NDI: Україна не дослухалася до рекомендацій передвиборчої делегації

Національний демократичний інститут заявляє, що Україна не виконала рекомендацій передвиборчої делегації НДІ.

Про це йдеться у відповідному звіті.

“На жаль, особливого просування у впровадженні рекомендацій передвиборчої делегації НДІ не спостерігається. Більшість з проблем, зазначених у звіті делегації, необхідно вирішувати”, йдеться у звіті.

Зокрема у делегації НДІ викликає занепокоєння переслідування, погрози, залякування і насильство щодо кандидатів та членів їх виборчих штабів.

Також невирішеними називають проблеми відсутності політичного балансу в комісіях, неврегульоване питання використання веб-камер, недовіру громадськості до загального виборчого процесу.

Також у Національному демократичному інституті відзначили, що в Україні продовжується тиск на ЗМІ та журналістів.

“Діапазон інформації та кількість незалежних оцінок, що доступні для українських виборців, залишається обмеженим через значну концентрацію прав власності на телевізійні канали. Особливе занепокоєння викликає ситуація, що склалася довкола каналу TBi”, – йдеться у звіті.

“Були зафіксовані випадки, коли журналісти отримували відмову у доступі до суспільних подій та чинився тиск на ЗМІ з боку влади. Останній звіт Громадянської мережі “Опора” зафіксував 5 випадків заборони журналістам відвідати публічні зустрічі кандидатів з виборцями, а також заборони на висвітлення процедури жеребкування в ДВК”, – наголосили в НДІ.

В інституту звернули увагу на спроби підкупу, залякування та введення в оману виборців, використання адмінресурсу.

“Великий обсяг скарг та заяв від учасників виборчого процесу та груп спостереження свідчить про значущість цієї проблеми. Крім того, НДІ не відомо про будь-які зусилля політичних партій, спрямовані на перешкоджання їхнім представникам здійснювати підкуп виборців”, – йдеться у звіті.

Ще одна проблема, згідно зі звітом НДІ, – неможливість спостерігачів повноцінно спостерігати за організацією виборчого процесу.

“Міжнародні стандарти спостереження за виборами передбачають гарантування спостерігачам мати безперешкодний доступ до будь-яких етапів виборчого процесу, а також забезпечення свободи дій без втручання, погроз, залякування та загроз”, – йдеться у звіті.

Серед інших питань, що викликали занепокоєння – погіршення умов для свободи слова.

“Запропоновані і фактичні зміни до виборчого законодавства продовжують викликати занепокоєння. Це стосується пропозиції запровадити кримінальну відповідальність за наклеп, а також за будь-які “позитивні висловлювання” про гомосексуалізм. Обидві пропозиції є ознакою погіршення умов для свободи слова”, – йдеться у звіті.

“Крім того, законопроект про свободу мирних зібрань залишається в парламенті і може бути прийнятий в будь-який час, незважаючи на серйозні заперечення, висунуті громадськими організаціями”, – додають в НДІ.

НДІ знову рекомендував Україні звернути увагу на проблемні питання та докласти зусиль до їх вирішення.

Українська правда