У Києві рейдери безпрецедентно роздерибанили найбільший у місті ліс

Унаслідок абсурдного судового рішення буде знищено легендарний Пуща-Водицький ліс, кияни можуть втратити здоров”я та власне місто.

9 жовтня 2012 року, відповідно до ухвали Вищого адміністративного суду (http://reyestr.court.gov.ua/Review/26441874), Київ позбувся на користь селища Коцюбинське майже 4 тисяч гектарів своєї території, що його займає цінний лісовий масив, землекористувачем якого донедавна було КП “Святошинське лісопаркове господарство”. Відповідно до проекту землеустрою селища Коцюбинське, легендарний ліс буде знищено, а на його місці зведуть квартали елітного житла, власниками якого будуть депутати Коцюбинської селищної ради, їхні родичі та заможні особи з інших регіонів країни.

Цю подію можна вважати безпрецедентною з декількох міркувань. По-перше, це унікальний випадок за останні багато десятків років, бо Київ уперше за цей період втратив частину території. По-друге, рішенням суду створено дуже небезпечний прецедент, унаслідок чого Київ може зникнути з мапи країни як адміністративна одиниця, бо його землі будуть, за прикладом випадку з Коцюбинським, розтягнуті суміжними міськими та селищними радами.

По-третє, і найголовніше, знищення унікального лісу призведе до катастрофічного погіршення екологічної ситуації у Києві. Місто Київ вже сьогодні потерпає від надмірного забруднення повітря шкідливими речовинами, концентрація яких у деяких районах міста перевищує норму у багато разів. Міські ліси та парки виконують дуже важливу функцію, очищаючи повітря міста від шкідливих речовин, особливо у літній період, коли шкідливість автомобільних вихлопів зростає внаслідок взаємодії з ультрафіолетовим випромінюванням. Найшкідливішими складниками автомобільних вихлопів є токсичні речовини та канцерогени, а саме бензопірен та сажа, що викликають у мешканців міста появу таких важких хвороб, як бронхіальна астма та різноманітні форми раку. Вже сьогодні Київ займає одне з провідних міст у країні за кількістю захворювань на рак, і кількість хворих з року в рік лише збільшується.

Зазначене вище судове рішення свідчить про те, що Київ, на жаль, не має ефективної місцевої влади, яка здатна фахово обстоювати інтереси громади та захищати добробут та безпеку мешканців Києва. Казати ж про ефективність та непідкупність судової влади у країні, де знищено судову систему в принципі і де гроші вирішують усе, здається, просто немає сенсу.

Олександр СОКОЛЕНКО
097-396-92-88