Затримано учасників акції присвяченої Міжнародному дню прав людини (оновлюється)

Як повідомлялося раніше 7 грудня, Окружний адміністративний суд міста Києва заборонив проведення акції, присвяченої Міжнародному дню прав людини.Суд задовольнив позов КМДА щодо заборони акції, присвяченої Міжнародному дню прав людини. Але організатори встигли подати документи в КМДА на проведення акції в іншому місці Акція відбувалася на бульварі Шевченка в районі  пам”ятника Леніна.

Проте між учасниками і правоохоронцями виникла суперечка в результаті чого працівниками міліції були затримані декілька активістів, серед них Володимир Чемерис “Інститут Республіка”.
Як пояснили правоохоронці відповідаючи на питання громадських активістів, щодо причин затримання осіб, що проводили мирну акцію, затримання як такого не відбулося, а  активістів доправили до Шевченківського райвідділу МВС України за адресою вулиця Прорізна, 12 адресою для залагодження конфлікту і з”ясування особи.

Але як повідомили свідки подій, людей продовжують затримувати і на автомобілях доправляють в райвідділ. Зараз до райвідділу міліції прибула швидака, можливо, що комусь із затриманих стало зле.

=========

Oleksandra Dvoretska: В Печерском нет, все в Шевченковском. Доставлені Беркутом, рапортов пока нет, по вопросу конфликтов по бул. Шевченко, 2. Владимир Чемерис, Богдан Карпусь, Андрей Мовчан, Ян Карсон, Тимур Лісенко. Номер: 044 278 33 21; 278 81 02

=========

Євген Демченко: Увага! Надійшла інформація, що міліція затримала Володимира Чемериса та інших активістів. Вони в Шевченківському райвідділі на Прорізній, 12. Подробиці знає Олександра Матвійчук, 06744948-три-9. Бдлск, поширте!

=========

Інколи міліція видає такі перли, що хоч стій, хоч падай. Отримав у тематичну розсилку інфу, що затримані правозахисники Володимир Чемерис та інші, і знаходяться у відділку мілції. Подзвонив туди, сказали, що вказані особи не затримані, а _запрошені_ через те, що консультували когось там, і стався конфлікт. Коли я перепитав, як це “запрошені”, відповіли, що _доставлені_. Їх мають опитати “і все що там процесуально” і відпустити… :)
==========

За свободу слова в центрi столицi б’ють

6 учасників було затримано, кілька осіб побито і складено 1 адмінпротокол під час акції, що відбулася 8 грудня в Києві на честь Міжнародного дня прав людини «Скажи рішуче “НІ” законодавчому насиллю над правами людини!»

 

Близько 100 активісток та активістів вийшли в центр міста з нагоди Міжнародного дня прав людини, щоб нагадати депутатам, що в Україні є громадянське суспільство, яке готове відстоювати права людини.

Серед затриманих – член правління ГО Інститут «Республіка» Володимир Чемерис, активіст «Прямої дії» Андрій Мовчан, активіст ГО «Інсайт» Тимур Лисенко, активіст Богдан Карпусь та ще двоє учасників з Харкова та Дніпропетровська. Міліція також затримала кількох праворадикальних провокаторів, які напали на учасників акції.

На одну із організаторок акції голову ГО «Інсайт» Олену Шевченко було складено адміністративний протокол за несанкціоновану акцію. Хоча напередодні заявка на проведення акції була подана в КМДА.

Нагадаємо, що Окружний адміністративний суд міста Києва в п’ятницю ввечері заборонив акцію за маршрутом Хрещатик – Майдан Незалежності. Суд вирішив заборонити акцію «з метою забезпечення правопорядку, запобіганню вчинення злочинів, охорони здоров’я населення, захисту прав і свобод мешканців Києва та гостей столиці». КМДА заявила, що саме під  час проведення запланованої акції до Міжнародного дня прав людини на Майдані будуть проводитися «загальнодержавні свята». Однак організаторки встигли подати заявку акції за маршрутом Бессарабська площа – бул. Шевченко.

Ми вважаємо, що ця ситуація ще раз доводить, що законодавче насильство, яке впроваджується шляхом дискримінаційних законопроектів, фактично призводить до фізичного насильства з боку право-радикальних груп. Існуюча влада використовує формальні приводи, щоб обмежити право на мирний протест. Ми вважаємо, що дане рішення  Окружного адміністративного суду м. Києва є таким, що прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Громадськість обурюється щодо законодавчих ініціатив народних депутатів, які намагаються обмежити громадян України в правах.

Сьогодні депутати голосують за цензуру – замовчування інформації про ЛГБТ (лесбійок, геїв, бісексуальних та трансгендерних людей), завтра вони введуть кримінальну відповідальність за “вільнодумство”.  Депутати вже намагалися “проштовхнути” закон про заборону абортів, значно обмежити свободу мирних зібрань, ввести кримінальну відповідальність за наклеп тощо.

«Сьогодні в Україні законодавча цензура набуває великих розмахів, депутати хочуть обмежити свободу слова, свободу мирних зібрань, свободу думки. Зараз вони взялися за ЛГБТ-людей, а завтра прийдуть за іншими. Ми не маємо мовчки спостерігати за цим безладом. Маємо право на захист від дискримінації!» – сказала Олена Шевченко, Голова Громадської організації «Інсайт».

 

Люди, які зібралися на Хрещатику, скандували салогани: «Бунтуй, кохай, права не віддавай!», «Геть пропаганду гомофобії», «Маємо право на мирний протест», «Нет дискриминации по сексориентации», «Долой диктатуру, гонения, цензуру», «Учитесь, читайте, мораль не насаждайте», «Те, кого не выбирали, учат нас теперь морали», «Нет фашизму всех мастей от подворотен до властей», «Права людини – права меншин» та інші.

 

Організаторки акції нагадують, що в разі прийняття законопроекту №8711 для багатьох можливості висловити свою громадську позицію вже не буде.

Ініціаторка акції: громадська організація “Інсайт”

Акцію підтримують: Феміністична Офензива, міжнародна жіноча організація “Ла Страда Україна”, правозахисний центр “Поступ”, організація “Конгрес національних громад”, організація “Ліва опозиція”, проект “Без кордонів”, ГО “Центр соціальна дія”

***

Нагадаємо, що законопроект №8711, який має неофіційну назву “про заборону пропаганди гомосексуалізму”, несе у собі низку відверто дискримінаційних положень. Законопроектом встановлюється адмінистративна та кримінальна відповідальність за ввезення, виробництво та розповсюдження продукції, що «пропагує» гомосексуальність. Оскільки документ не дає визначення поняттю «пропаганди», він залишає можливість для довільної інтерпретації, зловживань та санкцій щодо медіа, громадських активістів та правозахисників. Цей законопроект офіційно закріплює цензуру та інституціоналізує гомофобію.

Окрім цього законопроект №8711 порушує конституційний принцип, яким забороняється прийняття законів та підзаконних актів, що звужують зміст, або зменшують обсяг прав, гарантований Конституцією України (ст. 22). Також законопроект порушує міжнародні зобов’язання України в сфері прав людини, узаконюючи дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, а також вводить цензуру, чим порушує права, гарантовані ст. 21, 22, 24 Конституції України та ст. 14 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

=========

Константин Реуцкий

Сценарий чрезвычайно прост: менты ждут, когда в группу протестующих вотрется провокатор и начнет крушить оборудование. И это дает основание вот этому бравому офицеру утверждать, что собрание утратило мирный характер и должно быть прекращено. Представляться офицер наотрез отказывается, уверенный, что право не представляться гражданам гарантировано ему (!) 5й статьей закона “О милиции”. Милицейское оцепление с обоих сторон проспекта. При этом провокаторы пройти сквозь него в зону митинга могут, а сочувствующие активисты и даже журналисты – нет.

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.

1 Comment

  1. Вот Вам нах… и вся дерьмократия в стране. Доставили для урегулирования конфликта и установления личности! Просто пиЗДЕЦ!

Kommentarerne er lukkede.