Громадський активіст Олександр Глухов переміг у суді за Садибу Малишка

Зусиллями громадського активіста Олександра Глухова земельна ділянка у межах вулиць Малої Житомирської, 12-а, 12-б, 14-а, 14-б, 14-в, Михайлівської, 13, 13-б, 15/1-б та пров. Михайлівського між будинками № 1 та № 3 у Шевченківському районі м. Києва зберегла статус землі історико-культурного призначення.

Ця справа є принципово важливою, оскільки йдеться про визнання землевідведення незаконним на підставі 150 ст. Земельного кодексу – продаж земель історико-культурного призначення без погодження з Верховною Радою. Саме так була продана не одна земельна ділянка в історичній частині Києва. Тепер громада сподівається, що інші земельні ділянки в центрі міста, які були незаконно продані, будуть повернуті у власність міста.

Історія питання

Рішення Київради.

17 вересня 2009 р. Київська міська рада прийняла рішення від № 249/2318 “Про внесення змін до договорів оренди земельних ділянок від 29.12.2007 N 91-6-00746 та N 91-6-00747, укладених між Київською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю “ПАНТЕОН-Інвест”, та продаж земельної ділянки товариству з обмеженою відповідальністю “ПАНТЕОН-Інвест” для реставрації, реабілітації, пристосування до сучасних потреб існуючих будинків, реконструкції, будівництва, експлуатації та обслуговування необхідних будівель і споруд адміністративно-готельно-житлового комплексу з вбудованими та прибудованими приміщеннями громадського і торговельного призначення та паркінгами у пров. Михайлівському (у межах вулиць Малої Житомирської, 12-а, 12-б, 14-а, 14-б, 14-в, Михайлівської, 13, 13-б, 15/1-б та пров. Михайлівського між будинками № 1 та № 3) у Шевченківському районі м. Києва”.
Рішенням господарського суду м. Києва від 08.02.12 р. відмовлено в задоволенні позову заступника прокурора м. Києва в інтересах держави в особі Державного агентства земельних ресурсів до ТОВ “Вестіга”, ТОВ “Пантеон – інвест”, Київської міської ради про визнання недійсним рішення та договорів оренди земельних ділянок.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 25.06.2012 року по справі №21/520 задоволено позов заступника прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Державного агентства земельних ресурсів України до товариства з обмеженою відповідальністю “Вестіга”, товариства з обмеженою відповідальністю “Пантеон-Інвест” та Київської міської ради про визнання недійсними рішень та договорів оренди земельної ділянки.
Не погоджуючись з даним рішенням, ТОВ “Вестіга” подало касаційну скаргу до Вищого господарського суду України.

2. Статус земельної ділянки

Відповідно до Наказу Міністерства культури і туризму України від 23.12.05 № 1076 ”Про затвердження меж та режиму охоронної зони ансамблю споруд Софійського собору в м. Києві” дана земельна ділянка знаходиться в охоронній зоні комплексу Софійського собору. Отже, згідно із ст. 53, 150 Земельного кодексу України ця земельна ділянка відноситься до земель історико-культурного призначення і може бути приватизована тільки постановою Кабінету Міністрів України або за погодженням Верховною Радою України.
Крім того, постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 29 жовтня 2010 р. та Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 7.09.2011р. № 2а-8698/10/2670 “зобов’язано Головне управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації внести до державного земельного кадастру, а саме до поземельної книги, до реєстраційних карток земельних ділянок та до книги реєстрації земельних ділянок – всі земельні ділянки, які знаходяться в межах охоронної зони ансамблю споруд собору Софія Київська, дані про те, що це землі історико-культурного призначення та, у відповідності до частини 1 статті 150 Земельного кодексу України, – особливо цінні землі”.
Таким чином, на сьогодні земельна ділянка у межах вулиць Малої Житомирської, 12-а, 12-б, 14-а, 14-б, 14-в, Михайлівської, 13, 13-б, 15/1-б та пров. Михайлівського між будинками № 1 та № 3) у Шевченківському районі м. Києва без сумніву має статус землі історико-культурного призначення, що також підтверджується відповідними листами органів охорони культурної спадщини.

3. Власність на будинки

Земельна ділянка була продана ТОВ “Пантеон – Інвест” саме як власнику будинків, що на ній знаходяться. Рішенням Господарського суду м. Києва від 19.10.2011. ТОВ “Пантеон – Інвест” та ТОВ “Вестіга” зобов’язано повернути у комунальну власність територіальної громади м. Києва в особі Київської міської ради, незаконно набуте майно, а саме житлові будинку по вул. Малій Житомирський, 12а, 12б, 14а, 14б, 14в та визнані недійсними договори купівлі – продажу вищезазначеного майна. Це рішення було залишено в силі Постановою Київського апеляційного господарського суду від 18.07.2012.
Очевидно, що реалізація планів власника земельної ділянки по будівництву та реконструкції кварталу неминуче призвела б до порушення цільового призначення земельної ділянки, до руйнування і, можливої втрати будинків 12-а, 12-б, 14-а, 14-б по вул. Малій Житомирській, які є пам’ятками культурної спадщини.

4. Рішення ВГСУ

6 листопада 2012 р. Вищий господарський суд України відхилив касаційну скаргу ТОВ “Вестіга”, а Постанову Апеляційного господарського суду від 25.06.2012. залишив у силі.
На засіданні були присутні журналісти телеканалів “Україна” та 1+1, яким було (несподівано) дозволено знімати судове засідання. Також Олександра Глухова прийшли підтримати Віталій Комов, Ольга Козловська, Вадим Торопов. Усім їм захисник історичного Києва дуже вдячний.
Ось тільки КМДА щось не радіє поверненню будинків і землі в комунальну власність й не поспішає забирати їх на баланс.