Вшанування героїв Листопадового рейду

17.11.12, 11:00, с.Базар Народицького району Житомирської області

Після окупації більшовиками Української Народної Республіки частини регулярної армії УНР були інтерновані до Польщі. Однак у 1921 році було ухвалено рішення рейдом вирушити в Україну з метою підтримки антирадянських виступів. Планувалося підняти всенародне повстання та дійти до Києва. Це увійшло в історію як Листопадовий рейд або Другий зимовий похід.

Проти Армії УНР під командуванням генерал-хорунжого Юрка Тютюнника більшовики стягнули свої кращі сили. Як свідчать історики, перевага у живій силі в сорок разів перевищувала сили повстанців. Останній бій з більшовицькими військами Волинська група провела 17 листопада 1921 року під Малими Миньками. В ньому загинуло більше 400 бійців, у полон захоплено разом з пораненими 537 вояків, з яких до суду дожило лише 443.

До найвищої міри покарання — розстрілу — засудили 360 повстанців. Котовський пропонував повстанцям перейти на службу до Червоної армії в обмін на життя, але всі вояки відмовилися від цієї пропозиції,вони залишились вірними присязі,яку давали Україні.

Організатори:
Обласна організація “Всеукраїнського об’єднання ветеранів”.
Обласна організація ВО”Просвіта”
Обласна організація ВО”Порозуміння”
Обласна організація ОУН
1-й кінний полк Чорних запорожців
До участі запрошені кобзар Тарас Силенко,та інші.
Подія у Фейсбуці – тут