«Гідність» та Громадська рада зупинили міліцейське свавілля

До юриста Чернівецького відділення Всеукраїнського правозахисного руху «Гідність» Дмитра Бабічука звернувся Д. із заявою про те, що він став об’єктом протиправних дій (було застосовано фізичне насильство та психологічний тиск) з боку працівників правоохоронних органів.

Міліціонери намагалися у такий спосіб отримати оперативну інформацію щодо незаконного обігу наркотичних засобів на території обслуговування. Причиною цьому стало те, що Д. в минулому вживав нелегальні наркотики і знав осіб, які також уживали чи збували наркотичні засоби.

Наразі Д. є учасником замісної підтримувальної терапії. Повністю змінив свій спосіб життя та коло спілкування. Однак і до цього часу відчуває зневажливе ставлення до нього та його прав з боку правоохоронних органів. Працівники міліції вдаються до насильства, утиску його прав, незаконного затримання та інших протиправних дій.

В інтересах Д. юристом було підготовлено звернення до Громадської ради при управлінні МВС України в Чернівецькій області з питань забезпечення прав людини.

У зверненні зазначалося, що у відповідності до п. 8 ст. 4 Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» держава гарантує забезпечення запобігання поширенню ВІЛ-інфекції серед осіб, які вживають наркотичні засоби та психотропні речовини ін’єкційним способом, за допомогою програм реабілітації таких осіб та програм зменшення шкоди, що, серед іншого, передбачає використання замісної підтримувальної терапії для осіб, які страждають на наркотичну залежність.

Відповідальність за порушення законодавства у сфері захисту прав вищевказаних людей передбачена статтею 24 зазначеного Закону.

У заяві до Громадської ради було роз’яснено, що суть програми замісної підтримувальної терапії полягає у щоденному довготривалому прийомі замісного препарату для лікування порушень, пов’язаних з уживанням екстракту макової соломки, героїну або інших опіоїдів. ЗПТ має на меті не допустити розвиток у хворого синдрому відміни, підтримувати у нього стабільний стан фізичного комфорту та стримувати потяг до нелегальних опіоїдів. ЗПТ є частиною комплексного лікування, коли вирішується не тільки проблема залежності, а й інші медичні, психологічні та соціальні проблеми хворого.

Будучи учасником ЗПТ, Д. позбавився від потягу до нелегальних опіоїдів. Проте, працівники Садгірського РВ УМВС України у Чернівецькій області постійно нагадують про його страхітливе минуле, незаконно затримують, проводять протиправне опитування, допити, застосовують до нього фізичне та психологічне насильство.

Також зазначалося, що випадок з Д. не є поодиноким, адже таке стається ледь не з кожним учасником ЗПТ у м. Чернівці та у Чернівецькій області.

Громадська рада уважно поставилася до звернення Чернівецького відділення ВПР «Гідність» за фактами незаконних дій працівників міліції по відношенню до громадянина Д. та апелювала до керівництва обласної міліції з проханням провести відповідну перевірку.

У результаті розгляду звернення та проведення службової перевірки працівниками обласного управління міліції та відділу внутрішньої безпеки припинилися будь-яке насильство, дискримінація та утиски громадянина Д. зі сторони співробітників правоохоронних органів.

Отже, відтепер, завдяки професіоналізму юриста організації «Гідність» Дмитра Бабічука та активній громадянській позиції Громадської ради при управлінні МВС України в Чернівецькій області з питань забезпечення прав людини, Д. живе спокійним життям, проходить лікування. У найближчих його планах – повністю позбутися залежності від наркотичних речовин.

“Права людини в Україні”