Засновано Об’єднання українських організацій в Німеччині.

ПРЕСОВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

Об’єднання Українських Організацій в Німеччині (ОУОН)

 

8 жовтня 2012 року                                                                                                м. Берлін

  Засновано Об’єднання українських організацій в Німеччині.

 6-го та 7-го жовтня 2012 року у столиці Німеччини м. Берлін відбулися Установчі збори українських громадських організацій. На цих зборах було створено Обۥєднання українських організацій як надбудову українських громадських організацій та інституцій в Німеччині для координації діяльності та репрезентації та захисту інтересів українців у Німеччині з осідком у Берліні.

 Установчі збори підготував організаційний комітет, який утворили громадські організації на зустрічі у Мюнхені 1 квітня 2012 року, що була ініційована Світовим Конґресом Українців (СКУ). До його складу увійшли такі організації із наступними представниками: голова Марійка Ковалишин (ОУЖ), Таня Тарапацька-Шафовал (Пласт), Демян Панчук (СУМ), Леся Шрамко (СУСН), Людмила Млош (ЦСУН) та Аня Латаншин (Організація українсько-німецької співпраці).

 У зборах взяли участь близько двох десятків українських громадських організацій та десятка гостей з різних куточків Федеративної Республіки Німеччина. До участі у цих зборах було запрошено Президента СКУ, пана Євгена Чолія, якого делегати зборів одноголосно обрали головуючим цих зборів. До президії секретарями увійшли Леся Шрамко (СУСН) та Ірина Ястреб (Український дім). Після дводенного засідання делегати Установчих зборів заснували надбудову у Німеччині, успішно розробили і одноголосно затвердили статут організації, визначилися із назвою надбудови у двох мовах, а також обрали для старту своєї діяльності керівні органи та призначили напрямні у роботі організації.

 Об’єднання Українських Організацій у Німеччині ставить собі за мету за допомогою засобів зв’язку з громадськістю репрезентувати інтереси та координувати діяльність українських організацій та інституцій у Німеччині, розвивати українсько-німецькі відносини і відносини із Європейським Союзом у культурному, освітньому, науковому, спортивному, соціальному та благодійному напрямках, сприяти збереженню української національної ідентичності, мови, культури українців в Німеччині, підтримувати українські освітні заклади, сприяти розвиткові демократичних процесів в Україні та її євроінтеграції.

До управи організації одноголосно було обрано Романа Рокицького (голова управи, м. Франкфурт-на-Майні), Лесю Шрамко (перший заступник, м. Мюнхен), Мар‘яну Жигайло (другий заступник, м. Нюрнберг), Тетяну Лопащук (секретар, м. Берлін) та Віру Костюк Буш (скарбник, м. Ратінген). До контрольної комісії увійшли Анна Латанишин (голова комісії, м. Гамбург), Юрій Цюрак (м. Мюнхен) та Марія Мельник (м. Гайдельберг).

Збори у своїх резолюціях уповноважили управу подати заяву на членство у Світовому Конгресі Українців у ролі крайової центральної репрезентації у Німеччині.

 Управа ОУОН

1 Comment

  1. От всей души приветствую создание обьединения Майдан ! Всем сердцем и душой с вами!

Kommentarerne er lukkede.