Школи Сходу України отримали новий шанс на виживання

11-12 січня у Луганську пройшов семінар-тренінг із управління проектами для освітян із Луганської, Донецької та Харківської областей. Учасники дізналися, як боротися за майбутнє школи, залучати до її розвитку батьків учнів та мешканців, співпрацювати із ЗМІ та управляти коштами. У тренінгу брали участь команди від п’яти селищ та шахтарських мікрорайонів Сходу України, а також російські та американські експерти.

 Семінар під назвою «Фінансовий та проектний менеджмент під час реалізації адвокасі-ініціатив на користь збереження шкіл» проводився для переможців конкурсу малих грантів з підтримки громадських ініціатив задля збереження шкіл. Метою заходу було підготувати освітян та громадських лідерів до успішної реалізації своїх проектів. Організатором семінару-тренінгу був Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ) у партнерстві із Воронезькою регіональною громадською дитячою організацією «Іскра» (http://iskrenok.org/) (Російська Федерація).

Протягом двох днів учасники з Луганської, Донецької та Харківської областей відпрацьовували навички управління часом, командою, ресурсами, планували витрати та вчилися вести бухгалтерський облік. У ході спільної роботи вони допомогли один одному визначити ризики у запланованих проектах та знайшли можливі шляхи їх подолання.

Також освітяни дізналися про важливість складання медіа-карти, тонкощі прес-анонсів та прес-релізів, інші можливості розповсюдження в інтернет-мережі інформації про свою діяльність. Зокрема фахівці СЦГІ описали можливості громадських та освітніх інтернет-ресурсів, особливості їх роботи та продемонстрували алгоритм онлайн реєстрації на них.

Частина семінару була присвячена обміну міжнародним досвідом. Фахівець Воронезької регіональної громадської дитячої організації «Іскра» Катерина Вотякова описала проблеми, з якими стикаються школярі та вчителі під час ліквідації шкіл, та поділилася успішними прикладами діяльності активістів на захист навчальних закладів. Учасників зацікавили наробітки російських партнерів за програмами «Школа – центр розвитку благодійності у місцевій громаді», «Менеджер соціальних проектів», «Школа публічного лідерства» тощо.

У планах СЦГІ залучення російських експертів та Волонтери Корпусу миру із США до проведення методичних тренінгів в громадах-отримувачив малих грантів.

«Подібні транскордонні партнерські проекти взаємокорисні, оскільки спрямовані на вирішення схожих проблем у сфері шкільної освіти. Наші школи готові адаптувати російський досвід роботи громадсько-активних шкіл, мобілізації жителів, залучення коштів місцевого бізнес-сектора для збереження і розвитку своїх закладів», – коментує Оксана Дрєпіна, керівник проекту, заступник голови Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

* * * * *

Захід відбувся в рамках проектів Східноукраїнського центру громадських ініціатив «Разом до збереження та розвитку освітніх послуг в малих громадах» (за фінансової підтримки програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного Фонду «Відродження») та «Об’єднання українсько-російського експертного потенціалу при підготовці активу малих спільнот Сходу України до адвокасі-діяльності на збереження шкіл» (мікрогрант від Товариства Лева за фінанси National Endowment for Democracy).

 

* * * * *

Конкурс мікрогрантів «Підтримка громадських ініціатив на користь збереження шкіл у малих громадах» тривав з жовтня по грудень 2012 року. П’ять переможців спрямують свої адвокасі-кампанії на запобігання ліквідації школи або її реорганізації через пониження ступеня. Протягом трьох місяців команди запланували реалізувати такі дії як: відкриття нових освітніх послуг та груп короткочасного перебування дітей дошкільного віку, інформаційні та освітні заходи з підвищення іміджу навчального закладу, масові заходи з мобілізації мешканців, лобіювання вирішення проблем школи, інформаційні кампанії.

 

* * * * *

Контакти:

Аліна Бондар,

PR-менеджер Східноукраїнського центру громадських ініціатив

тел.: 099 932 36 73,

e-mail: lawforschool@gmail.com

http://totalaction.org.ua/

http://www.facebook.com/totalaction.org.ua