А ось і 7 мільярдів доларів штрафу за недобор газу Україні – привіт від Юлі.

Вимога “Газпрому” виплатити 7 млрд дол. може викликати третій за рахунком масштабний конфлікт між Росією і Україною в газовій сфері.

У контракті закладена формула: “бери або плати” – gazprom.ru

НАК “Нафтогаз України” отримала від російського “Газпрому” рахунок на 7 млрд дол., оскільки купила торік менше газу, ніж передбачено чинним контрактом, повідомив представник української сторони газеті Financial Times.

“Нафтогаз” навряд чи сплатить рахунок, що може змусити “Газпром” перенести розгляд у міжнародний арбітраж, вважає джерело.

Британська газета пише, що вимога “Газпрому” виплатити 7 млрд дол. загрожує викликати третій за рахунком масштабний конфлікт між Росією і Україною в газовій сфері.

В “Газпромі” інформацію британської газети в суботу, 26 січня, коментувати не стали.

Україна в 2012 році, за оцінками, купила 33 млрд кубометрів російського газу. Між тим, згідно з чинним контрактом від 19 січня 2009 року, “Нафтогаз” повинен був купити 52 мільярди кубометрів газу, мінімальні зобов’язання (take-or-pay) складають 41,6 млрд кубометрів газу.

“Нафтогаз” вів переговори з “Газпромом” про зниження мінімального обов’язкового обсягу закупівлі до 27 мільярдів кубометрів газу на рік, однак сторони не прийшли до згоди. http://dt.ua За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Першоджерело – Дзеркало тижня