Гаряча десятка антикорупційних тем від експертів

Гарячу десятку антикорупційних тем озвучили українські активісти на форумі, присвяченому Міжнародному дню боротьби з корупцією.

Дев’ята річниця Міжнародного антикорупційного дня, запровадженого Генеральною Асамблеєю ООН, зібрала в Києві надзвичайно багато громадських активістів. Понад 120 активістів і представників більш ніж 60 неурядових організацій з усієї України обмінялися власним результативним досвідом протидії корупції на форумі «Мій рецепт боротьби».

Рік замовчування чи зона світла?

Експерти підбили підсумки 2012 року, визначивши його основні надбання та прорахунки. Так, на думку Олексія Хмари, президента Transparency International Україна, поточний рік став «роком байдужості» з боку державної влади: «Саме завдяки номінальним діям нашого уряду і, здебільшого, повній відсутності реальних дій, Україна в цьому році опинилася на ганебному 144 місці серед 176 країн світу за результатами Індексу сприйнятті корупції.  Звання однієї з найкорумпованіших держав світу повинно спонукати всіх нас до найрішучіших кроків. Одним з них я вважаю запровадження технологій електронного врядування. Публічність – це найкращі ліки проти корупції», – підкреслив Хмара.  Підтримав колегу Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції, відзначивши, що корупція завжди має імена конкретних осіб і ці імена необхідно називати вголос. Також експерт закликав не витрачати час та ресурси на боротьбу з дрібним хабарництвом лікарів і вчителів, адже  в країні існує величезне корупційне провалля: «Прийняття закону «Про здійснення державних закупівель» вивело з-під контролю громадськості майже 250 млрд. грн. перекресливши всі антикорупційні надбання останніх років».

А от на думку Вікторії Сюмар, виконавчого директора Інституту масової інформації , «зона світла», в якій не виживає корупція, з кожним роком збільшується: «Корупція потребує тіні та закритості. Але сьогодні є абсолютно всі можливості для створення прозорості та світла. В інформаційному полі відбулися такі зміни, що звичайний громадянин не просто цілодобово має доступ до ЗМІ, а він сам може творити ЗМІ». Як зазначила медіа-експерта, спільні зусилля журналістів і громадських активістів мають вагомий вплив на бюрократичну машину, про що свідчить прийняття закону «Про доступ до публічної інформації» і скасування законопроекту про наклеп. Також реальними прикладами ефективної громадської боротьби поділився Андрій Качор, координатор громадянського руху «Наступ». За допомогою акцій прямої дії активісти із м. Бровари успішно борються з корумпованими чиновниками і відстоюють інтереси свого рідного міста.

 Корупція, давай прощавай!

 Топ-десять гарячих антикорупційних тем прозвучали під час творчої майстерні «Без корупції. Знаю як!». На цьому майданчику представники громадських організацій презентували власний практичний досвід боротьби з корупцією як на національному, так і на локальному рівні. Зокрема були освітлені прийоми протидії корупції в освіті, медицині, журналістиці, в тюрмах, на дорогах, під час тендерів, на залізниці і навіть під час перевезень львівськими маршрутними таксі!

Учасники Громадського антикорупційного форуму підписали відкритий лист до Президента України щодо фактичного зриву виконання Національної антикорупційної стратегії. Підписанти  закликали Віктора Януковича терміново скликати спеціальне засідання Національного антикорупційного комітету та передбачити в державному бюджеті на 2013 рік фінансування антикорупційних заходів.

 Завершила програму Громадського антикорупційного форуму масова вулична інформаційно-мобілізаційна акція «Корупція, давай-прощавай!». Перфоменс «А можна залізти до вас у кишеню?» і народне антикорупційне караоке викликали жвавий інтерес перехожих. Виявилося, що насправді мало хто хоче ділитися вмістом своїх кишень із перевдягненими лікарями та інспекторами ДАІ.

Співорганізатори Українського антикорупційного дня: Transparency International Україна, Український інститут публічної політики, Фундація «Відкрите суспільство», Центр політико-правових реформ, Антикорупційна рада України, ГО «Філософія серця», Інформаційно-правовий центр «Наше право», МГО «Школа рівних  можливостей», Центр Демократичного Відродження, Центр громадянського представництва «Життя» , ВМГО «Демократичний альянс», Всеукраїнська Мережа ЛЖВ, Бюро аналізу політики.

 

За підтримки: Програма розвитку ООН в Україні (ПРООН), Представництво Фонду Фрідріха Науманна в Україні, Посольство Королівства Нідерландів в Україні (Програма МАТРА).

Матеріал надано  керівником департаменту комунікацій Transparency International  Ukraine Ольгою Тимченко