Олександр Северин: “І що ви мали на увазі?”

 Для реалізації і захисту громадянами своїх прав і свобод надважливим є питання правової визначености, себто можливість без якихось надсусиль з’ясувати для себе правові наслідки своїх тих чи інших дій чи бездіяльности. У контексті цього Конституція України має частину першу ст.57, де сказано, що “кожному гарантується право знати свої права і обов’язки”.

12 вересня цього року Кабмін видав розпорядження №672-р “Про інформаційно-роз’яснювальні заходи у сфері боротьби з тероризмом”. Боротьба з тероризмом – справа шляхетна (якщо воно не перетворюється на щось інше), але тим розпорядженням правоохоронцям було доручено, зокрема, “забезпечити своєчасне виявлення та припинення розповсюдження матеріалів із закликами до <…> дій, що загрожують громадському порядку”.

 З метою поінформувати “занепокоєну громадськість” про те, що саме громадянолюбивий уряд Азарова розуміє під такими капосними матеріалами, до чого саме він спонукає владоохоронців, і як це вплине на можливости реалізації українцями права на свободу вираження (скажімо, футболка з написом про когось “геть” – це загроза громадському порядку у розумінні влади чи ні?), до КМУ було надіслано такого запита:

 Реакція КМУ (вірніше, кабмінівських секретарів і секретарок) була дуже характеристичною: слів пояснити, що ж уряд мав на увазі, там не знайшли, відпасувавши запита до СБУ, МВС та Мін’юста.

Хитра СБУ не стала надто ламати голову і, своєю чергою, відфутболила запита до Генпрокуратури. 

Генпрокуратура загадково мовчить дотепер.

 Проте відповіли Міністерство внутрішніх справ і Міністерство юстиції, пояснивши (кожен у своєму стилі), що у розпорядженні Кабміна йдеться тільки за заклики до вчинення злочину, відповідальність за який передбаченого ст.295 КК України (заклики до дій, що загрожують громадському порядку), себто за публічні заклики до погромів, підпалів, знищення майна, захоплення будівель чи споруд, насильницького виселення громадян, а також за розповсюдження матеріалів, що містять такі заклики.  І все.

 Отже, нічого страшного і нічого нового, окрім хіба того, що у Азарова не здатні пояснити те, що вони роблять (втім, і це вже мабуть давно не новина).

 Відповіді МВС та МЮ – до вашої уваги

 

Олександр Северин, к.ю.н.,

“Майдан-Моніторинг”