Українська мова втрачає позиції в освіті та книговиданні, але тримається в кінопрокаті

найбільше сприяють русифікації телебачення, радіо й сфера послуг

В Україні вперше за роки незалежності зменшилася частка школярів, що вчаться українською мовою, а книг українською надруковано менше половини від загального тиражу. На телебаченні, радіо, в пресі та сфері послуг домінує російська мова, а в кінопрокаті – українська. Такі дані аналітичного огляду «Становище української мови в Україні в 2012 році», оприлюдненого 9 листопада з нагоди Дня української мови рухом «Простір свободи» за сприяння Інтернет-видання Texty.org.ua.

Документ базується на даних статистики, соціології та власних моніторингових досліджень, здійснених волонтерами по всій країні.

Українську мову називають рідною 2/3 громадян України, а 53% спілкуються переважно українською. Однак в незалежній Україні діють потужні чинники русифікації та формування у носіїв української мови комплексу меншовартості, відзначають автори дослідження. Найпотужнішими з цих чинників є телебачення та радіо, а значною мірою також сфера послуг і друковані видання.

            В прайм-тайм 8 найрейтинговіших телеканалів у жовтні 2012 року лише 28% ефірного часу займають програми українською мовою, 44% – російськомовні і 28% – двомовні програми. Ці показники трохи кращі, ніж торік, коли україномовні програми становили лише 22% ефіру, але про панування української мови в національному телепросторі говорити не доводиться.

На 6 нейрейтинговіших  радіостанціях пісні українською мовою становлять лише 3,4% від загальної кількості пісень у прайм-тайм (минулого року – 4,6%). Водночас пісень російською мовою –  60% від їх загальної кількості

Російською мовою в Україні видається понад 60% сумарного тиражу газет, 83% – журналів, продається близько 87% книг (переважна частина яких – імпорт з Росії). Уперше за багато років сумарний тираж книг, що друкуються українською мовою в Україні, становить менше половини від усіх книг, надрукованих в Україні.

Моніторинг мовної ситуації в 29 найбільших містах України (включаючи всі обласні центри), засвідчив, що у сфері торгівлі та послуг переважає російська мова, на транспорті – українська, причому ситуація дуже різниться залежно від регіону.

В цілому з 290 закладів харчування 29 міст лише в 50% вивіска виконана українською мовою, у 46% є меню українською, і лише в 36% працівники відповідають українською мовою україномовним клієнтам (ще в 11% працівники перейшли на українську мову в процесі розмови).

У візуальній та звуковій інформації на автобусних та залізничних вокзалах в цілому по Україні домінує українська мова. Загалом на всіх видах транспорту за останній рік використання української у звуковій та візуальній інформації помітно збільшилося. Однак працівники довідкових бюро відповідають україномовним пасажирам українською лише на 66% автовокзалів, 55% залізничних вокзалів і лише у 3 із 8 найбільших аеропортів. Утім, ці показники також кращі, ніж торік.

68% фільмів у легальному кінопрокаті дубльовані або озвучені українською, решта 32% мають українські субтитри. Серед субтитрованих фільмів більшість становлять картини російського виробництва, озвучені, відповідно, російською мовою.

Українською мовою в 2011/12 році навчалися 81,9% школярів, що на 0,3% менше, ніж роком раніше. Факт зменшення частки учнів, що навчаються українською, зафіксовано вперше за роки незалежності України. Є підстави вважати, що після опрацювання статистичних даних за 2012/13 навчальний рік буде зафіксовано ще більше зниження числа учнів, що навчаються українською. При цьому найбільше русифікація спрямована на першокласників, що в майбутньому спричинить значно масштабніші зсуви в мові освіти на користь російської. Здебільшого українською мовою поки що навчаються школярі у 23 з 27 регіонів України. Винятками залишаються Донбас і Крим, причому в Криму навчаються українською менше 8% дітей.

Українську мову для складання тестів зовнішнього незалежного оцінювання в 2011 році обрали майже 80% випускників шкіл. Ця частка дуже залежить від регіону і становить майже 100% на Львівщині, 97% у Києві, 80% на Дніпропетровщині, але лише 32% на Донеччині і 8% у Криму.

 Автори огляду звертають увагу на те, що правове становище української мови в 2012 році катастрофічно погіршилося завдяки скандальному прийняттю Закону «Про засади державної мовної політики», який запустив процес руйнування мовно-культурного простору країни. Якщо цей закон не буде скасовано в законодавчому чи судовому порядку, хвиля русифікації і регіональної фрагментації України ставатиме з часом все потужнішою, і загрожуватиме не лише українській мові, але й незалежності та цілісності країни.

13 Comments

  1. Якщо ви взялися за українське національне відродження, за українську національну ідею, майте на увазі, що по дорозі у вас буде дуже багато прикростей. В.Ющенко

  2. 20 років держава будувалася на абсолютно нездоровому компромісі між українцями та українофобами. Далі будувати державу на болоті неможливо. Андрій Іллєнко

  3. Сьогодні як ніколи раніше актуалізувалося питання Національної революції, бо тільки вона зможе змінити існуючу ситуацію і розставити всі крапки над “і” в утвердженні та розвитку державності українського народу. Режим Януковича має бути ліквідований, “Партія регіонів”, КПУ та їх сателіти будуть розпущені та заборонені, керівництво цих політичних бандформувань буде заарештовано і засуджено за антидержавну діяльність, їх членство буде просіяне через люстраційне сито, впливи кремлівських карликів в Україні будуть нейтралізовані, олігархат буде ліквідований, всі антидержавні угоди, підписані режимом, – денонсовані, а прийняті антинародні закони – відмінені… Українці отримають шанс на щасливе і заможне життя. Такий націоналістичний план дій! ДМИТРО ЯРОШ

  4. Свідомий! Допоможи Великому Несвідомому зрозуміти ким йому доводиться такий “друг і брат” як русскій з його “великими” язиком, літературою та культурою, а з рештою ворогів він і сам впорається. О. Васильєв

  5. Мы упустили, пожалуй, самую главную роль – дирижера. Кто умелыми взмахами дирижерской палочки заставляет звучать инструменты, у кого получается вдохновлять музыкантов на исполнение сложных произведений? Ответ прост – это Ангела Меркель, канцлер Германии, государства, для которого перспективы расширения Европейского Союза сегодня вряд ли выглядят радужными. Интересно, не из русской ли березы выточена ее дирижерская палочка для управления нашим оркестром?..

  6. Справжня Незалежність нації – це своя влада, своя власність і своя гідність на своїй, Богом даній, землі. Адже без влади нація не має прав, без власності – засобів для самореалізації, а без гідності у нації атрофується воля до життя і вона йде в небуття.
    Незалежність – це не те, що здобувається навічно, її потрібно берегти, плекати, боронити і захищати. А в разі загрози – боротися за неї усіма доступними методами і засобами. О. Тягнибок

    Наша з вами соборність та Незалежність народжується з любові та ненависті. Любові до істини та добра. ненависті до насильства та зла. Любов треба захистити, насильство та зло – щоденно знищити. Ірина Фаріон

  7. «Національною мовою не спілкуються лише окупанти, раби і дурні». Карл Маркс
    «Кто был никем, тот стал повсюду» так кажуть в Одесі.

  8. За українську мову має боротися кожен громадянин, кожен! І на кожному кроці, і в будь-якій ситуації, і перед будь-яким начальством він має бути непоступливим. І тільки тоді ми переможемо! І тільки тоді черв’яки, які хочуть підточити гору, залишаться черв’яками», – наголосив Євген Сверстюк.

  9. Якщо ти Українець, то ти маєш знати і пам’ятати, що країна твоя до сих пір окупована Росією. І поки ти свою країну не звільниш від окупанта, не буде тобі ні життя, ні спокою. Будеш ти вічним рабом Росії, яка з тебе буде ще й ґлузувати. Бо ти Раб! У тебе залишився останній шанс звільнити свою Україну у мирний спосіб шляхом виборів. Для цього потрібно обов’язково прийти на вибори, треба взятися за бюлетень, щоб не братися за вила”, – сказав Ігор Славгородський зі “Свободи”, Донецьк.

  10. Фридрих Энгельс был прав в своей работе “Внешняя политика русского царизма” “Любой захват территории, любое насилие, любое угнетение царизм осуществлял не иначе, как под предлогом просвещения, либерализма, освобождения народов”.

  11. Українець має розуміти, що вживаючи московський язик у спілкуванні він допомагає Росії зміцнювати окупацію України і наближає час, коли його сини чи онуки підуть на Кавказ чи кудись інше захищати своєю кров”ю російські імперські інтереси… Ганьба хахлам!

    Якщо ви розумієте, то чому умисно використовуєте російську мову у спілкуванні? Тобто, тим самим ви розумієте, що ви принижуєте українців і спонукаєте їх до покірного сприйняття цієї принизливої ситуації вивищення мови окупанта… До інших чесних висновків не можна прийти. Чесна і справедлива людина в Україні має спілкуватися українською. Інші варіанти є посилення результатів окупації України Росією.

  12. МОЯ РІДНА МОВА
    Я вимагаю не чіпати
    Ту мову, що дала нам мати!
    Не вам, «нездарам» наставляти,
    Якою й де нам розмовляти!
    Відсотків зайвих захотіли?
    Дивіться, аби не збідніли!
    Останнє зникнуть може враз,
    Якщо вдаєтесь до образ!
    Нацистам грунту піддаєте?
    Мою ГРОМАДУ в клоччя рвете?
    По трупах претесь до казни,
    А мову що – для САТАНИ?!
    З нацистами в контакт пішли
    І спільну мову тут знайшли?
    Вже підраховані проценти,
    «Артистам» спишуть дивіденди?
    А «глядачі» за свою мову
    В чуби повчіплюються знову?!
    ТА СХАМЕНІТЬСЯ ВИ, БРАТИ!
    ДРУЖНЕНЬКО Ж ЛЕГШЕ ВПЕРЕД ЙТИ!
    А виродків із політсил
    Терзати мову – ХТО ПРОСИВ?!
    Хто право дав мене учити –
    Моїй сім’ї як треба жити?
    Немає мовної проблеми –
    Для влади ці дурні дилеми!
    У кожного є мова РІДНА,
    Відріж її – людина бідна!
    ОБЕРІГАТИ В НАС УКР.МОВУ
    З РОСІЙСЬКИМ БРАТОМ ЗВИК Я ЗНОВУ!
    Не можна нам так заважати!
    Я хочу Пушкіна читати,
    І КОБЗАРЯ не дам відняти,
    Їх вічно будем захищати!
    Мова української культури,
    В сім’ї одної ми натури,
    Великий український край,
    Всяк собі мову вибирай,
    Мову добра, любові й миру,
    Ведім розмову дружню й щиру!
    Та пам’ятаймо – недалечко
    Лжепатріоти в’ють гніздечко.
    Не підглядай, що в мене в ліжку,
    Святе і грішне вперемішку
    Мені підсовувать не треба,
    Благословення просим в Неба,
    Марійка в нас дитя чи Маша,
    Погодьтесь, справа чисто наша.
    Я гвалтувать себе не дам,
    Манатки в руки – й геть, «МАДАМ»!
    Ми не дозволимо ПРОХВОСТУ
    Довести нас до ХОЛОКОСТУ!
    Не забувайте сорок п’ятий,
    Нацмен арійський, світом клятий.
    Візьми історії урок,
    Притиш нацменівський свій крок.
    А ви, «народники-юристи»,
    Законномовні аферисти,
    Обгадили себе і нас,
    В очах процентики у вас!
    Всю наймерзеннішу сволоту
    В «штрафну« відправити слід роту!
    Вирішуємо Я і ТИ
    Мовне питання, як БРАТИ.
    Сім’я ж вирішує проблеми,
    Як «вимальовуються» теми.
    НА РЕФЕРЕНДУМІ ВСЕ СКАЖЕМ,
    А ПРОВОКАТОРІВ – «ПОВ’ЯЖЕМ»!!!
    Я часто в села приїжджаю,
    Хоч по-російськи розмовляю,
    Але бабуся і дідусь –
    Всі розуміємось, клянусь!
    Колотять різні баламути,
    Аби лобами нас зіткнути,
    В хід – заяложені всі «тости»,
    А між народами все – просто,
    Політики й ЛЖЕПАТРІОТИ
    Розігрують «народний» спротив.
    Проблему на щиті носити
    Може народ наш тільки ситий!
    Намітили йти в депутати?
    А ЛЮД нехай йде старцювати?!
    До мовної ми каламуті
    Увагою усі прикуті?!
    Хай мутна ллється ця водиця,
    ВАМ СИТУАЦІЯ ГОДИТЬСЯ?!
    Та ми вас, «хитрих», розкусили,
    Позбутись лиш, дай Боже, сили!!!

  13. Ознака слов’янства.
    Поважне панство, шановні пані та панове, всіх національностей Руси-України.
    НОВА руська, НОВА слов’янська – українська мова наповнена Духом Святим для молитви та спілкування, щоб ми були ЧЕСНИМИ: ОДНОдушними-ОДНОмовними з Богом і людьми. Бо тільки Бог – Дух Святий може нас всіх об’єднати, щоб ми виконали свій обов’язок перед Творцем – побожний «закон Бога тієї (щирої) землі» – Закон Божий. Як законослухняні культурні українці виконують його в інших державах.
    Що притаманне та УНІКАЛЬНЕ в спілкуванні культурним слов’янам, і ТІЛЬКИ слов’янам: ПАН та ПАНІ – звернення до будь-якої особи без соціальних, національних, віросповідних, вікових, статевих, службових… Божих різноманіть; то бесит ОРДУ ру-ро-НЕПОНЯТОК (фіно-тюрків), «великих господинов, отцов их» – реги-НЕПОНЯТОК, які свідомо знищили свої етнічні корені: фінські, тюркські, іудейські… отриманих від Бога за дармо. Так «сборище сатанинское» САМІ СЕБЕ канонічно національно стерилізували, тобто НЕ можуть мати вже ніяких національних ознак життя знаходячись будь-де, навіть на Страшному Суді. Тому марно будують ру-ро-реги-Сизифы НЕ смиренно Великую НАДбожную вавилоно-московскую имперскую башню распространения (любого) «греха ДВУязычного»-би-лингво-сексуализма; своим примером сладко искушая все национальности покончить жизнь национальным САМОубийством – продать дьяволу и свою и чужу щиру побожну душу.
    Тому національно САМО-обезпліднені ру-ро-реги-трансформеры намагаються зганьбити московским 5.т.-лукавством, богохульным руссссским матом, славящего беса – бес славным ру-ро-реги-эсперанто те чого самі НЕ мають, святі світосприйняття: пан, пані, національне шанування Духа Святого – націоналізм, який є гарантією руйнування будь-якої монархічно-комуністичної вежі «іноплемінного ІДОЛОпоклонства».
    Націоналізм – це гідність Бога після (перемоги) руйнування Ним вавилоно-московської вежі.
    Бо ж відомо, що навіть Ісус Христос, «ради нашого спасіння зійшов з небес, і воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком», мав чітко визначені ознаки національного життя: з коліна Іудиного, роду Давидового.
    Національне різноманіття створив Бог, а дьявол-идол нищить національне Боже творіння, виховує таку собі пихату НАДбожную ИНТЕР-нейтралізовану біомасу «сборища САТАНИНСКОГО». Духовна сила від Бога, а фізична сила від сатани. «…ти ні холодний (фін), ні гарячий (тюрк); о, якби ти був холодний або гарячий! Але оскільки ти теплий (ру-ро-реги-орально-анальный), а не гарячий і не холодний, то викину тебе з вуст Моїх».
    Український націоналізм у Бога за пазухою Країни – це ЩИРЕ ПОБОЖНЕ Боже творіння, яке ніде більше не існує. Будемо захищати щиру побожну подобу Божу і Оселю Божу без дозволу на те «тварин безмовних».
    Українською мовою, наповненою Духом Святим, не тільки виганяють из чрев и попов реги-аналов бесов с лживым-длинным: бесовским богохульным «языком изменчивым» (лукавым), але вселяють надію та повертають до національного життя, національно воскрешають всі идоло-ЯЗЫЧЕСКИЕ ТИПАнациональности у Богакраїни, особливо ру-ро-«говорящие (хулящие) головы».
    Слов’яни ж до «дружби» в СВОЄМУ домі на ЧУЖЫХ правах с БЕЗэтноНЕнациональным божеством московским не знали, що то таке фінські лапті, 750 річна тюркська ямська служба, фіно-тюркська ЦЕНЗУРА та кріпацьке право «у сусіда бути ГНОЄМ»: «А що ти бачив залізо, змішане з глиною гончарною (фінів, тюрків, жидів, арабів, слов’ян, японців…), це означає, що вони змішаються через сім’я людське, але НЕ ЗІЛЛЮТЬСЯ одне з одним, як залізо не змішується з глиною.»

Kommentarerne er lukkede.