посадові інструкції працівників на офіційних сайтах установ;
  • Оприлюднити інформацію та дати роз’яснення щодо офіційних ставок заробітної платні тимчасових соціальних працівників, джерел їх фінансування після 1 листопада 2012 року.

Посадовим особам державних органів та органів місцевого самоврядування:

  • Повернутися до практики відпусток, яка раніше в Україні застосовувалася на рівні виборчого законодавства, на час участі у партійних заходах або виборчому процесі;
  • Утримуватись від будь-якої агітації;
  • Забезпечувати рівний доступ кандидатів у народні депутати України на публічні заходи, які проводяться органами влади.

Правоохоронним та контролюючим органам:

  • Напередодні та під час виборчої кампанії не проводити позапланові перевірки підприємств та установ, що мають стосунок до учасників політичного процесу, з метою уникнення звинувачень у політичних переслідуваннях;
  • Забезпечити неупереджене ставлення до всіх учасників виборчої кампанії та охорону правопорядку під час політичних заходів, акцій;
  • Оперативно реагувати на повідомлення про тиск чи погрози, адресовані політикам та активістам політичних партій.

1. АКТИВНІСТЬ ПАРТІЙ

Основні тренди виборчої кампанії у червні – вирішення організаційних внутрішньопартійних питань та нарощування кількості агітаційних заходів, спрямованих на підвищення пізнаваності кандидатів. Політичні партії продовжили розбудову структури передвиборчих штабів. Найбільш активними лідерами національного рівня, які відвідували окремі області та округи, виявилися Олег Тягнибок та Віталій Кличко. Як і раніше, найпопулярнішими способами передвиборчої агітації є реклама на зовнішніх носіях (біл-борди, сіті-лайти) та у засобах масової інформації. Найбільше використовують такі методи політичний проект «Україна – Вперед!» та ініціатива Віктора Медведчука «Український вибір». Значно зросла кількість вуличних заходів, зокрема: мітинги, пікети, наметові кампанії, що найчастіше були присвячені «мовній» темі та розгляду у ВРУ закону авторства нардепів С. Ківалова та В. Колісниченка. Активно використовують політики й привід свят, з нагоди яких організовували розважальні та спортивні заходи, розповсюджували подарунки[1] та призи. Новим інструментом зв’язків із громадськістю та інформаційним приводом стали публічні обговорення виборчих програм партій. Лідером є Об’єднана опозиція «За Батьківщину», а комуністи та Партія регіонів здебільшого обмежилася презентаціями у колі однопартійців. Ідея праймеріз щодо відбору кандидатів в середині політичних організацій із різних причин поки не мала реального застосування.

1.1. Формування виборчих штабів

Здебільшого процес формування виборчих штабів партій не є достатньо прозорим. Це пов’язано як з неврегульованістю питання на законодавчому рівні, так і прагненням партій не афішувати внутрішнью партійну та організаційну діяльність. Втім, у червні окремі політичні сили заявили про початок роботи структур.

Протягом червня розгорнули штаби партії, які входять до складу Об’єднаної опозиції «За Батьківщину», та публічно назвали їх керівників у 20 регіонах (Вінниця, Житомир, Хмельницький, Черкаси, Чернівці, Херсон, Миколаїв, Луцьк, Івано-Франківськ, Тернопіль, Ужгород, Рівне, Донецьк, Харків, Луганськ, Суми, Крим, Кіровоград, Дніпропетровськ, Полтава). Виходячи зі специфіки об’єднання, керівні посади у виборчих штабах «За Батьківщину» поділили між собою члени партій ВО «Батьківщина» та «Фронт Змін». Інші політичні сили також активно працюють над формуванням передвиборчих оргструктур, але значно менше афішують кадрові рішення. Спостерігачі ОПОРИ відзначають діяльність штабів Партії регіонів у Вінниці, Житомирі, Хмельницькому, Херсоні, Запоріжжі, Кіровограді. У більшості штаби очолюють депутати місцевих рад або керівники відповідних партійних організацій. Ключовими завданнями для структур на цьому етапі є мобілізація членів та прихильників для проведення агітаційної діяльності, пошук осіб, які представлятимуть партії у виборчих комісіях.

У багатьох регіонах активізація виборчої діяльності партій розпочалася з візиту національних лідерів. Так, у червні, мали місце поїздки у регіони очільників таких політичних сил: партії «УДАР» – Віталій Кличко (Івано-Франківська, Чернівецька, Черкаська, Кіровоградська), об’єднання «За Батьківщину!» – Арсеній Яценюк з Миколою Томенком (Івано-Франківська, Тернопільська, Миколаївська) та В’ячеславом Кириленком (Закарпатська), Андрій Шкіль (Вінницька, Черкаська), Андрій Пишний (Чернівецька), Геннадій Москаль (Донецька), Олександра Кужель (Полтавська), «Україна – Вперед!» – Наталія Королевська (Херсонська), Партія регіонів – Микола Азаров (Харківська), Сергій Тігіпко (Миколаївська, Херсонська, АРК), Раїса Богатирьова (Вінницька,) Олена Бондаренко (Житомирська), ВО «Свобода» – Олег Тягнибок (Волинська, Рівненська, Чернівецька, Донецька, Кіровоградська). Візити здебільшого використовуються для нарад із партійним активом, публічної презентації кандидатів партій, зустрічей із виборцями. Лише представники Партії регіонів переважно перебували з робочими візитами в якості посадових осіб органів влади.

1.2. Агітаційна діяльність партій

Найпоширенішими способами довиборчої агітації залишаються реклама на носіях зовнішньої реклами та в засобах масової інформації. Політична партія Наталії Королевської «Україна – Вперед!» вже котрий місяць є лідером за кількістю реклами на біл-бордах та сіті-лайтах, а також – кількістю публікацій в місцевих ЗМІ. Разом з тим, зміст матеріалів Наталії Королевської не змінюється протягом останніх двох місяців. Відносно масовою є зовнішня реклама партії «УДАР» Віталія Кличка, яка популяризує політичну силу, а в деяких областях анонсує візити в регіон її лідера. Прикладом централізованого розміщення політичної реклами на регіональному рівні є матеріали проекту Віктора Медведчука «Український вибір». Тобто, прямим замовником виступає київський офіс, який інколи не достатньо ретельно враховує регіональну специфіку. Так, в західних областях були розміщені біл-борди російською мовою, а в поштові скриньки потрапили аналогічні російськомовні листівки. Партія регіонів здебільшого використовує носії зовнішньої реклами для привітань зі святами та визначними подіями. Хоча в південних регіонах, як от – Запоріжжі, Херсонщині та Кримському півострові розміщені біл-борди з рекламою соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича («Социальные инициативы Президента Украины – поддерживаем!») та із закликом до виборців («Мы дорожим Вашим доверием!»).

Різко збільшили кількість реклами опозиційні політичні партії. Так, Об’єднана опозиція «За Батьківщину» розмістила біл-борди із зображенням Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка в усіх регіонах країни, хоча більший акцент зроблено саме на західні та центральні області. «Біл-бордова» активність інших політичних сил має регіональну специфіку. Наприклад, Комуністична партія України використовує зовнішню рекламу в Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Хмельницькій, Херсонській, Кіровоградській областях, а ВО «Свобода» – в Хмельницькій та Миколаївській областях. Натомість, такі політичні сили, як Партія ветеранів Афганістану (Автономна республіка Крим) та партія «Правда» (Кіровоградська область) популяризують власну діяльність лише в одному регіоні.

мітингів, демонстрацій, пікетів). Об’єднання «За Батьківщину» та його політичні партнери по Комітету опору диктатурі, зокрема ВО «Свобода», в обласних та районних центрах більшості регіонів країни провели акції протесту «За мову, за Батьківщину!» Такі заходи були організовані у Вінницькій, Волинській, Запорізькій, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Рівненській, Черкаській, Чернівецькій, Харківській областях. Під час акцій опозиційні політики та інтелігенція протестували проти ухвалення ВРУ «мовного» законопроекту Колесніченка-Ківалова. В західних та центральних областях (Волинська, Житомирська, Львівська, Тернопільська області) з ініціативи депутатів ВО «Свобода» місцеві ради провели тематичні позачергові сесії, на яких ухвалили звернення до керівництва держави щодо недопустимості запровадження в Україні другої державної мови. Схожі ініціативи пропонувались депутатами місцевих рад від партій «За Батьківщину» і в Черкаській області, але там успішного результату опозиціонерам вдалось досягти лише в двох міських радах – Корсуня і Тального. У Тернопільській області політичні сили, що є учасниками Комітету опору диктатурі створили ще додатково обласний комітет захисту української мови (http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/030802/). Із заявою виступили 55 членів вченої ради і викладачів навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького (заява, яку було розміщено в ЗМІ –

Разом з тим, в східних та південних областях Партія регіонів провела ряд публічних акцій у підтримку згаданого скандального законопроекту та на захист російської мови. В рамках акції «Мы хотим говорить на родном языке» активісти Партії регіонів у Дніпропетровській області збирали підписи на підтримку проекту Закону України «Про основи державної мовної політики». Схожі акції під різними назвами пройшли в Луганській, Донецькій, Харківській областях. Під прапорами Партії регіонів відбувся загальноміський суботник у Дніпропетровську, під час якого працівники навчальних та лікувальних закладів, комунальних служб прибрали парки, сквери, прибудинкові території і вулиці міста.

Активісти ВО «Свобода» продовжували піднімати питання низьких закупівельних цін на молоко для чого організували та долучилися до проведення пікетів та акцій протесту у Житомирській, Волинській, Черкаській областях. Так звані «марші захисту українців» були організовані «свободівцями» в райцентрах Хмельниччини, а в місті Золотоноша Черкаської області – «марші величі духу». У Миколаєві прихильники ВО «Свобода» протестували проти передачі землі міського трамвайного депо під будівництво ринку. У зв’язку із судовою забороною партії проводити з 19 по 22 червня мітинги на Фестивальному майдані Запоріжжя з ініціативи «свободівців», відбувся клубний концерт-протест проти утиску української мови. На Дніпропетровщині ВО «Свобода» провело ідеологічно-вишкільний табір для активістів із 6-ти областей.

Комуністична партія України проводить другий етап акції «Народний референдум – опитування», який спрямований на визначення проблем, які найбільше турбують громадян. Проводили місцеві організації КПУ і різні локальні акції. У місті Житомир Комуністична партія України організовувала мітинги проти знесення пам’ятника Володимиру Леніну, в обласному та районних центрах Херсонської області – організувала акції протесту проти проведення адміністративно-територіальної реформи. У місті Бориспіль Київської області комуністи провели екологічну акцію зі збору сміття біля місцевого озера, а у Вишгороді – захід проти підвищення тарифів на послуги ЖКГ.

Партія «УДАР» використовує ідею одеських активістів щодо обведення і маркування білою фарбою ям на дорогах. Акцію «Ударимо фарбою по ямах» ударівці провели в Києві, Чернівецькій та Рівненській областях.

Одною з форм політичної активності Об’єднаної опозиції «За Батьківщину» є організація регіональних публічних обговорень та круглих столів щодо презентації проекту виборчої програми «Справедлива держава. Чесна влада. Гідне життя». Під час цих заходів опозиційні політики закликають громадськість до внесення власних пропозицій до тексту програми. Такі зібрання вже відбулись у 12 регіонах (Хмельницький, Черкаси, Вінниця, Миколаїв, Херсон, Запоріжжя, Сімферополь, Луцьк, Ужгород, Рівне, Харків, Донецьк). В окремих регіонах свої передвиборчі програми обговорюють й інші партії. Зокрема, агітаційно-інформаційні заходи, метою яких є інформування виборців щодо змісту проекту платформи «Повернемо країну народу!», в Хмельницькій області проводить Компартія. Концепцію передвиборчої Програми Партії регіонів обговорили під час районних та міських конференцій політичної сили у Харківській області.

Політичні партії активно використовували різні державні свята та пам’ятні дати: Міжнародний день захисту дітей, День медичного працівника, День молоді та День Конституції України, День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, ювілейні дати окремих міст. Партії брали участь в урочистостях місцевих органів влади (переважно – Партія регіонів), або організовували власні.

Особливо активно для політичної пропаганди почали використовувати події, безпосередньою цільовою аудиторією яких є діти. Найбільш активним виявилося молодіжне крило Партії регіонів, організація «Молоді регіони», яка провела заходи в Житомирській, Волинській, Львівській, Кіровоградській, Сумській областях. У Житомирі «Молоді регіони» організували прогулянки парком ім. Юрія Гагаріна для вихованців дитячих будинків, а в Жмеринці – безкоштовний показ мультфільмів у 3D форматі. Райцентри Львівської області активісти відвідали з подарунками, які передали дитячим притулкам. Партійна молодіжка також організовує конкурси караоке, безкоштовні концерти, спортивні змагання.

Акції приурочені до Міжнародного дня захисту прав дітей провели партійні і молодіжні організації й інших політичних сил: ВО «Батьківщина» у Вінницькій області, ВО «Свобода» у Черкаській, КПУ – у Херсонській, Харківській, Кіровоградській та Луганській, «Фронт Змін» – у Львівській та Київській, «УДАР» – у Закарпатській. Крім того, партія «УДАР» використовує з інформаційною метою також діяльність Фонду Братів Кличків.

Оригінальністю відзначилися комуністи, які до Дня захисту дітей провели в місті Ізюм Харківської області акцію «Морозиво – за радянськими цінами». Комсомольці продавали дітям морозиво за 20 копійок та розповідали про соціальні переваги Радянського Союзу. Лідер партії «УДАР» Віталій Кличко особисто взяв участь у екскурсії визначними місцями столиці для 15 дітей із багатодітних і малозабезпечених родин 5-ти районів Київщини.

1.3. Публічні обговорення кандидатур до ВРУ

Попри наближення офіційного старту виборів місцеві осередки партій не є публічно активними щодо обговорення ймовірних кандидатур на висування в народні депутати. Ці процеси відбуваються здебільшого кулуарно та без участі не лише виборців, а й рядових членів партій. На цьому етапі політичні партії проводять соціологічні опитування, щоб визначити рівень електоральної підтримки потенційних кандидатів.

Приклади проведення аналогів «праймеріз» є поодинокими. Так, деякі пленуми обласних комітетів Комуністичної партії України ухвалили рішення про рекомендації з’їзду партії щодо висунення кандидатів у народні депутати (Волинська, Запорізька, Хмельницька, Луганська). Збори первинних партійних організацій та конференцій місцевих осередків з метою обговорення потенційних кандидатур перед офіційним висуванням провела Партія регіонів у Криму, в Запоріжжі, Закарпатті, Тернопільщині, Донеччині, Харківщині.

Львівський Комітет опору диктатурі 14 червня організував співбесіду з чотирма потенційними кандидатами в народні депутати: нардепом Володимиром В’язівським, журналістом Дмитром Добродомовим, головою ЛОО УП «Собор» Степаном Середою та заступником голови УРП Ростиславом Новоженцем. Заходи не анонсувалися завчасно. В мережі Інтернет розміщено відеозаписи деяких із цих співбесід, а львівські опозиціонери планують продовжити власну практику «праймеріз» (http://vgolos.com.ua/events/635.html).

Окремі партії розпочали проводити публічні заходи для презентації потенційних кандидатів. Об’єднана опозиція «За Батьківщину» представила своїх висуванців у мажоритарних округах Івано-Франківської, Тернопільської, Житомирської, Черкаської областей. Разом з тим, під час свого візиту у Закарпатську область Арсеній Яценюк відмовився назвати імена кандидатів по мажоритарних округах. Як він пояснив, цю інформацію не повідомляють з метою попередження тиску на потенційних кандидатів. Опозиційній партії самі визначились з іменами достойників, а виборцям пропонують висловити про них свою думку. Презентували своїх висуванців у мажоритарних округах партія «Україна – Вперед!» (Херсонська область) та партія «УДАР» (Івано-Франківська, Херсонська область).

Так звані «праймеріз» (передвибори) мало використовувались партіями та політиками. Як виборчу технологію цю ідею використовує потенційний кандидат по 165 виборчому округу (центр – місто Зборів, Тернопільської області) Валентин Наливайченко. На території виборчого округу проводились, нібито, передвибори серед потенційних опозиційних кандидатів. Організовуючи інформаційну кампанію щодо «праймеріз» штаб Наливайченка водночас агітував за свого кандидата. В результати голосування за одного учасника, яким був вище зазначений кандидат, переміг саме він.

Своєрідний внутріпартійний відбір провели і в Макіївці Донецької області. На конференціях Партії регіонів Совєтського та Гірняцького районів міста були оголошені результати акції «Рекомендуємо достойного – впевнено перемагаємо», в рамках якої члени районних організацій голосували за імовірних висуванців Партії регіонів по виборчому округу №55 (центр – Гірницький район Макіївки). 90% від усіх, хто взяв участь у цьому внутріпартійному опитуванні (10 тис. осіб), висловились за висування лідера громадської організації «Громадянська ініціатива» Валерія Омельченка. Тому районні конференції ПРУ рекомендували обласним партійним зборам саме цю особу.

З усіх політичних організацій своєрідний «праймеріз» централізовано організовує лише «Україна – Вперед!», яка в червні розпочала проект «Народний список» – всенародний відбір кандидатів у депутати. Охочі на спеціально створеному сайті «Народний список» можуть заповнити анкету. Після визначеного терміну весь список кандидатів оприлюднили на веб-порталі для всенародного обговорення. Проголосувати за кандидатів можна в мережі Інтернет, або у спеціальних вуличних пунктах. Переможців рейтингового голосування, як обіцяють організатори, включать до виборчого списку партії «Україна – Вперед!»

2. ДОВИБОРЧА АКТИВНІСТЬ ПОТЕНЦІЙНИХ КАНДИДАТІВ

Потенційні кандидати інтенсивно працюють із виборцями у мажоритарних округах. Вони спроможні більш оперативно, порівняно з партіями, вирішувати організаційні та фінансові проблеми, пов’язані з формуванням виборчих штабів, початком агітаційної кампанії. Найбільш наполегливими та активними на регіональному рівні є чинні депутати від Партії регіонів, дещо менше – Народної партії, КПУ, ВО «Батьківщина», «Фронту Змін» і «Нашої України». Поряд з народними обранцями, не менш активно готуються до виборчого процесу представники місцевих органів державної влади та самоврядування, топ-менеджери підприємств і бізнесмени. Ключовим мотивом цього етапу кампанії є максимальне нарощування пізнаваності в окрузі. Кожен з майбутніх кандидатів намагається «закріпити за собою округ», тобто, представити себе в очах громадськості як основного учасника виборчих перегонів та претендента на перемогу. Для досягнення максимального ефекту кандидати одночасно і комплексно використовують різні форми агітації – безпосередні зустрічі з виборцями, надання благодійної допомоги, проведення чи підтримка соціально-культурних і спортивних заходів, показові вручення відзнак та нагород, прихована реклама в ЗМІ, на зовнішніх носіях, вулична агітація. Регулярні зустрічі з виборцями, власний благодійний фонд та друковане видання чи підконтрольний  медіа – набір обов’язкових елементів кампанії кандидата-мажоритарника. Основними ознаками передвиборчої кампанії є територіально зорієнтована на конкретний округ активність кандидатів. Збільшення кількості прихованої агітації та політичної діяльності ближче до початку офіційного етапу кампанії свідчить про прямий передвиборчий інтерес потенційних кандидатів.

За місяць до офіційного старту виборчої кампанії, публічна діяльність потенційних кандидатів в одномандатних мажоритарних округах є більш інтенсивною, порівняно з партійними структурами. Активністю відзначаються представники партії влади та самовисуванці, до яких традиційно належать місцеві бізнесмени та управлінці. Кандидати від опозиційних партій є менш помітними і не розпочали  системної кампанії. Перш за все, це зумовлено затяжним процесом узгодження кандидатів у середовищі Об’єднаної опозиції, між цією структурою та іншими партіями, зокрема, ВО «Свобода».

Потенційні кандидати від Партії регіонів домінують у східних та південних областях України, насамперед, Донецькій, Харківській, Луганській, Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській, Запорізькій областях, Автономній республіці Крим і меншою мірою в  Сумській, Закарпатській областях і м. Київ. Також, активними є мажоритарники від КПУ (Херсонська, Запорізька, Донецька, Дніпропетровська, Кіровоградська, Сумська області), Народної партії (Житомирська, Запорізька області), «Єдиного центру» (Закарпатська область), «УДАРу» (Тернопільска область), «Фронту Змін» (Чернівецька область). Представники ВО «Свобода» проявляють наразі, лише епізодичну діяльність в округах західних областей України, зокрема, Тернопільській, Львівській, Івано-Франківській. Натомість, в усіх регіонах активно розгортають передвиборчі кампанії чинні і колишні керівники місцевих органів державної влади та самоврядування, які, зазвичай, не афішують своїх партійних симпатій і найчастіше позиціонуються самовисуванцями.

На цьому етапі кампанії, для усіх категорій мажоритарників характерне використання типових форм роботи: зустрічі з виборцями, надання благодійної допомоги громадянам, привітання з нагоди святкових дат, організація та участь в культурно-мистецьких чи спортивних заходах, публічна реакція (заяви, коментарі) на резонансні події, поширення інформації в ЗМІ, реклама на зовнішніх носіях.

У розрізі благодійної діяльності, протягом звітного періоду потенційні кандидати найчастіше відкривали чи облаштовували дитячі майданчики (зокрема в Київській, Дніпропетровській, Закарпатській, Житомирській, Вінницькій, Чернівецькій областях), дарували квитки дітям в аквапарки і кінотеатри (зокрема в Запорізькій, Чернігівській, Дніпропетровській областях), фінансували оздоровчий відпочинок дітей (зокрема в Закарпатській, Івано-Франківській областях), дарували медичне обладнання лікарням (зокрема в Київській, Чернігівській, Запорізькій, Житомирській, Хмельницькій областях), спортивний інвентар та побутову техніку дітям (зокрема в Львівській, Черкаській областях); вручали відзнаки і нагороди з нагоди свят (в усіх регіонах); ремонтували ліфти, робили освітлення вулиць та асфальтували дороги (зокрема в  Миколаївській, Житомирській областях). Ніхто з майбутніх кандидатів не забув привітати виборців округу з Міжнародним днем захисту прав дітей, Днем медичного працівника, Днем журналіста.

ПРИКЛАДИ

У Закарпатській області депутат обласної ради від Партії регіонів Степан Деркач проспонсорував фестиваль повітряних зміїв у місті Хуст (матеріали для виготовлення повітряних зміїв, а також призи, грамоти та відзнаки переможцям). До свята першого червня депутат обласної ради Михайло Шелевер організував дітям Тячівщини та Рахівщини фестивалі, конкурси, розважальні програми та спортивні  турніри. Також, більше 600 учасників святкування Дня захисту дітей в місті Виноградів, отримали солодкі подарунки та призи від депутата обласної ради Івана Бушка та районних депутатів. А багатодітним матерям вручили почесні відзнаки, квіти та подарунки від імені депутата. Депутат облради від «Єдиного центру» Павло Балога взяв участь у фестивалі косарів в селі Велятино, Хустського р-ну. Від його імені переможцям було вручено цінні премії, а також розіграно 5 LCD-телевізорів.

В Миколаївській області голова фракції ПРУ в облраді Микола Жук, (потенційний кандидат в  окрузі №129), будує кампанію на вирішенні конкретних проблем мешканців –  таких як непрацюючий ліфт, відсутність освітлення у дворі, не заасфальтований внутрішньо квартальний проїзд тощо.

В Івано-Франківській області благодійний фонд «Заради добра», який працює під патронатом регіонала, депутата обласної ради Богдана Гдичинського, дарує книги сільським бібліотекам, організовує різноманітні екскурсії для освітян, займається благоустроєм парку Шевченка у Коломиї, освітлює центр міста Городенка, організовує караоке. Майбутній мажоритарник Олександр Шевченко (директор туристичного комплексу «Буковель») проводить у «Буковелі» соціальний табір для дітей соціально-вразливих сімей, юних талантів і юних спортсменів з міста Івано-Франківськ.

У Запорізькій області, за фінансової підтримки Валерія Баранова (Народна партія) майбутні першокласники м. Бердянськ, Бердянського, Куйбишевського, Розівського та Чернігівського районів отримали можливість безкоштовно провести цілий день у Бердянському аквапарку. Акція охопила понад 3 тис. дітей та тривала з 5 по 15 червня. Петро Сабашук (округ № 74), сприяє у фінансуванні оздоровчого відпочинку для дітей із багатодітних родин. Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Володимир Бандуров (округ №79) взяв участь в урочистостях з нагоди Дня медичного працівника у Кам’янсько-Дніпровському та Василівському районах області. Посадовець вручив «Кам’янсько-Дніпровській центральній районній лікарні» подарунок – сучасний електрокардіограф. За підтримки нардепа Артема Пшонки (ПР) понад 100 дітей пільгових категорій Веселівського, Михайлівського, Приазовського, Токмацького, Якимівського районів були оздоровлені в Аквапарку «Острів скарбів» та дельфінарії смт Кирилівка.

У Львівській області потенційна кандидатка, голова фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» в Львівській обласній раді Ірина Сех та декілька інших депутатів від «Свободи» взяли участь у відкритті нового стадіону в Бродівському районі й подарували місцевій команді футбольну форму, придбану за кошти обласного бюджету.

У Черкаській області нардеп Богдан Губський спільно з адміністрацією с. Будище відкрили новенький  ігровий спортивний майданчик. Його побудували спільними зусиллями місцева сільська рада та особисто народний депутат, який  минулого року започаткував та втілює у життя спортивно-оздоровчу програму «Здоров’я нації».

У Житомирській області спікер Верховної Ради Володимир Литвин в рамках робочої поїздки зустрівся (округ №65) з медичними працівниками і подарував їм велосипеди, тонометри, інше медичне обладнання та устаткування. Також, Литвин організовував екскурсії до ВРУ для журналістів області та ветеранів ВВВ свого округу. Нардеп Віталій Журавський встановив у 66-му окрузі 12 дитячих майданчиків і ремонтує дороги за кошти бюджетних дотацій.

У Дніпропетровській області перший заступник мера Дніпропетровська Анатолій Крупський (ПР) проводить неформальні зустрічі з виборцями округу. Чиновник спілкується з городянами, записує їхні прохання, обіцяє допомогти і повернутися, щоб доповісти про виконане. Заступник голови облдержадміністрації Іван Ступак(ПРУ) започаткував соціальний проект «Клуб вихідного дня», надаючи безкоштовні квитки-запрошення дітям із соціально незахищених верств населення на перегляд мультфільмів у кінотеатрі «Правда».

У Рівненській області з нагоди Міжнародного дня захисту дітей потенційний кандидат і почесний голова благодійного фонду «Любіть Україну» Данило Корилкевич нагороджував переможців Всеукраїнських олімпіад та конкурсів. Генеральний директор ПП «Агро-Експрес-Сервіс» Сергій Костючко та трудовий колектив підприємства взяли участь в урочистостях з нагоди відзначення 361-річниці Берестецької битви. За підтримки підприємства був організований козацький табір, у якому відбувалися різні культурно-мистецькі заходи, спортивні змагання, народні забави, а також, частування учасників українською національною кухнею.

У Хмельницькій області (в Дунаївцях) з нагоди свята Дня медика, Олександр Герега подарував 15 квитків на матч у Донецьку «Україна-Англія», забезпечив їх транспортом, та вручив головному лікарю 300 комплектів постільної білизни для лікарні. Депутат обласної ради Сергій Лабазюк привітав з Днем медика працівників Хмельницької центральної районної та Чорноострівської дільничних лікарень – для обох медичних закладів було передано комплекти постільної білизни, тонометри та електрочайники.

Також, потенційні кандидати (особливо в західних та центральних областях України) публічно заявляли про свій протест щодо мовного законопроекту Колісніченка-Ківалова. Активно реагували на цю тему кандидати-мажоритарники в Тернопільській області (представники «Свободи» і «УДАРу»), у Львівській, Волинській, Івано-Франківській, деякою мірою в Закарпатській областях.

Майбутні кандидати охоче розважають виборців виступами музичних колективів. Наприклад, в Харківський області  давали святковий концерт гурт S-Klass та заслужена артистка України Катерина Бужинська на запрошення нардепа Василя Грицака, а також диско-гурт «Фристайл» на запрошення Олександра Біловола; вЗапорізькій області відбувся концерт народного артиста України Павла Зіброва і заслуженої артистки України Катерини Бужинської на запрошення нардепа від ПРУ Артема Пшонки; в Чернігівській області Владислав Атрошенко (колишній голова облдержадміністрації) організував фестиваль творчої молоді «Чернігів the best» за участю Вєркі Сердючки, співачки In-Grid, гурту «Чорнобривці» та інших; у Хмельницькій області один з потенційних кандидатів-мажоритарників Володимир Бедриківський посприяв виступам музичних гуртів: «ТіК» і «Тартак», а також, Віктора Павліка, під час фестивалю «Джурин», також гурт «ТіК» виступав на фестивалі «Братина», який спонсорував Володимир Клименко; в Рівненській області за фінансової підтримки лідера фракції ВО «Батьківщина» у Рівненській обласній раді Миколи Кучерука у місті Сарни відбувся концерт за участю відомого українського гурту «Мандри» та рівненського співака і композитора Сашка Невже; в Закарпатській області відбувся музичний фестиваль «Відлуння Менчула» за підтримки Павла Балоги.

Спостерігачі зафіксували поодинокі випадки, коли політики, що попередньо проявляли значну агітаційну активність в регіоні згортають роботу. В Запорізькій області відмовився від боротьби за депутатський мандат голова Василівської райдержадміністрації Сергій Грачов, який поступився округом №79 Володимиру Бандурову, заступнику міністра економічного розвитку і торгівлі України. В цьому ж регіоні голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко представив трудовому колективу Запорізького національного університету нового ректора навчального закладу – Миколу Фролова (керівника фракції ВО «Батьківщина» в обласній раді), який донедавна розглядався як потенційний кандидат в окрузі №75

3. ПЕРЕДВИБОРЧА БЛАГОДІЙНІСТЬ ТА ПІДКУП ВИБОРЦІВ

Українська практика застосування мажоритарної складової виборчої системи значною мірою заохочує кандидатів вдаватися до підкупу. Потенційні суб’єкти виборчого процесу віддають перевагу непрямій його формі – розповсюдження товарів і послуг у вигляді подарунків і благодійної допомоги в міжвиборчий період. Самодостатнім і формально законним інструментом для політичного меценатства є спеціально створені «під кандидатів» благодійні фонди. Їх діяльність зводиться до передачі матеріальних цінностей чи послуг бюджетним установам (закладам освіти, медицини, культури, соціальної сфери) та цільових груп населення (учнів, батьків, пенсіонерів, медичних працівників, молоді, вчителів, духовенства). Фонди долучаються до проведення святкувань і масових соціально-культурних заходів, під час яких вручають відзнаки та призи. До вмісту подарунків додаються матеріали, листівки, буклети з елементами прихованої агітації. Незаконний метод агітації використовують народні депутати, посадовці різних рівнів, підприємці.

3.1. Святкові передвиборчі подарунки

На червень припадає відзначення двох професійних свят: журналістів та медиків. Потенційні кандидати в мажоритарних округах повною мірою скористалися можливістю підвищити власний рівень електоральної пізнаваності серед працівників медичних установ та працівників ЗМІ.

Однак випадки мобілізації прихильників із середовища медиків зустрічалися значно частіше, аніж випадки агітації, направленої на журналістів. Втім, працівники медіа теж під пильною увагою кандидатів. Для прикладу, у Волинській області, з нагоди Дня журналіста батько народного депутата України і потенційного кандидата Ігоря Палиці (фракція НУ-НС) вручив голові обласної організації Національної спілки журналістів України сертифікат на 100 тисяч гривень для добудови міжнародного оздоровчого центру для журналістів на озері Світязь.

Що стосується відзначення Дня медичного працівника, то майбутні кандидати-мажоритарники навипередки обдаровували лікарні устаткуванням і технікою, а самих медиків грошовими заохоченнями. Зокрема:

  • Від імені депутата обласної ради від «Єдиного центру» Павла Балоги медикам Закарпатської областібуло вручено 3 тономентри, 10 глюкометрів, електрокардіограф, працівникам – подарункові набори (шампанське, цукерки).
  • Голова Вінницького обласного осередку «Фронту Змін» Сергій Кудлаєнко з нагоди Дня медичного працівника подарував усім лікувальним закладам Вінниці телевізори. Депутат обласної ради Микола Кучер до дня медика в районних лікарнях виборчого округу №17 всім працівникам вручив подарункові набори, до складу яких входили махрові рушники, блокнот із зображенням кандидата та ручки із  прізвищем та ініціалами кандидата.
  • Медики Івано-Франківської поліклініки №2, яких вітав з професійним святом директор туристичного комплексу «Буковель» Олександр Шевченко, отримали в подарунок можливість відпочити на популярному курорті.
  • У Зміївському районі Харківської області потенційний кандидат-мажоритарник,  голова районної держадміністрації Євген Мураєв, урочисто надав Зміївській центральній райлікарні два комплекти комп’ютерного обладнання, Комсомольській міській лікарні – дві мікрохвильові печі, Таранівському та Шелудьківському сільським відділенням загальної практики сімейної медицини – по мікрохвильовій печі, подарунки – всім медичним працівникам сільської місцевості району.
  • В Тернопільській області в День медичного працівника Володимир Клименко (керівник «Укрінбанку», президент благодійного фонду «Галичина-Волинь») відзначив грамотами та грошовими преміями найкращих працівників лікарень у Кременці, Підволочиську, Скалаті; для рентгенологічного відділення Скалатської лікарні передано обладнання на суму 20 000 гривень.
  • У Донецькій області народний депутат України, потенційний кандидат від Партії регіонів по ВО №49  Денис Омельянович з нагоди Дня медичного працівника вручив  представникам органів влади Костянтинівського та Красноармійського районів, міст Костянтинівка та Дружківка ключі від легкових автомобілів «Сенс». Транспортні засоби використовуватимуться місцевими амбулаторіями під час обслуговування пацієнтів. Натомість, народний депутат України, потенційний мажоритарник від Партії регіонів по ВО №46 Сергій Клюєв вручив сертифікати по 100 000 гривень двом медичним закладам міста Артемівськ та Артемівського району.
  • У Житомирській області народний депутат від Партії регіонів Віталій Журавський – потенційний кандидат по ВО №66 «подарував» конверти з грошима працівникам Брусиловської районної лікарні. Народний депутат від Народної партії Микола Рудченко у тому ж окрузі, під час святкових заходів до Дня медика у Народицькому районі вручав лікарям  грамоти та подарункові конверти з грошима. Спікер Верховної ради Володимир Литвин подарував Новоград-Волинській районній лікарні 400 тонометрів, 100 велосипедів та 2 стоматологічні установки.
  • Народний депутат Богдан Губський відвідав десятки міст і сіл Черкащини, де розташовані ФАПи, амбулаторії та лікарні, зокрема, Канівського та Золотоніського районів. У всіх відвіданих ним селах медики отримали валізи першої допомоги з сертифікованим набором ліків першої допомоги та велосипеди.
  • У Полтавській області під егідою Громадського об’єднання «Наш дім – Полтава», яке очолюють потенційні кандидати Олександр Залужний та Володимир Макара, медичним працівникам та на потреби закладів охорони здоров’я було вручено сертифікати на отримання десяти автомобілів марки Лада «Сенс», дві карети швидкої допомоги «Газель», десять квартир у Полтаві, грошові подарунки, сертифікати на придбання соковитискалок, пилосмоків, мікрохвильових печей, хлібопечей, кухонних комбайнів, телевізорів, пральних машин, холодильників. Закладам охорони здоров’я видавали грошові сертифікати на проведення капітального ремонту, придбання медичного обладнання, комп’ютерів, заміну вікон.

3.2. Передвиборчі благодійні фонди

На цьому етапі кампанії благодійні фонди використовують майбутні кандидати в якості прихованого інструменту організації підкупу виборців. Першочерговим мотивом діяльності такого типу благодійних організацій є популяризація персони майбутнього кандидата та прихильність цільової аудиторії. На це вказує географія діяльності фондів, яка, зазвичай, обмежується територією виборчого округу і масштабний медійний супровід їх роботи, витрати на який часто перевищують вартість реалізованих заходів.  Протягом червня 2012 року від імені кандидатів виборцям вручали цінні подарунки, оплачували робочі та відпочинкові візити, залагоджували соціальні проблеми громадян. Найбільш показові приклади:

У Івано-Франківській області масштабну діяльність під патронатом депутата обласної ради  Богдана Гдичинського (Партія регіонів) розгорнув фонд «Заради добра». Найпомітнішим заходом фонду потенційного кандидата стала організація триденної поїздки для 150 осіб, більшість з яких є сільськими головами і представниками муніципалітетів виборчого округу, до Австрії для вивчення європейського досвіду самоврядування. Окрім того, фонд здійснює роботу з освітлення центральних вулиць міста Городенка; дарує велосипеди працівникам територіального центру соціального обслуговування та листоношам у Городенківському районі; регулярно організовує караоке на вулицях міст Коломиї і Городенки, облаштування неофіційної фан-зони до Євро-2012.

Масову «благодійну» діяльність у Волинській області розгорнув депутат облради від Партії регіонів, співвласник  групи компаній «Континіум» Степан Івахів. Його фонд активно працює в селах Ковельського, Старовижівського, Ратнівського районів, що входять до виборчого округу №21 (центр – місто Ковель). В кожному селі, під час особистих зустрічей з його мешканцями кандидат вручає подарунки для шкіл, садочків, клубів, сільських амбулаторій, сільських рад, зокрема, ноутбуки, музичні центри, мультимедійні дошки, телевізори, іграшки, спортінвентартенісні столи, стільці, таблиці перевірки зору, кварцові лампи, інгалятори,надає фінансову підтримку у проведенні мережі ІнтернетВ навчальних закладах округу Фонд Степана Івахіва проводить роботу з впровадження енергозберігаючих технологій – замінює старі вікна на пластикові, фінансує перехід на обігрів приміщень твердим паливом.

У Тернопільській області зусиллями фонду «Галичина-Волинь» (президент Володимир Клименко) протягом травня-червня 500 дітей з малозабезпечених сімей Шумського, Збаразького, Кременецького та Лановецького і Підволочиського району районів відпочили та оздоровилися в Криму.

3.3. Нетипові форми передвиборної благодійності

Майбутні кандидати-мажоритарники випробовують найрізноманітніші засоби матеріального стимулювання цільових груп виборців. Для прикладу, в Хмельницький області народний депутат України Василь Шпак (Народна партія) застрахував усіх школярів міста Старокостянтинова від нещасних випадків і травм. 3 778 дітей, які навчаються в освітніх закладах міста застраховані коштом народного депутата на 2 500 гривень кожен в НАСК «Оранта» на загальну суму понад 50 тис. грн.

У червні 2012 року у містах Стаханові, Брянці, Первомайську, Попасній, Лисичанську, Алчевську, Рубіжному, Ленінському районі м. Луганськ, Краснодоні в приймальнях Благодійного фонду Сергія Шахова продовжували надавати благодійну матеріальну допомогу малозабезпеченим верствам населення (у розмірі 50 гривень готівкових коштів на одну особу). Такі установи розбудовуються за мережевою схемою («керівник-сотники-десятники») та спрямовані на отримання паспортних даних виборців, які громадяни надають разом із заявою про матеріальну допомогу. Мережева схема полягає в тому, що десятники шукають малозабезпечених та за кожного з 10 виборців отримують невелику матеріальну винагороду.

Цікавим прикладом благодійності, який демонструє інтегровану діяльність декількох фондів кандидатів, є акція щодо забезпечення сільських листонош велосипедами. В ЗМІ з’явилася інформація, що директор Харківської дирекції державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» Ваграм Гулян звернувся до своїх колег, депутатів обласної ради за допомогою в оснащенні сільських відділень велотранспортом і вони – а саме, Дмитро Добкін, Володимир Кацуба та голова Зміївської райдержадміністрації Євген Мураєв, які є потенційними кандидатами-мажоритарниками від ПРУ та мають власні благодійні фонди, – відгукнулися й урочисто подарували сільським листоношам своїх виборчих округів близько 450 велосипедів.

В АР Крим в червні почали розповсюджувати «Соціальні картки», зокрема, в Сімферополі, Джанкої, Джанкойському, Красногвардійському, Ялті, Алушті та Ленінському районах і в Керчі. Цю ініціативу республіканського уряду активно пропагує Партія регіонів. За десять днів з початку акції одержувачами стали 32 310 громадян, які належать до пільгових категорій, найбільше – в Київському районі Сімферополя (8 674). В рамках програми кримчани отримуватимуть знижку до 7-ми відсотків на товари, продукти харчування, послуги та медпрепарати. Дисконтну карту отримають 9 основних пільгових категорій громадян, звернувшись в управління праці та соціального захисту за місцем проживання. Близько 60 000 ветеранів війни і праці отримають картку вдома.

Гендиректор Дніпропетровського агрегатного заводу Євген Морозенко подбав про «стипендії» для школярівДніпропетровська у розмірі 50 гривень, які розповсюджували під час шкільних лінійок. На конвертах відправником було вказано: «Дніпропетровська міська організація Партії регіонів, від Євгена Морозенка».

У лютому цього року Рівненським обласним благодійним фондом «Любіть Україну» було оголошено конкурс міні-грантів для підтримки розвитку місцевих громад області. Загальна сума коштів, яка була передбачена – 100 000 гривень. Результати конкурсу оголошено в квітні. Конкурсна комісія рекомендувала до фінансування 25 проектів. Середній розмір одного – 4 000 гривень. Практично всі переможці представляють Здолбунівський, Дубенський, Радивилівський, Млинівський та Демидівський райони. Райони входять до виборчого округу №154, де потенційним кандидатом є почесний голова БФ «Любіть Україну» Данило Корилкевич. У місцевих ЗМІ систематично з’являється інформація про реалізацію проектів переможців і, відповідно, про вклад фонду та кандидата в цю справу.  

Поширеною залишається практика роздачі продуктових наборів. Зафіксовано нові випадки у Луганській (Володимир Медянік), Херсонській (Андрій Путілов, Іван Вінник), Полтавській (Сергій Кулініч), Київській (Тетяна Подашевська, Сергій Кацуба, Максим Луцький) і Рівненській областях (Данило Курилкевич).

Перелік активно діючих передвиборних благодійних фондів потенційних кандидатів-мажоритарників:

Волинська область: «Новий Луцьк» (народний депутат Ігор Палиця); «Волинська родина» (співвласник групи компаній «Континіум», член Народної партії Ігор Єремеєв); Благодійний фонд Степана Івахіва (співвласник групи компаній «Континіум», депутат обласної ради від Партії регіонів Степан Івахів).

Донецька область: Благодійний фонд Ігоря Шкірі (народний депутат від Партії регіонів Ігор Шкіря), Благодійний фонд «Гуманність» (народний депутат України від  Партії регіонів Тетяна Бахтеєва).

Харківська область: БФ «Патріоти» (Анатолій Гіршфельд).

Київ: БФ «Родина» (Онищенко Олександр, Партія регіонів); БФ «Будуємо майбутнє разом» (Сергій Кацуба, Партія регіонів).

Івано-Франківська область: БФ «Заради добра» (працює під патронатом депутата обласної ради, представника Партії регіонів Богдана Гдичинського); «Благодійний фонд Юрія Дерев’янка» (Юрій Дерев’янко, «Фронт Змін»); «Благодійна фундація Кредісова» (позапартійний В’ячеслав Кредісов); БФ «Бойківська бартка» (Василь Бартків, УНП).

Рівненська область: БФ «Любіть Україну» (почесний голова Данило Корилкевич); БФ «Наш Край» (Василь Яніцький).

Тернопільська область: БФ «Галичина-Волинь» (Володимир Клименко).

Вінницька область: Фонд Демчака зі сприяння економічному розвитку регіону  (Руслан Демчак, голова ради «Федерація роботодавців Києва», народився в м. Липовець); Фонд «Батьківська Земля» (Оксана Калетник).

Житомирська область: БФ «Рідний дім» (Володимир Пехов); Благодійний фонд Володимира Литвина «Майбутнє Полісся»; Фонд Миколи Оніщука; Благодійний фонд Віталія Журавського.

Хмельницька область: БФ «Благовіст» (Іван Гладуняк); Благодійний фонд «Розвиток Поділля» (Віктор Бондар); Благодійний фонд «Зміцнення громад» (Сергій Буряк).

Чернівецька область: благодійний фонд Руслана Панчишина (екс-мер Новодністровська від «Фронту Змін»).

Чернігівська область: «Майбутнє Чернігова» (Чернігівський міський голова Олександр Соколов).

Полтавська область: БФ «Джерело Дніпра» (Володимира Матицина).

4. УЧАСТЬ У ДОВИБОРЧІЙ КАМПАНІЇ ЧИНОВНИКІВ ТА ВИКОРИСТАННЯ БЮДЖЕТНИХ ІНІЦІАТИВ ДЛЯ АГІТАЦІЇ

Тенденцією парламентської кампанії в Україні є спроба окремих політичних сил та потенційних кандидатів залучати працівників бюджетних установ до передвиборчих заходів. Такі прояви зафіксовано на фоні урядових проектів зі створення тимчасової мережі  соціальних працівників, які мають роз’яснювати населенню соціальні ініціативи Президента України. Громадські спостерігачі, журналісти та політичні суб’єкти фіксують приклади політичної заангажованості соціальних працівників. Чинні народні депутати України позиціонують себе лобістами інтересів виборчих округів та публічно поширюють інформацію про обсяги державного фінансування, які вони залучили на місцеві потреби. Непоодинокими є факти використання державними службовцями, які планують балотуватися у одномандатних округах, службових приводів для здійснення агітації. Значна частина місцевих посадовців надає інформаційну, організаційну та ресурсну підтримку майбутнім кандидатам.

У червні 2012 року найбільший передвиборчий резонанс отримали ініціативи державних та місцевих органів влади щодо введення нових тимчасових штатних одиниць у соціальних службах.  Офіційною підставою розширення штатів та збільшення фінансування цих служб є необхідність удосконалення заходів із виконання соціальних ініціатив Президента України та уряду. За даними віце-прем’єра Сергія Тігіпко, усього в Україні буде підготовлено 12 000 тимчасових соціальних працівників. У порівнянні із аналогічними посадами у соціальних службах,  заробітна плата нових  працівників є вищою (приблизно на 1 000 гривень). Усі області отримають із Державного бюджету України  цільові дотації на утримання мережі тимчасових соціальних працівників. Найбільше штатних одиниць буде створено у Полтавській області (908), найменше – у місті Севастополь  (15 осіб). Рішення Кабінету Міністрів України (http://www.licasoft.com.ua/index.php/component/lica/?href=0&view=text&base=1&id=1199753&menu=1) про впровадження даного проекту спричинило гострі політичні конфлікти, оскільки  є об’єктивні  ризики залучення тимчасових працівників до агітаційної кампанії Партії регіонів та провладних кандидатів. Зокрема, Тернопільська обласна рада не підтримала перерозподіл 12 мільйонів гривень державної дотації на утворення 400 тимчасових робочих місць. Депутати ради вирішили перевірити обґрунтованість ініціативи зі створення нових штатних одиниць та запропонували впроваджувати цей проект вже після виборів. А на Сумщині спостерігачами ОПОРИ зафіксовано випадок, коли під час візиту до 93-літньої пенсіонерки, соціальний працівник  намагався з’ясувати її політичні уподобання. Також він повідомив, що за сприяння влади пенсіонерка отримає безкоштовно пристрій для цифрового телебачення. На тій же Сумщині, місцеві журналісти провели власне розслідування щодо політичної заангажованості нової мережі соціальних працівників. Представившись керівниками виборчих штабів Партії регіонів, журналісти зателефонували до місцевих соціальних служб. Директори цих служб із готовністю повідомили псевдо-штабістам про те, що усі набрані соціальні працівники пройшли співбесіди у Партії регіонів. Значного розголосу в Україні отримало розслідування  журналіста сайту «Українська правда» Мустафи Наєма щодо формування Головним управлінням праці та соціального захисту населення Житомирської облдержадміністрації переліку прихильників Партії регіонів, які працюють у  підпорядкованих йому службах.

Громадські спостерігачі ОПОРИ відзначають, що соціальні ініціативи Президента України та уряду вже стали суттєвим фактором виборчого процесу. Під приводом інформування виборців через ЗМІ здійснюється агітація за провладну політичну силу, започатковуються місцеві ініціативи щодо роботи із населенням. Зокрема, вже почали функціонувати «соціальні мобільні офіси», за допомогою яких посадові особи різних соціальних служб проводять виїзні прийоми громадян. Розгортання повномасштабних соціальних проектів уряду, які за строками співпадають із виборчою кампанією, містить значний потенціал політичних зловживань.

У Волинській області до представників ОПОРИ звернулися місцеві мешканці щодо «добровільно-примусового» характеру залучення співробітників бюджетних установ до виборчої кампанії одного із кандидатів. Виборчий штаб місцевого благодійника, народного депутата Ігоря Палиці за посередництвом директорів шкіл набирає вчителів для роботи під час агітаційної кампанії.

Потенційні кандидати, особливо чинні народні депутати України, позиціонують себе лобістами інтересів окремих виборчих округів щодо залучення ресурсів Державного бюджету України. У цьому питанні певний приклад та прецедент створено керівництвом українського парламенту. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин (Народна партія) та його перший заступник Адам Мартинюк (КПУ) під час роботи у виборчих округах активно користуються своїм  посадовим статусом.  Мартинюк стверджує, що  «пролобіював» виділення Кабінетом міністрів України 10,8 мільйонів гривень на соціально-економічні потреби Камінь-Каширського та  Ківерцівського районів (Волинська обл.) До останніх бюджетних обіцянок спікера Володимира Литвина належить добудова Новоград-Волинської районної лікарні (Житомирська область). Очільники законодавчої гілки влади  нагороджували майбутніх виборців грамотами від міністерств та вручали почесні звання  матерям-героїням, що не належить до їх безпосередніх посадових  функцій. Така передвиборча стратегія керівництва Верховної Ради України сприяє безконтрольному застосуванню бюджетного адміністративного ресурсу іншими парламентарями та посадовими особами.

Приклади «ініціатив» потенційних кандидатів, які впроваджуються за рахунок бюджетних  ресурсів,  дані за червень 2012

ПІБ, посада та партійна приналежність кандидата Обсяг фінансування Напрямок фінансування Територія поширення ініціативи
Ігор Рибаков, народний депутат України (депутатська група «Реформи заради майбутнього»)
107,00
млн грн
– ремонт шкіл та інших об’єктів соціальної інфраструктури;
– встановлення енергозберігаючих котелень.
Щорський та Корюківський райони Чернігівської області
Віталій Журавський, народний депутат України (Партія регіонів)
12, 00
млн грн
– ремонт моста Володар-Волинський район Житомирської області
Адам Мартинюк,  перший заступник голови Верховної Ради України (КПУ)
10, 8
млн грн
– реконструкція дитячих садків;
– завершення будівництва каналізаційних споруд
Камінь-Каширський та  Ківерцівський райони Волинської області
Василь Чуднов, народний депутат України (Партія регіонів) 7,00 млн грн Заходи із берегоукріплення с. Космач Косівського району Івано-Франківської області
Микола Рудченко, народний депутат України (Народна партія)
3, 75
млн грн
– ремонт гімназії;
– державні субвенції на соціально-економічний розвиток територій
Народицький район Житомирської області

Потенційні кандидати, які мають можливість залучити до округу додаткові бюджетні ресурси, отримують неконкурентні переваги у виборчому процесі. Місцеві органи влади та ЗМІ приділяють підвищену увагу таким ініціативам впливових кандидатів, що вже на попередньому етапі виборів створює нерівні умови для інших політичних гравців.

Державні службовці, які планують балотуватись у одномандатних округах, усе частіше використовують посадові повноваження у своїх передвиборчих  інтересах. Це проявляється у використанні службових приводів для агітації та залученні бюджетних ресурсів на особисті політичні цілі. До прикладу, секретар Донецької міської ради Микола Левченко (Партія регіонів) координує роботи із освітлення приватного житлового сектору його майбутнього округу, що активно висвітлюється в іміджевих публікаціях.  Мер Херсона Володимир Сальдо (Партія регіонів) поєднує поточні заходи міської ради із власною агітаційною кампанією та залучає комунальні ЗМІ для висвітлення своєї передвиборчої активності. Перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації Анатолій Юхименко (Партія регіонів) та голова Тячівської райдержадміністрації Закарпатської області Михайло Шелевер (Партія регіонів) використовують прес-служби та офіційні інтернет-ресурси органів влади для висвітлення своєї політичної діяльності. У АР Крим місцеві лідери Партії регіонів використовують як інструмент зв’язків із громадськістю акцію «Соціальна картка кримчанина», яку впроваджує Рада Міністрів.

Представники ВО «Свобода», які займають високі посади у західних областях України, також зловживають службовими приводами у власних агітаційних інтересах. Наприклад, формальне погодження  головою Львівською обласної ради Олегом Панькевичем рішення про позапланове фінансування пошкодженої дороги у Мостиському районі подається як результат діяльності його політичної партії. Потенційний мажоритарник від ВО «Свобода», міський голова Тернополя Сергій Надал від свого імені вручав лікарням багатофункціональні ліжка, які  насправді були придбані за кошти іноземного інвестора.

Значна частина місцевих посадовців публічно підтримують окремі політичні сили та їх висуванців у одномандатних округах. Голови Волинської, Запорізької, Миколаївської, Херсонської областей робили заяви, які спрямовувались на підтримку кандидатів чи політичних сил. Серед інших, голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко під час зустрічі із багатодітними батьками регіону висловив упевненість у перемозі висуванців Партії регіонів в усіх без винятку виборчих округах області. У його виступі також фігурували заклики до регіонального патріотизму та створення «фракції Запоріжжя» у Верховній Раді України. У зв’язку з тим, що переважна частина голів місцевих державних адміністрацій планує або безпосередньо бере участь у передвиборчих конференціях місцевих осередків Партії регіонів, гостро стоїть проблема розмежування управлінської та партійної діяльності.

У всіх областях України проводяться спільні заходи місцевих органів влади та потенційних кандидатів-мажоритарників. До прикладу, народний депутат України Владислав Лук’янов (Партія регіонів) разом із головою Донецької облдержадміністрації Андрієм Шишацьким вручав нові автомобілі міліціонерам міста Харцизьк. Його однопартієць, народний депутат України Артем Пшонка з керівництвом Веселівського, Якимівського, Михайлівського, Токмацького районів Запорізької області вітав  медичних працівників із професійним святом. Мер Харкова Геннадій  Кернес, начальники управлінь міської ради та народні депутати від Партії регіонів Ірина Горіна, Валерій Писаренко та Дмитро Святаш спільно проводять зустрічі із виборцями. А почесний голова ПАТ «АЗОТ», потенційний кандидат Валентина Жуковська стала обличчям офіційного святкування Дня міста Черкаси, оскільки вона профінансувала його заходи.

Участь державних службовців у виборчій кампанії негативно впливає на об’єктивність комунальних ЗМІ, які функціонують за рахунок місцевого бюджету. У різних регіонах фіксується збільшення бюджетного фінансування тих медіа, засновниками яких є місцеві ради та державні адміністрації. Зокрема,  Рівненська облдержадміністрація за 180 000 гривень замовила комунальній газеті «Слово і час» послуги із  розміщення інформації про діяльність місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. Однобічне висвітлення у цій газеті діяльності місцевих політиків спричинило протести опозиційних сил, які  звинувачують її у цензурі. Провладна більшість у Южноукраїнській міській раді (Миколаївська область) звільнила головного редактора комунальної газети «Контакт» Тетяну Локацьку, яка входила до команди колишнього мера Андрія Стуліна (ВО «Батьківщина»). Політичний вплив місцевих посадовців на комунальні ЗМІ залишається характерною ознакою виборчої кампанії в Україні.

У поодиноких випадках місцеві політики ініціюють дискусії щодо запобігання порушень виборчого законодавства. Депутат Луцької міської ради Богдан Шиба (обраний за списком партії «За Україну!») вніс на розгляд сесії  проект рішення «Про забезпечення у місті Луцьку  законності в процесі підготовки до виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року», чим створив прецедент у цій  парламентській кампанії.  Документ містить положення щодо попередження керівників комунальних установ та потенційних суб’єктів виборчого процесу про недопустимість порушень чинного законодавства України. Не дивлячись на свій декларативний характер, рішення міської ради Луцька могло б свідчити про усвідомлення місцевими елітами необхідності  дотримання демократичних стандартів виборчого процесу. Але депутати Луцька, які голосували за це питання тричі, не підтримали пропозицію свого  колеги.

5. РЕГІОНАЛЬНІ КОНФЛІКТИ, ПОВ’ЯЗАНІ ЗІ СТАРТОМ ВИБОРЧОЇ КАМПАНІЇ

Рівень конфліктності передвиборчої кампанії суттєво підвищується завдяки потенційним кандидатам у мажоритарних округах. Останні активно застосовують методи «чорного піару» проти політичних опонентів. Узгодження єдиних кандидатів від опозиційних сил супроводжується протистоянням між суб’єктами процесу на місцях. Спостерігачі ОПОРИ отримують сигнали щодо випадків перешкоджання політичній діяльності потенційних кандидатів.

5.1. Конфліктність процесу визначення кандидатів у виборчих округах

Із наближенням офіційного старту виборчої кампанії загострюються протистояння між політичними силами щодо визначення кандидатів у одномандатних округах. Ця тенденція більш притаманна опозиційним партіям, але й провладні зіштовхнулися з окремими непорозуміннями. Зокрема, у Рівненській області учасники місцевого осередку КОДу – УНП, Українська платформа «Собор», Народна самооборона, ГО «Жінки Батьківщини» – висловили протест проти непублічності узгодження єдиних опозиційних кандидатів у мажоритарних округах регіону. На думку лідерів регіональних осередків цих політичних партій, центральне керівництво ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та партія «Фронт Змін»  проігнорувала думку місцевих опозиційних активістів під час ухвалення рішень щодо  кандидатів-мажоритарників.

Опозиційні сили Тернопільської області критично оцінюють кандидатуру екс-голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка, який планує балотуватись по ВО №165 (центр-місто Зборів). Наливайченко підкреслює свою приналежність до КОДу, але фактично проводить кампанію у якості самовисуванця. Під час візиту до міста Черкаси лідера партії «УДАР» Віталія Кличка представники Об’єднаної опозиції  вимагали від нього публічної обіцянки підтримати єдиних кандидатів-мажоритарників, що завадило зустрічі політика із виборцями.

Процес визначення провладних кандидатів не у всіх регіонах проходить спокійно. Зокрема, на Тернопільщині два політики не можуть поділити ВО №164 (центр – місто Збараж). У цьому окрузі мають намір висуватись народний депутат України від Партії регіонів Орест Муц та голова правління «Укрінбанку», безпартійний Володимир Клименко. Обидва кандидати розраховують на підтримку місцевої влади та проводять антиагітаційні заходи.  Натомість, у Закарпатській області загострюються конфлікти між місцевими лідерами Партії регіонів та «Єдиного центру». Ці політичні сили володіють рівнозначним адміністративним ресурсом, що провокує їх на протистояння.

5.2. Міжпартійні переходи

У червні відбулось декілька гучних міжпартійних переходів, що пов’язано із  політичною переорієнтацією місцевих лідерів. Найбільш резонансним випадком є рішення 7 міських та районних організацій партії «Україна – вперед!» увійти до складу ВО «Батьківщина», що відбулось у Волинській області. У Івано-Франківській області впливові члени «Нашої України» вирішили вступити до лав партії Віталія Кличка «УДАР» (екс-голова облдержадміністрації Микола Палійчук, колишній очільник «нашоукраїнців» у обласній раді Тарас Парфан та міський голова Яремчі Василь Онутчак). Депутат Івано-Франківської обласної ради, лідер молодіжного крила ВО «Батьківщина» Микола Зелінський покинув лави своєї політичної сили. Цей крок місцевого політичного лідера можна пояснити відмовою Об’єднаної опозиції погодити його кандидатуру у ВО №84 (центр – місто Тисмениця). Достатньо специфічна ситуація склалась із тимчасовим припиненням повноважень голови Вінницької обласної організації Української народної партії Миколи Кучера. Центральний провід партії повідомив, що причиною тимчасового припинення повноважень Кучера є незадовільний стан його здоров’я. Але, ще у грудні 2011 року Микола Кучер увійшов до складу фракції Партії регіонів, що ніяк не вплинуло  на його лідерство в Українській народній партії.  На Черкащині голова «УДАРу» Віталій Кличко анонсував виключення з лав партії двох депутатів міської ради.

5.3. Зміни у депутатському корпусі місцевих рад

Передвиборча ситуація в Україні сприяє переформатуванню депутатських об’єднань у місцевих радах. Фракція «Сильної України» у Закарпатській обласній раді саморозпустилася, її депутати приєднались до Партії регіонів. У цій же раді фракція партії «Єдиний центр» ухвалила рішення про виключення зі свого складу депутата Михайла Ланя на підставі звинувачень у проведенні переговорів із Партією регіонів про своє висунення у ВО №70 (центр – місто Свалява).

У Чернівецькій міській раді було утворено групу «За Батьківщину», до складу якої увійшли депутати фракцій «Фронту Змін» та ВО «Батьківщина». Ще раніше, члени фракції ВО «Батьківщина», які голосували за висловлення недовіри міському голові Миколі Федоруку, були виключені з її складу. У Глибоцькій районній ради Чернівецької області вихідці із фракцій «Сильної України» та ВО «Батьківщина» утворили депутатське об’єднання партії «УДАР».

Двоє депутатів Луганської міської ради вийшли з фракції Комуністичної партії України. Один з них,  впливовий підприємець Володимир Медяник, увійшов до складу фракції Партії регіонів. Інший депутат, головний редактор місцевої газети Юрій Юров, залишився  позафракційним.

5.4. Відставки міських голів та інші кадрові ротації в регіонах

В Україні збільшилась кількість відставок міських голів. Для прикладу, у місті Жмеринка Вінницької області депутати міської ради висловили недовіру міському голові Зіновію Трахтенбергу, який належить до лав Соціалістичної партії України.

Депутати с. Боровиця Чигиринського району Черкаської області висловили недовіру сільському голові, члену Союзу лівих сил  Тетяні Збаразській. Процес відставки сільського голови координував лідер фракції Партії регіонів у Чигиринській районній раді. Натомість, у цій же області за власною ініціативою пішов у відставку заступник міського голови Умані, лідер місцевої організації партії «Фронт Змін» Максим Поляков.  Чиновник публічно пояснив своє рішення відсутністю будь-яких перспектив для власної діяльності в умовах тиску з боку Партії регіонів. Добровільно звільнив займану посаду й начальник управління фізичної культури та спорту Тернопільської облдержадміністрації Ігор Побера, якого пов’язують із опозиційними політичними силами. Рішенням сесії Сумської міської ради зі складу виконкому виключено одного із лідерів обласної організації ВО «Батьківщина» Володимира  Шульгу. Місцевий політик пов’язує цю подію зі своїми намірами балотуватись у народні депутати України.

5.5. Перешкоджання політичній  діяльності

Активізація місцевих осередків партій та потенційних кандидатів-мажоритарників  супроводжується зростанням кількості  повідомлень про перешкоджання їх політичної діяльності.  Зокрема,  лідер партії «УДАР» Віталій Кличко не зміг провести у місті Бровари Київської області зібрання громадян із нагоди Міжнародного  дня захисту дітей, оскільки міська рада його заборонила. У своєму рішенні влада посилалась на проведення превентивних  заходів із попередження тероризму.

На Луганщині відомий бізнесмен, потенційний кандидат Сергій Шахов теж заявив про перешкоджання політичній діяльності. Спочатку міліція намагалась його затримати за проведення несанкціонованих зборів мешканців одного із будинків міста Первомайськ, пізніше, у тому ж місті, правоохоронці вимагали від кандидата довести законність встановлення дитячого майданчика. Юристам Шахова таки вдалося заладнати непорозуміння. Про випадки необґрунтованого затримання активістів, пошкодження інформаційних матеріалів та заборону фермерам проводити з ним зустріч заявляє й лідер неурядової організації «15 громада», потенційний кандидат у народні депутати України Василь Вовк (Вінницька область). Ймовірному кандидатові від Об’єднаної опозиції на Черкащині, депутату обласної ради Анатолію Бондаренку відмовили в зустрічі з виборцями у одній зі шкіл Тальнівського району, де він мав намір прозвітувати за результатами своєї діяльності.

На Житомирщині два відомих політика не змогли розподілити між собою рекламні площі. Екс-міністр юстиції України Микола Оніщук звинуватив народного депутата України від Партії регіонів Віталія Журавського у тиску на власників носіїв зовнішньої реклами. За даними Оніщука, у ВО №66 (центр – місто Малин) його зовнішня агітація без законних підстав була демонтована, а рекламні носії зайняв його опонент.

5.6. Застосування брудних технологій, «чорного PR» та поширення недостовірної інформації

Застосування чорного піару стало поширеним явищем майже у всіх регіонах України. Потенційні кандидати-мажоритарники активно користуються цими технологіями, намагаючись в умовах неофіційної  виборчої кампанії зашкодити своїм конкурентам. Найчастіше для брудних технологій застосовуються друковані ЗМІ, зокрема новостворені, а також – листівки. Непоодинокими є випадки анонімного розповсюдження негативної інформації про конкурентів. Зокрема, ОПОРА виявила факт фальшування усіх вихідних даних листівок під назвою «Кримінальному клану Ландиків не місце на Луганщині», які поширювались у м. Красний Луч Луганської області.

У ВО №164 (місто Збараж, Тернопільська область) місцеві ЗМІ активно розміщують публікації під назвою«Вовки з Луганська в овечих шкурах», у яких негативно висвітлюють  благодійну та політичну діяльність голови правління «Укрінбанку» Володимира Клименка. У матеріалах активно експлуатується той факт, що виходець із Тернопільщини Клименко зараз постійно проживає у місті Луганськ. У відповідь на ці матеріали у ЗМІ з’явились листи від місцевих мешканців, в яких вони закликають народного депутата України від Партії регіонів Ореста Муца не заважати Клименку робити добрі справи.

Новостворена газета «Чесна Волинь», яка була зареєстрована лише 06.06.2012 р., поширює у місті Ковель негативну інформацію про імовірних кандидатів, депутатів обласної ради від «Фронту Змін»  та Партії регіонів Ігоря Гузя та Івана Смітюха.

Невідома громадська організація  «Українці проти корупції» масово поширювала у ВО №199 (центр – місто Жашків) листівку, спрямовану проти керівника виборчого штабу Об’єднаної опозиції у Черкаській області Анатолія Бондаренка. У реєстрі громадських організацій таку структуру виявити не вдалось.

5.7. Роль правоохоронних та судових органів

У окремих регіонах до участі у політичних конфліктах залучаються й правоохоронні та судові органи. Для прикладу, у Житомирській та Донецькій областях лідери Об’єднаної опозиції заявили про незаконне переслідування правоохоронними органами їх активістів та партійних функціонерів.  За інформацією опозиції, у цих областях відбуваються позапланові перевірки підприємств, їх симпатиків та необґрунтовано порушуються справи за посадовими зловживаннями. Податкові перевірки діяльності депутата Рівненської міської ради від «Фронту Змін» Юрія Возняка за часом співпали із висуненням його єдиним кандидатом від Об’єднаної опозиції у ВО №153 (центр – місто Рівне).

У Черкасах судовим рішенням було заборонено проводити ВО «Свобода» будь-які масові акції з 1 по 4 червня. Господарський суд Дніпропетровської області розглядає позов міської ради Дніпродзержинська проти приватного підприємства, свободівця Володимира Купрія. Місцева влада має намір через суд ліквідувати рекламні носії, на яких ВО «Свобода» розміщує інформацію про свої акції протесту. Проблеми іншого характеру виникли у ВО «Свобода» в місті Луганськ, де міліція затримала її активістів за розклеювання агітаційних матеріалів у неналежних місцях.

5.8. Кримінальні події за участю політичних активістів

За участю місцевих політиків відбулось декілька резонансних подій, що мають кримінальний характер. У місті Чернівці вбито місцевого депутата від партії «Фронт Змін», але за висновками правоохоронців, подія не має політичних мотивів. Зафіксовано випадки фізичних нападів на представників політичних сил та осіб, які з ними пов’язані. Три повідомлення про побиття політичних активістів надійшло із Дніпропетровської області. Зокрема,  Нікопольська міська організація партії «УДАР» заявляла про напад на свого активіста, а лідер партії Віталій Кличко висловлював підтримку постраждалому. У Дніпродзержинську  ВО «Свобода» теж оголосила про напади на двох однопартійців. Натомість, голова Сніжнянської міської організації  ВО «Батьківщина» (Донецька область) Андрій Іскра повідомив про побиття невідомими охоронців кафе, яке належить його дружині. Партієць пов’язує цей випадок із власною заявою про фальшування мером Сніжного Олександром Дороніним диплому про вищу освіту. Чиновник усі звинувачення відкидає. У Сімферополі  невідомі закидали фарбою фасад офісу Кримської республіканської організації партії «УДАР» та зірвали партійну символіку.

5.9. Передвиборчі конфлікти за участю ЗМІ

Окремі політичні сили намагаються встановити контроль над ЗМІ, місцеві ради змінюють керівництво комунальних газет, а поодинокі журналістські колективи заявляють про спроби політичного тиску на них.  Зафіксовано поодинокі  випадки нападу на працівників ЗМІ.

Широкого резонансу отримала заява головних редакторів п’яти газет Чернівецької області («Буковина», «Час», «Версії», «Буковинське віче», «Погляд»). Представники ЗМІ звинуватили місцеву владу у тому, що вона примусово схиляє громадян та бюджетні установи до передплати підконтрольних газет, що створює неконкурентні умови на цьому ринку. Про такі ж самі проблеми оголосив й головний редактор газети «Волинь-нова» Олександр Згоранець.

На знак протесту проти рішення Чернігівської районної ради щодо усунення з посади головного редактора комунальної газети «Наш край» звільнився майже увесь її трудовий колектив. Журналісти направили відкрите звернення до Президента України  та чекають реакції. Творче об’єднання кримськотатарських програм звинуватила керівництво державної телерадіокомпанії «Крим» у політичних мотивах зняття з ефіру випусків новин кримськотатарською мовою. А у місті Бровари Київської області невідомі підпалили автомобіль головного редактора газети «Вісник Києва» Юлії Шпак. ВО «Батьківщина» заявила про політичні мотиви цього злочину, але об’єктивних даних щодо інциденту поки немає.

6. ВИКОРИСТАННЯ ТЕМИ ЄВРО-2012 З АГІТАЦІЙНОЮ МЕТОЮ

Проведення в Україні та Польщі чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012» напередодні парламентських виборів не залишилось без уваги політиків та партій. Деякі з потенційних кандидатів у народні депутати в різних регіонах країни використали великий інтерес українців до цієї події в своїх виборчих цілях (http://www.opora.org.ua/news/1481-politychni-syly-vykorystovujut-chempionat-jevro-2012-dlja-agitaciji). У багатьох місцевих ЗМІ темі успішного проведення Євро-2012 присвячено статті.

Одним із найпоширеніших способів використання тематики Євро-2012 було розповсюдження різного родуінформаційних матеріалів, зокрема, із календарями розкладу матчів. Наприклад, у Бердянському, Оріхівському, Пологівському та Якимівському районах Запорізької області на початку червня активісти громадської організації «Молоді регіони» провели акції «Євро-2012 в Україні – наша перемога!», під час яких поширювали інформацію про проведення в Україні Євро-2012. інформаційно-агітаційні листівки. В день відкриття чемпіонату Європи по футболу члени організації «Молоді регіони» розповсюджували в місті Луцьк Волинської області флаєри з розкладом матчів Євро-2012. Від імені бізнесмена Сергія Шахова, потенційного кандидата в нардепи, в містах Стаханів, Первомайськ, Брянка, Алчевськ, Кіровськ, Лисичанськ Луганської області розповсюджували календарі з розкладом футбольних матчів Євро-2012, які були підписані бізнесменом: «Вболіваємо за наших разом! Сергій Шахов». Тематику Євро-2012 у своїй політичній діяльності використав й потенційний кандидат у депутати по ВО №66 (місто Малин Житомирської області), діючий депутат ВРУ від Партії регіонів Віталій Журавський. На виготовлених за його кошти календарях із розкладом футбольних матчів Євро-2012 була фотографія нардепа із форвардом національної збірної Андрієм Шевченком із підписом: «За Україну разом! Віталій Журавський». Цей буклет-календар розповсюджувався серед спортивних організацій та виборців округу. Як відомо, сам футболіст оприлюднив заяву про свою непричетність до цієї агітації.

В ряді областей політики використали привід Євро-2012 і у зовнішній рекламі. Протягом червня у Волинській області було розміщено біл-борди з рекламою сайту «Волинська область. Євро-2012». На щитах цього інформаційно-довідкового ресурсу, розробленого  ОДА, зображено логотипи Партії регіонів та благодійного фонду голови обласної державної адміністрації Бориса Клімчука «Рідна Волинь». Натомість, Луганська обласна організація Партії регіонів та депутат облради Сергій Горохов, що має наміри балотуватися до Верховної Ради України по виборчому округу №105 розмістили біл-борди зі своєю партійною символікою і фотографією поряд із гаслом: «Підтримую державу. Євро-2012».

Окремі потенційні кандидати долучилися до організації фан-зон для вболівальників. Наприклад, в Івано-Франківській області діяльність неофіційних фан-зон Євро-2012 організували директор ТК «Буковель» Олександр Шевченко (у центрі міста Івано-Франківськ) та «регіонал» Богдан Гдичинський (в місті Коломия). У Запоріжжі для вболівальників також відкрили фан-зону для трансляцій футбольних матчів. Біля екрану розміщувалася символіка Партії регіонів.

Ще одна форма використання футбольного чемпіонату – організація конкурсів. У Житомирській області за допомогою інтернет-порталу «Мій Коростень» потенційний кандидат від об’єднаної опозиції по ВО №64 (місто Коростень), депутат обласної ради від ВО «Батьківщина» Андрій Озерчук проводив «Конкурс прогнозів ЄВРО-2012», переможець якого отримав цінні подарунки. Його колега по опозиції – потенційний кандидат в нардепи від «За Батьківщину» Михайло Апостол (виборчий округ №167, місто Чортків) в Тернопільській області спільно з місцевим інтернет-виданням «Про все» теж організував змагання на відгадування рахунку матчів чемпіонату Європи з футболу. Головним призом був сучасний телевізор. Перші десять переможців отримали цінні подарунки.

Спеціально під час Євро-2012 в різних областях було організовано футбольні турніри. На Рівненщині Благодійний фонд «Наш Край» в контексті проведення в країні Євро-2012 підтримав 9-й Міжнародний турнір пам’яті воїна-афганця Юрія Марчука, в якому взяли участь школярі 1998 року народження з міста Пінська (Білорусь), смт Любешів (Волинська обл.), села Борове та збірна сіл Морочного та Мутвиці (всі – Зарічненський район Рівненської області). Благодійний фонд посприяв приїзду команди з Пінська. Кожній фонд подарував м’ячі з символікою чемпіонату Євро-2012 та пам’ятні відзнаки кращим гравцям турніру. У місті Волочиськ Хмельницької області з ініціативи депутата обласної ради Сергія Лабазюка відбулися футбольні змагання присвячені Євро-2012 між дитячими та юнацькими командами Волочиського та Хмельницького районів. УВінницькій області в м. Бершадь організовували міжрайонне спортивне свято на підтримку української збірної на Євро-2012. Депутат обласної ради М. Кучер з нагоди урочистої події подарував вихованцям Бершадської ДЮШС спортивні костюми та шкіряний м’яч. У цій же області за сприяння начальника управління розвитку споживчого ринку та послуг Вінницької міськради, депутата облради від партії «Фронт Змін» Сергія Кудлаєнка відбулося Вінницьке «Міні Євро-2012» серед шкільних футбольних команд. Переможці отримали від депутата квитки на матч Англія-Швеція. Натомість, за підтримки фонду «Батьківська Земля» в 5-ти районах виборчого округу №16 пройшли змагання з футболу на «Кубок Оксани Калетник», переможці якого отримали квитки на матч між збірними України та Англії, що відбувався в Донецьку.

Згаданий вже благодійний фонд «Батьківська Земля» нагородив переможців 4-го всеукраїнського турніру з рукопашного бою ім. Леоніда Гусаковського квитками на Євро-2012. Квиток на матч «Україна-Англія» та потяг до Донецька і назад подарував переможцю вікторини про особистість Віталія Кличка, організованій у місті Тернопіль, потенційний кандидат від партії «УДАР» Віталій Максимов. У місті Кам’янка-Дніпровська Запорізької області біля міського стадіону «Космос» керівництвом району за підтримки районної організації Партії регіонів з нагоди проведення в Україні «Євро-2012» було урочисто відкрито пам’ятник футбольному м’ячу. Під час цих урочистостей заступник міністра економічного розвитку та торгівлі України Володимир Бандуров вручив молодій футбольній команді міста 10 футбольних м’ячів.

На Донеччині активісти партії «Україна – Вперед!» використали співзвучність назви своєї партії з одним з гасел вболівальників для своєї реклами. У дні проведення матчів у місті Донецьку активістів розповсюджувалися шарфи із символікою України та партійними логотипами у різних районах обласного центра, але найбільше – біля  офіційної фан-зони та стадіону «Донбас-арена». Охорона стадіону не дозволяла вболівальникам проходити на свої місця із партійними шарфами.

Представники ВО «Батьківщина» використали приїзд в країну футбольних вболівальників з Європи дляінформування їх про переслідування Юлії Тимошенко. У місті Харків представники ВО «Батьківщина» провели декілька політичних акцій під назвою «Юлі – волю!», зокрема, й флеш-моб біля офіційної фан-зони Євро-2012. Перехожим та туристам роздавалися календарики із зображенням лідера та написом «Невинна». Також вболівальникам роздавали листівки з інформацією про незаконне утримування лідера опозиції за гратами та футболки з написом «Free Yulia». Аналогічна акція мала місце й Львові та Києві.

ВИСНОВКИ

  • Визначення політичними силами кандидатів у народні депутати України переважно відбувається на безальтернативній основі. Провладні та опозиційні партії не використовують конкурентні та прозорі методи попереднього відбору своїх представників на виборах;
  • Під час формування передвиборчих структур опозиційні політичні сили демонструють більшу прозорість, ніж провладні, зокрема, Партія регіонів. У значній частині регіонів опозиція вже представила керівників своїх  виборчих штабів.
  • Позитивним проявом  нинішнього етапу парламентської кампанії є те, що політичні партії почали заздалегідь обговорювати проекти своїх передвиборчих програм. Втім, цей процес поки не має системності  та прозорих механізмів врахування думки громадськості.
  • Потенційні кандидати-мажоритарники випереджають партійні організації за темпами  розгортання передвиборчої кампанії. Особиста зацікавленість кандидатів у результатах виборів  сприяє оперативному вирішенню організаційних питань.
  • Суттєво відрізняються методи агітації, які застосовуються політичними партіями та ймовірними кандидатами – мажоритарниками. Якщо перші більш схильні проводити масові акції з приводу поточних політичних проблем, то другі спрямовуються на вирішення соціальних проблем  виборців.
  • До яскраво виражених тенденцій передвиборчої кампанії належить зловживання кандидатами різними формами благодійності та бюджетним адміністративним ресурсом. За допомогою доброчинності з ознаками підкупу кандидати матеріально заохочують виборця, а в межах бюджетного фінансування – вирішуються  інфраструктурні проблеми  місцевих громад та використовують діяльність в якості інформаційних приводів.
  • Ініціативи Президента України та уряду у соціальних сферах в інформаційному просторі використовуються в якості передвиборчого PR. Тема Євро-2012 є одним із лейтмотивів рекламних матеріалів, зокрема, телевізійних роликів партії влади.
  • Зафіксовані перші випадки залучення бюджетних працівників до передвиборчої кампанії окремих партій,  що викликає серйозне занепокоєння у громадських спостерігачів та є типовим прикладом використання кадрового адміністративного ресурсу.
  • У областях України продовжується процес переформатування політичних еліт. Відставки міських голів крім Східної та Південної України почастішали у центральних регіонах.
  • Опозиційні партії повідомляють про перешкоджання їх політичній діяльності, проте, правоохоронні органи не інформують громадськість щодо розслідування інцидентів.
  • Зафіксовано ряд передвиборчих конфліктів із кримінальною складовою: фізичні напади на активістів та погрози, випадки вандалізму щодо партійних офісів й особистого майна громадян.
  • Засоби масової інформації усе частіше стають учасниками передвиборчих конфліктів. Найбільш поширеними проявами цієї тенденції є заяви журналістів про тиск з боку органів

ОПОРА продовжує практику оприлюднення щомісячних підсумків моніторингу передвиборчої ситуації в регіонах України. Організація проаналізувала зміст агітаційної кампанії партій та кандидатів, дослідила повідомлення щодо зловживання адміністративним ресурсом та підкупу виборців. Приклади, описані у звіті, дають можливість визначити передвиборчі тенденції, але не є вичерпним переліком фактів, зафіксованих організацією.

 Завантажити звіт в pdf 724.87 Kb


[1] Згідно з частиною тринадцятою статті 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України” забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.

http://www.opora.org.ua/news/1547-tretij-zvit-za-rezultatamy-zagalnonacionalnogo-sposterezhennja-parlamentski-vybory-2012-roku