Видавці газет світу закликають Януковича захистити ЗМІ

Рада Всесвітньої асоціації видавців газет і новин (WAN-IFRA) закликає президента Віктора Януковича вжити рішучих заходів для забезпечення свободи слова в Україні.

Про це йдеться у повідомленні від 21 серпня на сайті WAN-IFRA, яка братиме участь у Всесвітньому газетному конгресі та форумі редакторів, що відбудеться в Києві 2-5 вересня.

Рада закликає українську владу усвідомити, що політичний та економічний прогрес процвітає в кліматі, де преса є вільною і незалежною від державного, політичного або економічного контролю і тому виділяє ряд рекомендацій, викладених у звіті свободи преси WAN-IFRA.

Рада закликає українську владу дозволити працівники ЗМІ відкрито повідомляти про корупцію та забезпечити дотримання закону про доступ до інформації.

Вона закликає негайно припинити виплати “в конвертах” журналістам та іншим працівникам ЗМІ та підкреслює нагальну необхідність у сильних і незалежних ЗМІ, які є саморегульованими.

Вона також рекомендує прийняти пілотну програму з розвитку роздрібної торгівлі друкованими виданнями для розширення конкуренції на ринку.

Рада також закликає українську владу забезпечити, щоб судовий процес у справі про вбивство Георгія Гонгадзе прогресував швидко і безперешкодно, з тим щоб послати чіткий сигнал тим, хто погрожує журналістам, щодо недопустимості насильства над представниками ЗМІ.

Українська Правда