Виставка «Україна на історичних мапах XVI – XX століть»

21 грудня 2012 року о 16:00 в Музеї книги і друкарства України відкривається виставка «Україна на історичних мапах XVI-XX ст.» Виставка триватиме з 21 грудня 2012 року по 31 січня 2013 року.

На виставці будуть представлені понад 80 карт та картографічних видань від середини XVI століття до нашого часу з шести українських державних та приватних колекцій – Музею книги і друкарства України, Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького, Фундації ім. Ольжича (м. Київ), громадської організації “Фонд “Український стародрук”, Вільної Української бібліотеки, Володимира Ніколіна.

Зображення території України на картах та артефактах зафіксоване в дуже віддаленому від нас часі. Нині відомо близько 10 картографічних зображень первісних часів, знайдених на території України. Найдавніша пам’ятка картографії на території України. так звана “Межиріч-карта”, створена приблизно 15-17 тисяч років тому. На виставці експонуються стародавні карти із зображенням українських земель від середини XVI ст. до кінця XVIII ст. знаних картографів минулого: Клавдія Птолемея, Герарда Меркатора, Себастьяна Мюнстера, Йодока Гондія, Віллема Блау, Джованні Антоніо Маджіні, Йогана Гонтера, Гійома Л. Де Боплана, Томаша Маковського, Ріцці Дзанноні, Матеуса Зойтера, Тобіаса Лоттера. Зображення території України на стародавніх картах відповідало тогочасним уявленням західноєвропейських картографів про наш край. Загадковим і досьогодні є показ на окремих картах неіснуючих Амадоцьких гір і Амадоцького озера.

Початок і розвиток модерної державної системи вимагали документації постійно мінливого політичного ладу. Карти, що визначали територіальну юрисдикцію, були могутньою силою узаконення у політичному світі, де територіальні претензії часто висувалися і дискутувалися.

Заслуговують на особливу увагу представлені на виставці картографічні видання та карти видатних українських картографів Веніаміна Кордта, Степана Рудницького, Володимира Кубійовича, Богдана Кордана, Ярослава Дашкевича, Ростислава Сосса.

“Мінливий характер політичного краєвиду надає історичній картографії своєрідний невловимий характер” (Богдан Кордан). Кожна карта визначає один момент у часі. Це є своєрідний виклик для історика віднайти і пояснити кожну карту в рамках її точного історичного змісту, а для всіх відвідувачів ще одна прекрасна нагода доторкнутись до нашого минулого.

Виставка відкрита для відвідувачів з 10 до 17 години щодня (крім вівторка). Музей книги і друкарства України розташований у Києві на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника (вул. Лаврська, 9, корп. 9). Телефони для довідок (044) 280-22-10, 280-79-76, 280-52-56.