“Перевіряючі” з УБЕЗ ледве втекли від підприємців Дарницького ринку

20 жовтня на Дарницький ринок (розташований біля Дарницької залізничної станції у Києві) завітали незвані гості.

Представляючись співробітниками УБЕЗ, вони пробували чинити дії, за Законом не властиві УБЕЗ. А саме – розпочати перевірки, що належать до компетенції податкової інспекції та управління з питань захисту прав споживачів. Передбачених Законом підстав для здійснення оперативно-розшукових заходів на робочих місцях підприємців, віднесених до компетенції УБЕЗ, пред’явлено не було. На запитання про такі підстави незвані гості відповіли, за словами підприємців, що “документи знаходяться у начальства”.

Першу спробу почати незаконну “перевірку” зупинили активісти Вільної профспілки підприємців України, осередок якої з 2011 року діє на ринку.
Не маючи що відповісти на заперечення профспілковців, горе-перевіряльники забралися подалі від очей обізнаних підприємців.

Але згодом виявилося, що вони не пішли з ринку зовсім, а лиш почали з іншого кінця, шукаючи собі менш освічених жертв серед підприємців. Встигли навіть виписати по 15000 грн штрафів п’ятьом підприємцям. Але знову наскочили на пильність профспілки. Зібрався натовп. Розсерджені підприємці вимагали припинити незаконні дії співробітників УБЕЗ і викликали міліцію за номером 102. Тим часом підприємці бурхливо висловлювали свої претензії, деякі з них виявляли готовність фізично вплинути на “перевіряючих”. Голові первинної профспілкової організації ринку довелося докласти зусиль, щоб не допустити розправи. В такій ситуації вже складені акти (або папери, які буцім-то мали бути підставою для штрафів) горе-перевіряльники, за свідченнями учасників подій, самі порвали на їхніх очах, і спробували швидко залишити місце події. Проте змогли дістатися тільки своїх автомобілів і заховатися в них. Натовп заважав автомобілям від’їхати до прибуття журналістів. Слідчо-оперативна група, викликана підприємцями, склала на місці події протокол.

На фото: Горе-перевіряльники намагаються втекти з місця події на двох автомобілях, підприємці чекають на прибуття журналістів.