Депутати з Чорткова б’ють на сполох щодо порушень виборчого законодавства на території району

Звернення
депутатів Чортківської районної ради Тернопільської області щодо  порушень виборчого законодавства на території району

 

Ми, депутати Чортківської районної ради Тернопільської області висловлюємо обурення порушенням у районі Законів України «Про вибори депутатів Верховної Ради України», «Про державну службу», «Про захист персональних даних», залученням адмінресурсу при підготовці до чергових виборів у Верховну Раду України , подіями, які відбулися 17 – 19 вересня в одномандатному виборчому окрузі № 167  до, під час та після подання суб’єктами виборчого процесу подань на членів ДВК  в окружну виборчу комісію та можливою підготовкою масових фальсифікацій результатів виборів.

Заслухавши інформацію депутатів районної ради зазначаємо, що всупереч чинному  законодавству керівники та посадові особи  Чортківської районної державної адміністрації та її структурних підрозділів незаконно втручаються у виборчий процес. Зі слів депутатів районної ради та членів окружної виборчої комісії  працівники райдержадміністрації в робочий час та у службових приміщеннях  займалися підготовкою документів для реєстрації подань до складу дільничних виборчих комісій, використовуючи без відома громадян їхні персональні дані – ксерокопії паспортів та пишучи від їх імені заяви про згоду бути членами дільничних виборчих комісій. Таким чином вони здійснювали підробку документів та незаконно використовували персональні дані людей. Посадовими особами  райдержадміністрації готувались подання в окружну виборчу комісію на включення членами дільничих виборчих комісій громадян від кількох десятків неіснуючих та незареєстрованих в районі політичних партій. За свідченням  очевидців   подання в окружну виборчу комісію від Партії Регіонів принесла людина, яка не підтвердила своїх повноважень  та у передбачений законом термін не   зареєструвала подань на членів дільничних виборчих комісій від Партії Регіонів, про що свідчать записи у журналі реєстрації. 18 вересня 2012 року о 24.00 год. відповідно до Закону про вибори депутатів до Верховної Ради України реєстрація подань мала закінчитись, проте  окружною виборчою комісією  було прийнято  подання від ряду політичних партій, які на думку депутатів райради, на теренах Чортківщини нікому не відомі, нікого не представляють і служать Партії Регіонів для того, щоб унеможливити чесне прозоре проведення виборів до Верховної Ради України.

Чортківська районна рада наголошує, що виборчий процес ґрунтується на засадах законності та заборони незаконного втручання у його проведення.

Виходячи з вищенаведеного та враховуючи пропозиції Президії районної ради вважаємо за необхідне:

1. Звернутися в прокуратуру Чортківського району, Чортківське МРВ Управління  Служби безпеки України в Тернопільській області та Чортківський РВ УМВС України в Тернопільській області:

–         забезпечити дотримання вимог законодавства про вибори на території Чортківського району;

–         просити в межах своїх повноважень перевірити достовірність поданих в окружну виборчу комісію документів щодо включення до складу ДВК представників від незареєстрованих та неіснуючих в районі політичних партій та здійснити перевірку інформації про порушення окружною виборчою комісією закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради України» в частині прийняття документів 18 вересня 2012 року після 24.00 год., прийняття подань від Партії Регіонів  від невстановленої особи та після завершення терміну внесення відповідних подань.

2. Запропонувати прокуратурі Чортківського району,  Чортківському МРВ Управління Служби безпеки України в Тернопільській області та Чортківському РВ УМВС України в Тернопільській області забезпечити присутність своїх працівників 21 вересня 2012 року на засіданні ОВК з метою недопущення порушення виборчого законодавства та громадського порядку.

3. Звернутися до державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування, бюджетних установ, інших підприємств і організацій з пропозицією не виконувати незаконні вимоги та вказівки своїх керівників, спрямовані на порушення законодавства про вибори.

4. Просити виборців інформувати правоохоронні органи, центральну виборчу комісію та учасників виборчого процесу про факти порушень виборчого законодавства.

5. Дане звернення направити українським та міжнародним організаціям, які здійснюють спостереження за дотриманням законодавства під час проведення парламентських виборів в Україні.

6. Рішення сесії районної ради оприлюднити   в засобах масової інформації.