Козаки на Покрову подарували ікони

Шість православних ікон, писаних в українському народному стилі орієнтовно у XVIII-ХІХ століттях, були передані херсонськими козаками 14 жовтня на Свято Покрови до храму Св. Миколи, що на Пересипу (мікрорайон Большевик). Як заявили херсонці: «Тепер щоразу перебуваючи в Одесі ми будемо навідувати храм, в якому зберігатимуться православні святині наших пращурів».

Під час святкової служби в Свято-Миколаївському храмі Української православної церкви козаки Одещини, Миколаївщини та Херсонщини – української Чорноморії – молились до Пресвятої Богородиці, просячи своїм Покровом оберігати Україну. В стінах храму зібралось понад 200 парафіян та козаків. Відомі отамани Українського козацтва Микола Свенцицький та Сергій Гуцалюк в традиційних одностроях зустріли свято Покрови в молитвах за Україну та її народ.

Гості з Херсонщини після служби Божої урочисто вручили священику Свято-Миколаївської церкви збережені в часи комуно-радянських гонінь на православну віру святині. Серед них стародавні ікони Покрови Пресвятої Богородиці та Миколи Чудотворця. Як розказали козаки, одна з ікон до 1917 року була мироточивою – вони сподіваються, що в незалежній і Богом ранимій Україні в новому храмі диво відновиться молитвами пересипських парафіян та козаків.

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.