Янукович вже рік ховається від журналістів

Президент Віктор Янукович вже рік не проводить прес-конференції.

У відповідь на запитання, коли відбудеться прес-конференція, у прес-службі президента традиційно радять стежити за анонсами на сайті глави держави, пише Тиждень.

“На 21 грудня конференція не запланована. Як тільки вона буде запланована ми завжди повідомляємо як мінімум за тиждень”, – розповіла прес-секретар президента Дарія Чепак.

“Тобто, як тільки в нас буде інформація з приводу того, що в графік президента внесена прес-конференція, ми обов’язково повідомимо засоби масової інформації і розмістимо анонс на сайті”, – повідомила вона.

Протягом цього року Янукович здійснював так звані підходи до преси з пулу та короткі брифінги разом з його закордонними гостями.

При цьому він не завжди зупинявся біля журналістів, або ж представників ЗМІ не пускали на заходи за участю глави держави.

Між тим виступ Януковича на церемонії відкриття 64-го всесвітнього газетного конгресу і 19-го всесвітнього форуму редакторів у Києві супроводжувався скандалом.

Під час виступу Януковича кілька журналістів підняли плакати з надписами про утиски свободи слова в Україні. Однак протримали вони їх недовго, оскільки охорона почала їх виривати.

Згодом в Управлінні державної охорони такі дії пояснили, що зробили це для того, щоб журналісти не зашкодили президенту.

Запланована на 4 липня прес-конференція глави держави в Українському домі так і не відбулася. Її перенесли за кілька годин до початку у зв’язку із акцією протесту проти ухвалення мовного закону.

Крім того, 25 вересня була скасована заздалегідь оголошена прес-конференція Януковича у Нью-Йорку. Однак у прес-службі президента заявили, що, по-перше, планувалася не прес-конференція, а підхід до преси, а по-друге, про нього повідомили усіх представників ЗМІ, які акредитувалися, і вони на нього потрапили.

Діяльність і позицію президента активно висвітлює прес-служба глави держави. При цьому журналісти іноді ловлять це відомство на поданні неповної інформації.

За даними прес-служби президента, цього року Янукович дав 10 інтерв’ю: українським телеканалам (Перший національний, Інтер, ICTV та “1+1”), а також російському інформагенству ІТАР-ТАРС, “Российской газете”, південнокорейському інформагентству Yonhap News Agency, а також The Wall Street Journal, ВВС, польському виданню Dziennik Gazeta Prawna та кіпрській газеті “Філелефтерос”.

Нагадаємо, остання прес-конференція Віктора Януковича відбулася 21 грудня 2011 року.

У 2011 році він провів дві підсумкові прес-конференції, провів 57 коротких брифінгів, дав 27 інтерв’ю українським та іноземним ЗМІ.

УП