У Канаді надруковано збірник про Голодомор

У канадському Університеті Альберти надрукували збірник про Голодомор 1932-1933 рр. в Україні. Він має назву “Хрестоматія Голодомору” (“The Holodomor Reader”) і містить ключові джерела й матеріали, що багато з них ще ніколи не видавалися англійською мовою.

Книжка має шість розділів-статей із широким поясненням. До уваги читача – наукові та правові оцінки, висновки судів і резолюції, свідчення очевидців і спогади, свідчення живих свідків, їхні щоденники й листи, документи СРСР, України, Англії, Німеччини, Італії та Польщі, літературні твори.

Кожен розділ містить передмову із зауваженнями. Також у книжці вміщено довідник для подальшого вивчення матеріалу і карту. Автори збірника – професор політичних наук Ратґерського університету (США), спеціаліст по Україні, Росії і СРСР Олександр Мотиль і заступник директора Канадського інституту українських наук Університету Альберти (Канада) Богдан Клід.

“Крім того, що ця книжка проливає світло на людську катастрофу, масштаби якої не були відомі до розпаду Радянського Союзу, вона дає достатньо доказів того, щоб визнати Голодомор геноцидом, зробленим Сталіним і його підлеглими”, – йдеться у передмові збірки. Історик Володимир В’ятрович, член Громадського комітету пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні, відзначив: “Українськими істориками та юристами проведена велика робота по розшуку матеріалів, що висвітлюють організацію і наслідки Голодомору, підготовлені серйозні аналітичні роботи, які відтворюють його хід, обґрунтовують його оцінку як геноциду. Результати цієї роботи сьогодні ще мало відомі поза межами нашої країни. Тому англомовне видання, яке містить матеріали з перших джерел і дослідження, є гарним способом відкрити страшну правду про Голодомор світові”. Він підкреслив, що поява цієї книжки свідчить про зростання інтересу західних науковців до історії Голодомору. Зокрема, В’ятрович нагадав, що цій темі присвятили свої праці відомі дослідники Норман Наймарк і Тімоті Снайдер.

За матеріалами litgazeta