Міжнародна громадськість виступила проти дерибанів Ялтинського гірсько-лісового заповідника

9 лютого 122 представника громадських організацій та окремі громадяни з України, Білорусі, Казахстану, Польщі, Росії та Узбекистану звернулися до Президента, Прем’єр-міністра, Міністра екології та природних ресурсів України, Голови Ради Міністрів та Прокурора Криму із відкритим зверненням “Зупинити знищення Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника!”.

Головною проблемою цього заповідника за останнє десятиліття стали незаконні захоплення земель. “Міська рада Алупки на території заповідника затвердила приватним особам більше 50 проектів землевідведень. Незважаючи на те, що суд визнає ці рішення незаконними, близько 100 га з цих земельних ділянок вже передано у приватну власність (що добре видно на Публічній кадастровій карті). 30 грудня 2012 року Ялтинська міська рада самовільно вирішила включити до своєї території 400 га заповідника. Влада Криму в центрі заповідника за рахунок його земель пропонує створити новий населений пункт з гірськолижним курортом. Незважаючи на те, що за продаж 10 га заповідника ТОВ “Зоряне небо” були порушені кримінальні справи, виділення цієї ділянки також було затверджено”, – йдеться у зверненні.
На цей час захоплена земля в заповіднику досі “висить у повітрі” – нові власники “недороззаповіданих” ділянок або вже використовують їх, або приступають до користування, – не маючи на те законних підстав. І тому логічно, що вони прагнуть зміцнити свої позиції.

У зв’язку із цим громадськість стривожив “Проект зміни меж і розширення Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника”. Тендер на його розробку виграло ТОВ “Торсистем Бутзбах Груп-Україна”, заснована польською “Торсістем Бутцбах”. Цікаво, що згідно інформації, розміщеній в Інтернеті самою ж українською “Торсістем”, до “змін меж заповідника” вона спеціалізувалася на установці воріт. Розробка “нової” конфігурації заповідника в такому виконанні загрожує стати останнім кроком в легалізації майже 1000 га незаконно захоплених ділянок його південної субтропічної частини.

Ось у відповідь на такі плани громадськість і зажадала від української влади зберегти цілісність Ялтинського заповідника, і ні в якому разі не допускати вилучення з нього будь-яких ділянок.
Повний текст звернення.
*
____________________

КОНТАКТ:
Сергій Шапаренко, ЕкГ “Печеніги”: тел. (066) 387-46-81, pechenegy[at]rambler.ru

Підготовлено ЕкГ “Печеніги”, членом Міжнародного Соціально-екологічного Союзу.
При використанні матеріалів бюлетеня прохання посилатися на джерело.