Коаліція «За прозорі вибори»:Порушення на виборах були системними

Відбулася прес-конференція  «Виборча кампанія 2012: голосування і фальсифікації волевиявлення». Захід відбувся в рамках проекту ТМО “Нівроку” та коаліції НУО “За прозорі вибори” «Залучення молоді до активної участі у виборах та протидії порушенням під час їх проведення в Тернопільській області».

Керівник проекту Володимир Ханас відзначив активність громадських спостерігачів від коаліції «За прозорі вибори», проінформував, що коаліція працювала у тісному контакті з колегами по всій Україні та за кордоном, а з результатами фіксації порушень можна ознайомитись на інтерактивній карті https://maidan.org.ua/vybory2012/ , за хештегами у Твіттері та у групі на Фейсбуці «За прозорі вибори».

Співкоординатор коаліції «За прозорі вибори» Рустам Ергешов підкреслив, що молодь активно долучилась до процесу виборів. На різних округах нашої області, ми виявили не один факт порушення. Це і пряма агітація на виборчих дільницях, відсутність оголошень про проведення відеозйомки.

Ігор Білик, спостерігач від НУО «За прозорі вибори» та організатор молодіжної ініціативи «Депутат звітує» звернув увагу на систематичні порушення виявлені мобільними моніторинговими групами. Також було зазначено необхідність моніторингу діяльності депутатів ВРУ від Тернопільщини та депутатів місцевих рад.

«Залишається актуальним питанням, щодо звітності депутатів місцевих рад, тому і була створена молодіжна ініціатива «Депутат звітує», – продовжує І.В. Білик – ми прагнемо досягти прозорості та публічності роботи місцевих рад та депутатів ВРУ від Тернопільщини.»

Про проведення виборів закордоном повідомив Іван Марчук – спікоординатор ГАУ, член коаліції «За прозорі вибори». Він зазначив, що там мали конституційне право на голосування 424 536 чоловік, а проголосувало лише 20 422, тобто лише 4,81%. Така явка – це фактично бойкот виборів самими мігрантами, що є прямим наслідком брутальної дискримінації їхнього виборчого права. Для мігрантів не було створено належних умов для участі в голосуванні, недостатня кількості виборчих дільниць у країнах, неможливість проголосувати за кандидатів в округах. Інформація на сайтах посольств, в основному, з анонсом майбутніх виборів і лише на поодиноких сайтах є інформація по результатах голосування.

Як підсумок Володимир Ханас зазначив, що на переконання команди «За прозорі вибори» порушення на парламентських виборах в Україні мали масовий  характер.  Системно використовувався адміністративний ресурс для підкупу виборців, і для маніпуляцій, коли певним кандидатам приписували здобутки, які були здійснені за рахунок державного бюджету. На думку команди проекту “Майдан Моніторинг: Вибори-2012”, очевидні системні порушення було виявлено і в день голосування. Всі ці факти свідчать про загальну тенденцію до спотворення  вільного формування волевиявлення. «Абсолютно підтримую думку Наталії Зубар про те «Чи вважати ці факти такими, що істотно вплинули на результати виборів – мають вирішувати спостерігачі,  в разі потреби – суди, а в остаточному підсумку – саме суспільство»   – завершив Володимир Ханас.