Попередні висновки спостерігачів Світового Конґресу Українців

29 жовтня 2012 р., Київ, Україна – Місія спостерігачів Світового Конґресу Українців (СКУ) є найбільшою із Місій, яка, не отримуючи жодного урядового фінансування, здійснювала спостереження за парламентськими виборами в Україні 28 жовтня 2012 р. Кількість спостерігачів налічує понад 250 осіб, які приїхали із 20 країн світу (включно з представниками Українського Конґресового Комітету Америки, що є членом СКУ). Метою Місії є оцінка як передвиборчої ситуації, так і процесу проведення виборів. На основі спостережень довгострокової Місії, що почала свою роботу у середині липня 2012 року, СКУ прийняв рішення направити численну Місію короткострокового спостереження.

Місія робить висновки на основі прямого спостереження довгострокової Місії, а також на основі зустрічей з посадовцями державних установ, адміністраторами виборів, представниками політичних партій, ЗМІ, громадських організацій та міжнародної спільноти.

Протягом виборчої кампанії було опубліковано шість звітів на такі теми: Порушення в утворенні виборчих округів в Україні; Свобода засобів масової інформації напередодні офіційного старту передвиборчої кампанії;

Фінансування виборів в Україні; Свобода ЗМІ в Україні – ІІ; Центральна виборча комісія; Проведення виборчої кампанії.

Місія здійснила аналіз проведення як виборчої кампанії, так і дня виборів на основі міжнародних зобов’язань України щодо демократії, верховенства права, свободи слова та проведення чесних і справедливих виборів.

Для належної оцінки, чи вибори продемонстрували волевиявлення народу України, Місія проаналізувала увесь процес виборів у відповідності до міжнародних стандартів. Це включає загальне та рівне виборче право, міцну правову основу, рівноправність усіх кандидатів у кампанії, неупереджене та прозоре адміністрування виборів; процес волевиявлення, вільний від тиску і примусу; незалежні ЗМІ та збалансоване висвітлення новин, здатність усувати порушення виборчих прав, а також забезпечення вільного від маніпуляцій виборчого процесу.

Україна проводить вибори до Верховної Ради кожні п’ять років на основі принципів загального та рівного виборчого права і таємного голосування. Реєстр українських виборців було удосконалено з метою зробити його недоступним для підробок та актуальним. Виборча кампанія містила ознаки змагання у більшості питань між більшістю партій. Хоча існували суттєві перешкоди в роботі опозиції, усі партії проводили зібрання, популяризували свої погляди та мали доступ до ЗМІ у тій чи іншій мірі.

І все ж виявилися значні недоліки у процесі проведення виборчої кампанії. Ці недоліки, безумовно, вплинули на частину волевиявлення, відтак, імовірно, можуть вплинути і на представництво партій у Парламенті.

Тюремні ув’язнення низки основних провідників опозиції, зокрема лідерів об’єднаної опозиції “Батьківщина” Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, що були визнані міжнародними юристами, правозахисними організаціями та демократичними урядами як політично вмотивовані, вже з самого початку викликають великий сумнів, чи вибори можна було б вважати вільними і справедливими.

Тривожною тенденцією стало зниження доступу до ЗМІ в Україні. Ця проблема загострилася протягом виборчої кампанії. Оскільки Уряд та його прихильники контролюють левову частку ЗМІ в Україні, висвітлення виборчого процесу проходило більшою мірою на користь Уряду і проурядових політичних сил. Політична реклама декількох партій виходила в ефір під виглядом звичних статей і передач і становила більшу частину українського медіа-контенту.

Декілька із небагатьох незалежних ЗМІ зіткнулися із значним тиском податкових та регулюючих органів, санкціонованих державою. Тільки після впливу з боку української та  міжнародної громадськості Уряд відступив в одному із найвідоміших випадків тиску, в якому основним персонажем був телеканал ТВі. Внутрішній та міжнародний вплив також зупинив український Парламент від ухвалення закону, що мав на меті легалізувати кримінальну відповідальність за наклеп. Місцеві журналісти повідомили про зростаюче число переслідувань і нападів. Така ситуація несумісна із вільним виявленням усіх думок у  демократичному політичному процесі.

Відсутність прозорості в таких сферах, як фінансування виборчої кампанії, ефективний контроль витрат, залучення держслужбовців та державних ресурсів, пропонування грошей партіями і кандидатами з метою впливу на виборців, не відповідає міжнародними стандартами у сфері фінансування виборів.

Незалежність та неупередженість Центральної виборчої комісії (ЦВК), які займають центральне місце в питанні довіри до результатів виборів, знаходяться під сумнівом із ряду причин:

• делімітація кордонів виборчих округів,

• відсутність відкритості та прозорості у винесенні багатьох рішень ЦВК,

• дисбаланс у представленні основних політичних партій в окружних виборчих комісіях (ОВК) та дільничних виборчих комісіях (ДВК).

Понад 250 короткострокових спостерігачів СКУ здійснювали моніторинг виборів у 12 областях України, а саме у Черкаській, Чернівецькій, Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській,  Харківській, Київській, Львівській, Одеській, Полтавській, Сумській, Запорізькій областях та в Криму. Представники СКУ також спостерігали за виборами у дипломатичних місіях по всьому світі.

Короткострокові спостерігачі СКУ відвідали виборчі дільниці, зокрема у тюрмах, лікарнях, школах та вищих навчальних закладах; були відвідані дільничні та окружні виборчі комісії, перебування на різних дільницях відрізнялося тривалістю залежно від потреби.

У процесі спостереження за виборами та підрахунком голосів спостерігачі СКУ повідомили про деякі серйозні порушення, такі як дублювання виборчих скриньок, великий надлишок бюлетенів у співвідношенні із зареєстрованими виборцями на деяких виборчих дільницях і дефіцит бюлетенів на інших дільницях. Крім цього, були помічені істотні обмеження для здійснення якісного моніторингу  спостерігачами СКУ на певних дільницях. У деяких випадках члени виборчих дільниць відмовлялися надати копії виборчих протоколів спостерігачам СКУ.

Крім того, короткострокові спостерігачі виявили поважні організаційні недоліки, такі як затримка відкриття виборчих дільниць, недостатній захист таємниці голосування, нестача протоколів для звітування та неефективна система відеоспостереження.

Ці порушення та недоліки, безумовно, вплинули на результат виборів, однак виявити міру їхнього впливу в цей час буде важко. Попри зазначене вище, більшість виборців, схоже, змогли здійснити своє волевиявлення у день виборів.

З точки зору результатів довгострокового та короткострокового спостереження Місії парламентські вибори 2012 року в Україні не відповідають усім міжнародним стандартам проведення демократичних виборів.

Попередні висновки зроблені до завершення підрахунку голосів та оголошення попередніх та остаточних результатів виборів, судового розгляду можливих скарг та апеляцій. Місія СКУ оприлюднить остаточний звіт із пропозиціями для потенційних вдосконалень після завершення процесу.  Світовий Конґрес Українців дякує народу України за гостинність під час проведення моніторингу міжнародної Місії спостерігачів.

 

Тамара Олексій

Співголова Місії

 

Павло Ґрод

Співголова Місії

 

Дерек Фрейзер

Головний спостерігач