Голова Хмельницької РДА, який балотується до Верховної Ради України, використовує адмінресурс

Єдиний кандидат від Об’єднаної опозиці ВО «Батьківщина» Дмитро Беспалов,  зафіксував використання адміністративного ресурсу кандадатом у народні депутати, який одночасно є головою Хмельницької РДА. Провладний висуванець агітує за себе, використовуючи державну районну газету а також залучає соціальних працівників до своєї агітації.

«16 серпня 2012 р. агітаторами кандидата у народні депутати України у ОВО №188 Коліщака В.М. мені було запропоновано газету «Прибузька зоря» (спеціальний випуск). Я був здивований даною ситуацією, оскільки видання виходить у друк щотижня, та є газетою Хмельницької районної ради та районної державної адміністрації. Тижневий наклад видання складає близько 5600 примірників. Зазвичай в ньому висвітлюються події, що відбуваються в Хмельницькому районі а також діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування. Жодного разу випуск не присвячувався конкретному діячу. Проте спеціальний випуск накладом 20000 примірників повністю присвячений діяльності голови Хмельницької РДА Коліщака В.М. наголошую, що «Прибузька зоря» є газетою Хмельницької райдержадміністрації, Хмельницької районної ради і фінансується з коштів місцевого бюджету, та не є безкоштовним виданням. Проте всі примірник спецвипуску роздаються безкоштовно», – зауважив Дмитро Беспалов.

За висновками юристів, відповідно до ст. 23 ЗУ «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», для висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого  самоврядування,  виступів народних депутатів України, у державних  друкованих засобах масової інформації,  що фінансуються відповідно  за   рахунок   державного   або   місцевих   бюджетів, відводиться не більше 20 відсотків газетної площі кожного номера. Натомість, у спеціальному випуску «Прибузької зорі» 80 відсотків усього номеру відведено для висвітлення діяльності голови Хмельницької РДА.

«Наголошую, що мова йде не про висвітлення діяльності Хмельницької РДА як органу державної влади, а тільки про діяльність її голови. Оскільки, Коліщак В.М. є кандидатом у народні депутати України, можна зробити висновки, що має місце прихована передвиборча агітація, під виглядом висвітлення діяльності голови Хмельницької райдержадміністрації. ч.2 ст.48 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» передбачає, що фінансування передвиборчої агітації може проводитись тільки з виборчого фонду кандидата від ОВО, – пояснює Дмитро Беспалов і додає, – Видання «Прибузька зоря» фінансується з коштів районного бюджету, у зв’язку з цим можна зробити висновки, що кандидатом у народні депутати України у ОВО №188 Коліщаком В.М. було прямо порушено ст.ст. 73 та 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України” від 17.11.2011 р., адже забороняється: передвиборча агітація органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування; кандидатам у депутати – використовувати для проведення передвиборної агітації службовий зв’язок, устаткування, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи (частина 21 статті 74); публікація агітаційних матеріалів у пресі без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції (видавця) друкованого засобу масової інформації  (частина 7 статті 73);»

Дмитро Беспалов, на підставі викладених фактів, звернувся до ЦВК щодо винесення попередження в порядку статті 61 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» кандидату у народні депутати України у 188 ОВО Коліщаку В.М.

Крім цього, за словами Дмитра Беспалов,  кандидат-чиновник використовує соціальних працівників для своєї агітації.

«У кожному селі є соціальний працівник, який отримав вказівку від керівника районного соціального центру агітувати за Коліщака В. М. Громадська організація «Рідне місто», одним із керівників якої є пан Коліщак, орендувала 3 туристичні автобуси. Соціальний працівник складає списки людей, які бажають відвідати історичні місця Хмельниччини в одному із цих автобусів. Для того, щоб потрапити у ці списки, соціальному працівнику необхідно надати копії паспорта та ідентифікаційного коду, а також номери телефонів. До участі у поїздках запрошують лише особи, старші 18 років і з пропискою у Хмельницькому районі. За кожен список, який складається з 40 осіб, соціальний працівник ніби-то отримує по 200 грн., – повідомив кандидат від опозиції і наголосив, – Ці факти мають стати предметом перевірки, про що направленні відповідні звернення до прокуратури області та управління СБУ області».

Джерело