Народний депутат Юрій Бублик: «Кого район призначить? Чи кого громада на цій посаді бачить?»

Сьогодні жителі села Ковалівки Полтавського району та активісти ВО «Свобода» пікетували Полтавську райдержадміністрацію, про що ще 20 листопада попереджав на той час ковалівський сільський голова, а нині народний депутат-мажоритарник свободівець Юрій Бублик. Ковалівська громада зробила ще одну спробу нарешті бути почутою у дуже важливому для неї питанні: вихованні й навчанні своїх дітей.

Виступає народний депутат Юрій Бублик

Ще у липні ц.р. сільський голова Юрій Бублик, зважаючи на скарги та нарікання батьків вихованців сільського дитсадка «Зіронька», зокрема, методи роботи, розкрадання продуктів та на факт самовільного закриття дитячого закладу завідуючою Валентиною Зінченко на всі три літні місяці(!) звернувся до голови Полтавської РДА Володимира Павленка з проханням не продовжувати контракт із Зінченко, який закінчувався 1 вересня. Але очільник району сказав, що оскільки Зінченко його влаштовує, то він має намір продовжити контракт з 59-річною завідуючою. Ю.Бублик відповів, що він не погодить контракт із Зінченко. Тоді Павленко запевнив, що в такому разі Зінченко працюватиме й далі, але з приставкою в.о.

Тож 1 вересня було скликано загальні збори жителів ковалівської територіальної громади, на які було запрошено й керівництво РДА, райвідділу освіти (але вони не з’явилися). На зборах, де серед присутніх селян було чимало молодих батьків, бабусів-дідусів вихованців «Зіроньки», розглядали кандидатури на посаду завдитсадком, оскільки цього дня у В.Зінченко закінчився контракт. Сама Валентина Іванівна запрошення проігнорувала. За результатами таємного голосування 106 голосів набрала кандидатура Ірини Ревенко, ст.виховательки дитсадка, яка закінчила ВНЗ з червоним дипломом, має 19 років педагогічного стажу й користується повагою та авторитетом серед батьків дітей. Кандидатура Зінченко набрала 8 голосів.

Виконком та сесія Ковалівської сільради теж підтримали кандидатуру І.Ревенко на посаду завідуючої дитсадком, про що Ю.Бублик офіційно сповістив РДА. Але замість того, щоб прислухатися до територіальної громади, райдержадміністрація через районну комунальну газету «Вісті» розгорнула кампанію дискредитації Юрія Бублика й ковалівської громади. Районка опублікувала «колективне звернення» працівників ДНЗ «Зіронька», складене особисто В.Зінченко й підписане з примусу та під погрозами звільнення (про що повідомили самі підлеглі завідуючої), а  також коментар начальника відділу освіти РДА та «хвалебні оди» колег В.Зінченко, які знають її лише в обличчя. У друкованому виданні, яке фінансується за гроші платників податків, не було об’єктивності й плюралізму, бо не було подано точки зору сільради та батьків дітей (терміново потрібно ухвалювати закон про роздержавлення ЗМІ – Авт.)

З часу проведення загальних зборів у Ковалівці, які висловили недовіру В.Зінченко, минуло більше трьох місяців. Тобто, у райдержадміністрації було достатньо часу на роздуми, чи варто з такого локального питання роздувати скандал на всю Україну, адже ще раніше її попереджали про акції громадянської непокори, якщо районна влада начхає на думку громади.

Втім, у офіційній відповіді Ю.В.Бублику В.І.Павленко вказує, що перевірка КРУ у серпні ц.р. не виявила фінансових порушень в роботі завідуючої, призначає й звільняє з цієї посади райвідділ освіти, законність не порушена, адже «після закінчення строку трудового договору трудові відносити тривають, бо жодна із сторін не вимагає їх припинення, тож дія угоди із В.Зінченко вважається продовженою на невизначений строк». А тепер оцініть оцей пасаж у відповіді голови РДА: «Законних підстав керуватися думками, висловленими на зборах громади, у райдержадміністрації та відділу освіти немає».

І після цього головний спеціаліст відділу внутрішньої політики РДА, помічник-консультант депутата облради від Партії регіонів, першого заступника голови РДА Олександра Іваніни Олег Щука у своєму матеріалі на сайті «Полтавщина» цинічно запитує: «Чим завідуюча дитсадка не догодила ковалівському сільському голові?»

Кілька десятків людей прийшли під стіни РДА, щоб розтлумачити Володимиру Павленку, чим же не догодила Валентина Зінченко батькам та бабусям-дідусям вихованців ковалівського дитсадка. Розказували йому, як завідуюча «тирила» у дітей делікатеси, забираючи дорогі сардельки й підсовуючи кінську ковбасу; як оголосила бойкот сільському голові Ю.Бублику за те, що змінив постачальника продуктів у дитсадок, після чого поліпшилося харчування діток, навіть фрукти з’явилися; як за зарахування малюка безсоромно вимагає 1000 гривень; як недбало ставляться до дітей, бо ті повертаються додому в шубах на майчину, але без светрів; яка тяжка морально-психологічна обстановка в колективі садочка й т.д.

Те, як відповідав пікетувальникам голова РДА Володимир Іванович Павленко черговий раз засвідчило: ця гнила біло-синя влада не чує цілі сільські громади, хоча Янукович три роки тому обіцяв «почути кожного». В.Павленко постійно односкладно повторював: «То ваша точка зору», «То ваша особиста справа», «До міліції звертайтеся», «Я дію в рамках законодавства», «Конкурс на заміщення вакансії буде оголошений тільки після звільнення Зінченко». Ну а люди на таке ставлення реагували емоційно: «Не треба робити нас дурнями!», «Не вішайте нам локшину на вуха!» тощо.

Народний депутат Юрій Бублик, присутній на акції, зауважив, що якби голова РДА та керівник райвідділу освіти були б на зборах громади 1 вересня й самі послухали претензії батьків дітей, то зараз не виникало б непотрібних запитань або удавання, буцім не розуміють, про що мова. Юрій Васильович запропонував ще раз спеціально для В.Павленка скликати у Ковалівці загальні збори. Володимир Іванович сказав, що «воно йому не треба», він якщо й приїде, то тільки у дитсадок, щоб почути думку колективу про Зінченко.

Ну це ж треба до такого абсурду добалакатися, бо це все рівно, що скликати збори колективу райдержадміністрації у присутності Павленка й закликати підлеглих висловитися проти свого роботодавця!

Мені особливо запам’ятався плакат протестувальників з риторичним запитанням до партії влади: «Здатні ухвалити Бюджет України за 30 хвилин? Не здатні 6 місяців вирішити кадрове питання сільського рівня?»

На думку народного депутата Юрія Бублика, справжня причина ігнорування ковалівської громади в тому, що на посаду завідувачки дитсадком пан Павленко намітив особу, яка під час виборів активно агітувала за Партію регіонів і якій треба віддячити, наприклад, посадою. Однак ця особа з трьох років, що зареєстрована у Ковалівці, прожила тут не більше півроку, українською мовою володіє хіба що зі словником та й освіта в неї «навколопедагогічна». Та що для Павленка важить думка села, коли треба прилаштувати «своїх»?..