“Прошу Вас з’явитись у судове засідання…”

В суботу, 26 січня херсонець Тарас Бузак отримав поштою таке запрошення:

Сказати, що цей папірець викликав у Тараса подив – нічого не сказати. До цього моменту отримувач навіть не здогадувався, що пан Мартиненко В.Л. має до нього якісь претензиї, а тим більше – має намір позиватися до суду.
Ані копії позову, ані матеріалів справи, як то мало б бути, конверт не містив.

Тож,  у вихідні дні Тарас разом з друзями та колегами намагаються здогадатися – що то було?
І от що виходить.

1. Громадянин Бузак Т.О.  із громадянином Мартиненком В.Л. особисто не знайомий і жодного разу не зустрічався. Тож, ситуація, коли Тарас міг попсувати “ділову репутацію” пана Мартиненка на публічному заході, виключена.

2. В херсонському сегменті інтернету існує сайт “Херсонська правда“, який позиціонує себе як “Перша безкоштовна інтернет-газета Херсона” (так вказано на сайті).  Вказано також і наступне: “Керівник проекту: Бузак Тарас”.
Отже, можна припустити, що позов пана Мартиненка якимось чином стосується цього сайту.
Дослідники віднайшли на ньому аж дві публікації, які б (теоретично) могли б викликати реакцію пана Мартиненка:

В Голопристанском районе новый начальник милиции. Версии назначения . Дата публікації: 23.03.2012. Переглядів: 1821
В ній йдеться про “если кто-то кое-где у нас порой” в буквальному сенсі: “согласно информации сотрудников местной милиции”, “какая – либо официальная информации по поводу этих кадровых рокировок отсутствует”, “Говорят, что этот инцидент зафиксировала внутренняя служба”, “Более опытные сотрудники милиции (пенсионного возраста) называют 3-ю версию” і т.і.

Херсонская оппозиция заявляет о том, что окажет помощь студентам, которые расклеивали антипрезидентские листовки  Дата публікації: 03.03.2012. Переглядів: 995.
Щоправда, у замітці пан Мартиненко особисто на згадується, але йдеться про Дніпровський РВ, який він на той час, за припущенням, вже міг встигнути очолити.

 Все. Інших публікації на цьому сайті, які б могли стосуватися “ділової репутації” пана Мартиненка В.Л., знайти не вдалося.

3.  Бузак Т.О. є депутатом Суворівської у м.Херсон райради. Натомість, Мартиненко В.Л. очолює Дніпровський РВ ХМВ. Тож, депутатська діяльність Тараса також навряд чи могла зачепити “ділову репутацію” пана Мартиненка.

 

На цьому здогадки щодо місць, сфер діяльності та часових рамок, де б Тарас мав можливість якось повпливати на “ділову репутацію” посадовця МВС вичерпуються.  Єдиною версією джерела позову залишається вміст сайту “Херсонська правда“.

Далі. У друзів та колег Тараса Бузака виникло багато запитань до пана Мартиненка.

–  Чи обов’язково “керівник проекту”, яким є сайт, несе відповідальність за його зміст? Чим це регламентується?

– Якщо пан Мартиненко подає позов як посадова особа органів МВС. то про яке “стягнення моральної шкоди” йдеться? Пан Мартиненко не знає законів?

– Якщо пан Мартиненко позивається як посадова особа органів МВС (тобто – як особа, уповноважена державою на виконання певних функцій), чи був узгоджений цей позов із його керівництвом?

– Якщо пан Мартиненко позивається як посадова особа органів МВС, то треба так розуміти, що мито було сплачене з бюджетних коштів?

– Якщо пан Мартиненко позивається як звичайний громадянин України, то чому на “запрошенні” вказана його посада і не вказана посада відповідача?

– Чи буде пан Мартиненко ходити на судові засідання особисто? А якщо ні – то чи не за наш, раптом, кошт працюватиме його представник?

І це – лише частина запитань, які стрімко збільшуються, щойно хтось новий долучається до дослідження обставин цієї загадкової справи.

І ще одна деталь.
Коли там міліцейський посадовець схопився захищати свою ділову репутацію наразі, на жаль, не відомо. Але “запрошення” з суду розсилали саме у той період, коли у тому самому Дніпровському РВ 3 тижні не могли знайти зниклу дитину.
Тож, херсонці небезпідставно питають – а чи не хоче раптом пан Мартиненко відновлювати свою “ділову репутацію” на робочому місці, а не ходити по судах за рахунок того ж самого робочого часу?

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.