У Комсомольську (Полтавщина) ОВК розташували прямо у відділі кадрів підприємства Жеваго

На Полтавщині Окружна виборча комісія округу №150 розташована за рішенням ЦВК прямо у відділі кадрів компанії “Феррекспо”, що контролюється нинішнім нардепом і кандидатом у депутати за цим же мажоритарним округом, мільярдером Костянтином Жеваго.

Кандидат в народні депутати від об’єднаних сил опозиції в одномандатному виборчому окрузі №150 (який охоплює місто Комсомольськ, частково – Кременчук, а також Кременчуцький та Глобинський райони) Ганна Капустян подала скаргу до ЦВК, а також до Генеральної Прокуратури України з вимогою змінити місце розташування ОВК.

 

Про це повідомляє прес-служба ВО “Свобода” міста Кременчука. Також кандидат підготувала позов до Київського адміністративного апеляційного суду щодо визнання протиправними дії Центральної виборчої комісії, яка  затвердила місце роботи окружної виборчої комісії.

 

Ганна Капустян, член ВО “Свобода”, коментує ситуацію так: “Представники олігархічних кланів настільки захмеліли від безкарності, що у змові із владою сприяють розміщенню відповідального органу виборчого процесу – окружної виборчої комісії – хіба що не у власних кабінетах. Це ж як треба зневажати права громадян, щоби закрити очі на розміщення комісії в приміщенні підприємства, власником якого є один із кандидатів в депутати! Хіба не ясно, що йдеться не тільки про створення нерівних умов іншим кандидатам, але й апріорі ставиться під сумнів низка винесених комісією в майбутньому рішень. З юридичної точки зору є достатньо підстав для того, щоби суд визнав рішення про розміщення ОВК нечинним і зобов’язав ЦВК затвердити інше місце роботи окружної виборчої комісії”.

 

У скарзі, поданій у ЦВК, зокрема, зазначено: “Відомо, що кандидат у народні депутати по одномандатному виборчому округу №150 на виборах депутатів Верховної Ради України 28 жовтня 2012 року Жеваго Костянтин Валентинович не тільки тісно пов’язаний з ВАТ “Полтавський гірничозбагачувальний комбінат”, але й є власником цього підприємства. Під час виборів до Верховної Ради України в 1998 році він займав посаду заступника директора цього підприємства. Компанія “Ферекспо”, яка володіє контрольним пакетом ВАТ “Полтавський ГЗК”, перебуває під повним контролем Жеваго К.В., а м. Комсомольськ, де більше 90% зайнятого населення працюють на цьому підприємстві, повністю залежить від цієї особи, яка, за оцінками журналу “Форбс”, ще в 2008 році володіла майном на загальну суму 3,4 млн. доларів, а криза кінця 2008 – початку 2009 року не зменшила, а навіть збільшила статки Жеваго.

 

Робота окружної виборчої комісії у виборчому окрузі № 150 з виборів депутатів до Верховної ради України 28 жовтня 2012 року в приміщенні відділу підготовки кадрів ВАТ “Полтавський ГЗК” порушує наступні норми законодавства України, а саме;

 

1. Частини 1 ст. 3 чинного Закону України “Про вибори народних депутатів України”, що гарантує громадянам України забезпечення участі у виборах депутатів на рівних засадах.

 

2. Пункту 1 статті 6 чинного Закону України “Про вибори народних депутатів України”, що гарантує громадянам України забезпечення умов для вільного формування своєї волі та її вільного виявлення при голосуванні.

 

3. Пункту 6 статті 11 чинного Закону України “Про вибори народних депутатів України”, який вказує, що виборчий процес здійснюється на засадах неупередженості органів державної влади, органів влади місцевого самоврядування, судів, підприємств, закладів, установ і організацій, їх керівників, інших посадових і службових осіб до партій – суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати.

 

Крім вказаних порушень закону, робота окружної виборчої комісії в приміщенні відділу кадрів ВАТ “Полтавський ГЗК” надає кандидату в депутати до Верховної Ради України Жеваго К.В. переваги й можливості безконтрольно впливати на членів виборчої комісії з метою ухвалення вигідних для себе рішень і вчинення дій на свою користь і на шкоду іншим кандидатам, що порушує права передбачені ст. ст. 1, 8 Закону України “Про вибори народних депутатів України” та ст. ст. 24, 38, 70 Конституції України.

 

За таких умов, вважаю, що центр виборчого округу, яким визначено м. Комсомольськ, необхідно перенести в місто, яке не перебуває під впливом нікого із кандидатів. Це може бути м. Глобине. Щодо приміщення для роботи окружної виборчої комісії, то воно має перебувати на праві власності або органу державної власності, або органу місцевого самоврядування і ніяким чином не комерційної структури, контрольованої одним із кандидатів у депутати”.

ОВК №150 розташована за адресою: вул. Космонавтів, 4, м. Комсомольськ в прміщенні Відділу підготовки кадрів компанії "Феррекспо"